Akcesoria do przetworów

Wekowanie to idealny sposób na cieszenie się smakami lata w okresie zimowym - może również pomóc chronić nasze zdrowie i dostarczać cennych składników podczas trudniejszego dla naszego organizmu okresu. Często podczas wekowania jesteśmy zmuszeni do skrojenia lub starcia dużej ilości owoców i warzyw - w tym procesie mogą pomóc nam ciekawe gadżety, które umożliwią szybkie przygotowanie zalewy i wkładu do słoików.

W jakie akcesoria warto się zaopatrzyć przed rozpoczęciem procesu wekowania? Skorzystaj z naszych podpowiedzi!

Słoiki do przechowywania przetworów to akcesoria, od których należy rozpocząć przygotowania. Jeśli owoce swoich kulinarnych wysiłków zamierzasz wyeksponować w kuchni, warto zwrócić uwagę na estetykę słoików. Doskonale do takich celów mogą przydać się słoiki z pokrywką w różnych kształtach. Wyposażone są w uszczelkę, która pomaga zachować świeżość zawartości.

Deski do krojenia to gadżety, bez których ani rusz. Odpowiedni dobór deski ułatwi pracę w kuchni nie tylko na czas wekowania, ale także w trakcie codziennego gotowania. Warto zwrócić uwagę na wielkość deski dostosowaną do powierzchni blatu i naszych potrzeb, a także specjalne wycięcia odprowadzające wodę.

Najbardziej żmudnym procesem wekowania jest krojenie warzyw i owoców na kawałki. Ten etap możemy sobie znacznie ułatwić poprzez zaopatrzenie się w szatkownice i krajalnice. Do wyboru dostępne są zarówno krajalnice ręczne w postaci młynków, jak i elektryczne.

Na liście zakupów nie może zabraknąć także drobnych gadżetów. W zestawie powinna się w końcu znaleźć praska do czosnku, która doskonale sprawdzi się w trakcie wekowania ogórków czy papryki, a także drylownice do przygotowywania pysznych kompotów z wiśni czy śliwki.

Gdy już skompletujesz swój zestaw do wekowania i zaczniesz poszukiwać pomysłu na przetwory na zimę polecamy przepis na sałatkę ogórkową z marchwią. Brzmi to niezwykle zdrowo. Przedstawiamy prostą recepturę, która może być świetnym dopełnieniem każdego obiadu w zimowym okresie.

Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 3-4 marchewki
  • 1 szklanka oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,8 kg cebuli
  • 1 szklanka octu (ocet 10%)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Przepis:
  1. Pokrój ogórka w plasterki (grubość wg uznania). Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę i czosnek drobno posiekaj (możesz użyć szatkownicy GEFU). Jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników, możesz użyć również do marchewki temperówki, dzięki czemu zyska ona uznanie szczególnie zaciekawionych jej kształtem dzieci.
  2. Przygotuj w misce wszystkie pozostałe składniki mokre i suche. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę zabezpiecz i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.
  3. Po kilku godzinach ponownie wymieszaj składniki i przełóż do słoików. Pasteryzuj 15 minut.

Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Aby zapoznać się z polityką dotyczącą cookies zobacz tutaj >>.
Zamknij
pixel