Jak przechowywać świąteczne pierniczki i inne wypieki?

2019-12-07
Jak przechowywać świąteczne pierniczki i inne wypieki?Świąteczne ciasteczka i inne wypieki od lat są symbolem domowej i ciepłej atmosfery Świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób kojarzy zapach świeżo upieczonego ciasta z dzieciństwem oraz z czasem spędzonym z najbliższymi. Za dawnych lat umiejętności gospodyni oceniane były po smaku jej świątecznych wypieków. I nie ma w tym nic nadzwyczajnego, ponieważ praktycznie każda gospodyni ma własny, rodzinny przepis na ciasto świąteczne. 

Ci, którzy zajmują się pieczeniem w domu, wiedzą, ile czasu i wysiłku zajmuje przygotowanie piernika lub upieczenie świątecznych ciasteczek. Niektóre z nich z pewnością pozostaną jednak niezjedzone, dlatego poza samym pieczeniem, wiele gospodyń domowych kładzie ogromny nacisk na odpowiednie przechowywanie wypieków świątecznych. Jak najlepiej się za to zabrać? W tym artykule dowiesz się, jak zachować świeżość ciast i ciasteczek świątecznych, stosując zwykłe techniki i narzędzia.Istnieje kilka ogólnych zasad, których przestrzeganie pozwoli nie tylko przechowywać produkty mączne tak długo, jak to możliwe, ale także zapewni im miękkość i blask.

Przykryj wypieki ściereczką

Świeżo upieczone ciasteczka lub ciasto należy wyjąć bezpośrednio z foremki świątecznej, natychmiast po upieczeniu, a następnie położyć na drewnianym naczyniu lub desce i przykryć suchym, czystym ręcznikiem. Dzięki temu ciasto będzie smaczniejsze i będzie można je dłużej przechowywać. Krojąc ciasto na kawałki pozwolisz mu także nieco ostygnąć, dzięki czemu będziesz mogła podać je szybciej na stół. 

Jak zachować świeżość przez długi czas? 

Po pierwsze, niech ciasto ostygnie. Serniki, muffinki, a także inne ciasta, potrzebują odtajać po wyjęciu z piekarnika. Najlepiej ułożyć je na talerzu. Dzięki temu kawałki ciasta nie będą się sklejać i nie odkształcą się.

Ciasto owocowe - użyj bitej śmietany

Aby zachować świeże ciasto owocowe lub jagodowe, udekoruj je bitą śmietaną z cukrem. Dzięki temu ciasto nie wyschnie, a dodatkowo zyskasz pyszną warstwę bitej śmietany, która doskonale pasować będzie do jagód lub owoców. Przed podaniem, pozwól bitej śmietanie wsiąknąć lepiej w ciasto. 

Użyj pojemników z pokrywką

Ciasto, które zostało po świętach powinno być zapakowane w plastikowe pojemniki z pokrywką. W nich będzie ono doskonale przechowywane aż do ponownego spożycia. Najważniejsze, aby pamiętać, że przed zapakowaniem ciasta do pojemnika, powinno być ono schłodzone. W przeciwnym razie może stać się wilgotne i stracić smak. Przed podaniem wystarczy podgrzać ciasto, umieszczając je w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.

świąteczne ciasteczka

Podgrzewaj tylko taką ilość deseru, którą planujesz zjeść w danym momencie. Częste procesy chłodzenia i podgrzewania zauważalnie pogarszają smak wypieków. Pamiętaj też, że w lodówce wypieki możesz przechowywać nie dłużej niż tydzień. Jeśli planujesz przechowywać ciasto przez dłuższy czas, umieść je w zamrażarce. W tym celu zapakuj kawałki ciasta w specjalną torbę lub w papier do pakowania. Mrożone ciasto można trzymać przez okres około półtora miesiąca. 

Przechowywanie ciasta drożdżowego

Jeśli chcesz przechować ciasto drożdżowe z nadzieniem, owiń je folią i odłóż na półkę lodówki.Okres trwałości pieczonego ciasta drożdżowego z nadzieniem wynosi nie więcej niż 5 dni, jeśli jest przechowywane w lodówce. Po tym czasie ciasto może stopniowo nabrierać nieprzyjemnego zapachu. Produkty bez wypełnienia należy włożyć do torby lub pojemnika i przechowywać w ciemnym miejscu, w którym będą mogły one leżeć nawet przez tydzień.

Przechowywanie ciasteczek

Świąteczne ciasteczka są obowiązkową pozycją podczas celebrowania corocznych uroczystości. Mogą mieć one różnorodne kształty, a coraz więcej osób sięga po wyrafinowane foremki do ciastek 3D, aby móc pochwalić się zarówno pysznymi, jak i cieszącymi oczy wypiekami. Co jednak zrobić, gdy upieczesz zbyt dużą ilość ciastek?Ciasteczka powinny być przechowywane poza lodówką. Wyjątkiem są wypieki z nadzieniem twarogowym i śmietanowym. Ciasteczka zachowają świeżość przez długi czas dzięki zamkniętemu opakowaniu. Jeśli zastosujesz tę metodę przechowywania, ciasteczka zachowają swój pyszny smak i aromat przez długi czas. Jeśli ciasteczka znajdujące się w szczelnym pojemniku, stały się nieświeże i suche, umieść w tym samym pojemniku kilka plasterków pokrojonego jabłka. Dzięki temu ciastka staną się miękkie i nabiorą przyjemnego aromatu.

Kilka dodatkowych wskazówek dotyczących przechowywania wypieków świątecznych

Niezależnie od tego, z czego jest zrobione ciasto, pamiętaj: pokrojone ciasto jest dłużej zachowa swoją świeżość niż to, które pozostawisz w całości.Równie ważne jest, aby ciasto samo ostygło. Przykryj je suchym i czystym ręcznikiem. Kiedy ciasto „odpocznie” w tej formie, będzie ono dłużej świeże i smaczne.Kolejną ważną zasadą jest brak kontaktu z tlenem. Aby to zrobić, możesz użyć folii spożywczej lub czystych plastikowych torebek. W ten sposób powininnaś przechowywać wypieki, które już same się ochłodziły.

Jeśli umieścisz papier pod zimnym ciastem lub na dnie pojemnika z gorącymi ciastkami, ochroni to je przed nadmiarem wilgoci.Rozmrażanie wypieków powinno odbywać się w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmuje się je z zamrażarki na 2-3 godziny przed podaniem.Postępując zgodnie ze wskazówkami zawartymi w tym artykule, możesz znacznie wydłużyć okres przydatności świątecznych wypieków. 
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2019
Polecane
Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Aby zapoznać się z polityką dotyczącą cookies zobacz tutaj >>.
Zamknij
pixelpixelpixel