Jak złożyć serwetki - 4 sposoby na składanie serwetek w prosty sposób
2019-12-24

Serwetki to nieodłączny element kompletnej zastawy stołowej - warto je ciekawie ułożyć i przygotować na przybycie gości. W naszej redakcji przygotowaliśmy 4 proste sposoby, które oczarują Ciebie i Twoich gości - zaczynamy.
Sposób numer 1 - składanie serwetek w prostą kieszonkę:

Instrukcja:
- Serwetkę złóż na cztery części - powinien powstać równy kwadrat. Ułóż serwetkę w sposób, który umożliwia swobodne rozłożenie.
- Rozłóż pierwszą warstwę - powinny powstać dwa równomierne trójkąty o wielkości pierwotnego ułożenia.
- Odwróć delikatnie serwetkę na drugą stronę. Złóż część serwetki w połowie kierując się od lewej strony.
- Prawą stronę złóż do środka podobnym ruchem, pamiętając, by składaną część włożyć do środka utworzonej z dolnej części kieszonki.
- Tak przygotowaną serwetkę możesz udekorować ozdobną kokardką lub przewiązać skromnym sznurkiem - w zależności od Twojego pomysłu :)
- Do tak złożonej serwetki mieści się podstawowy komplet obiadowych sztućców - sam sposób złożenia jest nie tylko prosty, ale sprawdza się nawet przy serwetkach o sztywnym materiale.
Sposób numer 2 - składanie serwetek w podwójną kieszonkę:

Instrukcja:
- Serwetkę złóż podobnie jak w pierwszym sposobie w kwadrat. Tym razem jednak serwetkę można rozłożyć od lewej strony - można jednak przygotować ułożenie od prawej.
- Rozłóż pierwszą warstwę. Powinny powstać dwa trójkąty o równej wielkości.
- Do pierwszego trójkątnego odgięcia ułóż kolejne starając się o 1-2 cm przerwę pomiędzy złożeniami, włóż materiał do pierwszego złożenia.
- Podobnie jak w punkcie trzecim postępuj z ostatnim odgięciem, uważając na ostatnie włożenie materiału, aby nie wystawało po bokach.
- Odwróć delikatnie serwetkę na drugą stronę i złóż materiał na pół, pamiętając by złożyć część z zagięciami od dołu.
- To samo uczyń w drugą częścią, wkładając ją do powstałej kieszonki.
- Ułożenie serwetki gotowe! Teraz czas ją poprawić oraz przyozdobić.
- Do serwetki możesz włożyć zestaw podstawowych sztućców z rozdzieleniem na powstałe kieszonki.
Sposób numer 3 - składanie serwetek w dekoracyjny trójkąt

Instrukcja:
- Złóż serwetkę na cztery części w kwadrat. Ułóż serwetkę na kształt rombu, górą od części, którą będziesz składać.
- Zegnij pierwszą część serwetki do dołu w pozycji trójkątnej.
- Zegnij kolejną serwetkę w ten sam sposób, przytrzymując dół.
- Dołącz ostatnią część serwetki, która utworzy najmniejszy trójkąt.
- Delikatnie przełóż ułożenie na drugą stronę. Starając się dbać o proporcję, zegnij pół ułożonej serwetki do środka, przytrzymując całość.
- Analogicznie postąp z drugą częścią - spróbuj włożyć część drugiej strony do jednej z utworzonych kieszonek lub dla większej stabilności posłuż się spinką lub wsuwką.
- Odwróć tak przygotowane złożenie na drugą stronę. Kieszonka na sztućce gotowa!
- Tak przygotowaną kieszonkę możesz wykorzystać do podania widelca, małej łyżeczki oraz łyżki.
Sposób numer 4 - składanie serwetek w kopertę

Instrukcja:
- Złóż rozłożoną serwetkę w trójkąt. Jedną z części złóż symetrycznie do środka.
- Do tak złożonej części dołóż drugą część serwetki.
- Złóż lewą część serwetki do środka (ważne, by zachować środkowe ułożenie). Powinien powstać prostokątny kształt.
- Do tak złożonej części dołóż lewe złożenie.
- Zegnij układ od dołu do powstałego u góry trójkąta - masz już prawie gotową kopertę :)
- I Voila! Zegnij ostatnią trójkątną część, by móc cieszyć się niezwykłym kształtem.
- Serwetkową kopertę możesz zabezpieczyć spinkami lub wsuwkami oraz przyozdobić kokardkami.
- Otworzona może pełnić również funkcję eleganckiego wizytownika.
Pokaż więcej wpisów z
Grudzień 2019
Polecane