Kuchnia włoska dla każdego

 

 

 

Każdy, kto chociaż raz był we Włoszech, z pewnością pamięta smak regionalnej kuchni. Niewiele osób jednak wie, że podstawą włoskiej kuchni jest prostota wykonania oraz odpowiedni dobór składników. Mimo że niektóre z dań wydają się nam nieco skomplikowane, w rzeczywistości są bardzo łatwe w przygotowaniu.

 

 

 

Kuchnia okiem Włocha

 

Większość Włochów nie wyobraża sobie początku dnia bez smacznego rogalika z nadzieniem czekoladowym lub z dżemem. Poranek to świetna pora na raczenie się kawą z dużą ilością mleka (np. Cappuccino). Śniadania na ogół nie są obfite. W trakcie dnia Włosi jadają lunch. Wówczas na stołach dominują makarony przyrządzane na różnorodne sposoby. Dodatkiem jest pobudzające, mocne Espresso. Późnym wieczorem Włosi zbierają się na ostatni posiłek. Może on składać się nawet z kilku dań:

·         antipasto – czyli przystawek zimnych lub gorących,

·         primi piatti, czyli pierwsze danie – makaron, zupa lub dania mączne,

·         secondo piatto, czyli danie główne – zazwyczaj dania mięsne lub z owocami morza,

·         dodatki – sery lub owoce,

·         deser – najczęściej jest to tiramisu, cassata lub sabayon.

 

 

 

Włochy – ojczyzna makaronów

 

Nie od dziś wiadomo, że Włosi ubóstwiają makarony pod przeróżnymi postaciami. Włochy słyną z past w najróżniejszych kolorach oraz kształtach. Podstawą wielu potraw jest spaghetti (nitki), lasagne (płaty), tortelini (w formie małych pierożków z nadzieniem), ravioli (kwadraciki z nadzieniem) oraz penne (grube rurki). Do najbardziej znanych włoskich dań z makaronem zalicza się: spaghetti bolognese, spaghetti al pomodoro bez mięsa, pasta con frutti di mare z owocami morza czy też tortellini z mięsem lub serem ricotta i szpinakiem. Podstawą każdego z tych dań jest makaron. Tylko odpowiednio przygotowana pasta jest w stanie podkreślić prawdziwie włoski smak. Sekretem włoskiego makaronu są wykorzystane składniki oraz sposób wyrobienia ciasta. Większość przepisów nakazuje połączyć ze sobą w odpowiednich proporcjach mąkę, oliwę z oliwek, jaja, sól oraz gorącą wodę. Pomocna w wyrabianiu ciasta jest maszyna do makaronu Pasta Perfetta Nero Gefu. Dzięki niej można w prosty sposób przygotować tagliolini, tagliatelle lub lasagne. Uzupełnieniem maszyny jest suszarka do makaronu Cittare Gefu. Tylko odpowiednio wysuszona pasta będzie smakowała niczym rodem ze słonecznej Italii.

 

 

 

 

Podstawa włoskiej kuchni - sery

 

We Włoszech sery rzadko jedzone są jako osobne dania. Ich zadaniem jest przede wszystkim podkreślenie smaku potraw. Najpopularniejszymi białymi serami są: mascarpone, mozzarella oraz ricotta. Żółtymi zaś – parmezan, gorgonzola, emmental czy też pecorino. Sery najczęściej wykorzystywane są jako dodatek do makaronów oraz pizzy. Starty puch zdobi dania, roztapiając się pod wpływem temperatury. Pomocna w okraszeniu potrawy może być tarka do sera Parmigiano Gefu. To wielofunkcyjne urządzenie, które działa niczym młynek. Alternatywą jest tarka ręczna Rafino. Obie mogą być wykorzystane także do tarcia czekolady, orzechów, cynamonu czy też skórki cytrusów. 

Nie można zapomnieć również o odpowiednim sposobie serwowania serów. Drewniana deska i odpowiednie nożyki do krojenia serów to podstawa podczas kolacji z degustacją różnego rodzaju serów. Najlepiej będzie, jeśli dla lepszego komfortu krojenia podamy do stołu noże przeznaczone do krojenia serów o różnej konsystencji oraz twradości - zachwyt gości gwarantowany!

 

 

 

 

 

 

 

 

Zioła – dla wydobycia smaku

 

Nikt nie wyobraża sobie włoskiej kuchni bez ziół. Bazylia, estragon, oregano czy cząber są chętnie wykorzystywane do makaronów, mięs, ryb, sosów oraz pizzy. Jeżeli chcemy, aby w naszym domu zagościły prawdziwie włoskie smaki, możemy zdecydować się na zasadzenie świeżych roślin w doniczkach. Doniczka do ziół z systemem nawadniania Botanico Gefu to idealny sposób na świeże zioła w każdej kuchni. Dla ułatwienia przyrządzania potraw ze świeżymi ziołami warto zaopatrzyć się w nożyczki do cięcia ziół lub specjalną krajalnicę.

 

 

 

 

Pizza – królowa włoskiej kuchni

 

Pizza – to przede wszystkim z nią kojarzona jest włoska kuchnia. Z pewnością wiele osób, chociażby kilkukrotnie próbowało odtworzyć smak tego dania w zaciszu własnego mieszkania. W większości przypadku jednak pomimo wielu prób nie udało się odtworzyć włoskiej pizzy. W czym tkwi jej sekret? W sposobie wypiekania ciasta. Najlepiej, aby w tym celu użyć specjalnego kamienia do pieczenia pizzy. Ciasto nie powinno być pieczone dłużej niż 10 minut tak, aby nabrało odpowiedniej kruchości. Alternatywą dla kamienia mogą być metalowe formy pokryte powłoką non-stick oraz specjalnymi otworami zapewniającymi odpowiednią wentylację. Prawdziwie domowa pizza powinna być podana na drewnianej desce, a łatwe krojenie kruchego ciasta zdecydowanie ułatwi okrągły nóż. Jeżeli w naszym domu często będzie gościć to danie, warto wyposażyć się w dobrej jakości akcesoria do wypieku i serwowania pizzy.

 

 

 

 

Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Aby zapoznać się z polityką dotyczącą cookies zobacz tutaj >>.
Zamknij
pixel