Organizacja i porządek w kuchni - 6 porad

2019-09-06
Organizacja i porządek w kuchni - 6 poradPorządek w kuchni nie jest wcale prosty do utrzymania. Wymaga pewnej dozy konsekwencji i właściwej organizacji przestrzeni. Jeśli kuchnia nie jest funkcjonalna łatwo w niej o bałagan, gdy rzeczy nie są od razu odkładane na miejsce. Funkcjonalność, nie tylko pozwała na dłużej zachować ład, ale też przyspiesza proces przygotowywania posiłków. Czystość w kuchni jest niezwykle ważna, to ona gwarantuje przyjemność z gotowania. W brudnej kuchni łatwiej o zatrucie pokarmowe, a nawet o wypadki. Dlatego warto zastanowić się już dziś, jakie nawyki warto zmienić i jakie przedmioty wystarczy przestawić.

1. Przemyśl ustawienie

Oczywiście, jeśli dopiero urządzasz swoją kuchnię właściwe ustawienie sprzętów w niej będzie o wiele łatwiejsze. Możesz zaprojektować swoją kuchnię według własnych potrzeb. Warto wziąć pod uwagę to, aby mieć miejsce obok lodówki, gdzie można odłożyć rzeczy, które są wkładane lub wyjmowane. Miejsce do odłożenia czegoś z kuchenki też jest na wagę złota. Odpowiednia ilość blatu roboczego umożliwi sprawne przygotowywanie posiłków. Warto też pamiętać o tym, aby ta część blatu zawsze pozostawała wolna tak, aby było miejsce na to, aby położyć deskę do krojenia czy talerz, na którym będą powstawały kanapki, bez konieczności przestawiania wszystkiego wokół. Te rzeczy, które zmieniają swoje położenie "tak na szybko", w mgnieniu oka robią bałagan, gdyż znajdują się w przypadkowych miejscach. Lepiej tego unikać.

Organizacja w kuchni



Jeśli jednak dysponujesz kuchnią, w której niewiele możesz zmienić, stań, popatrz i zastanów się, co zawsze przeszkadza i denerwuje podczas gotowania. Może jakiś przedmiot położony tak, że łokieć wiecznie o niego uderza?

Suszarka na naczynia stojąca tuż obok kuchenki, z której tryska tłuszcz wprost na wypucowane talerze? Być może uda się zawiesić suszarkę nad zlewem, w nieco większej odległości od gotujących się potraw. Chociaż nie można ot tak przestawić kuchenki czy zlewu, to mniejsze sprzęty z powodzeniem można ustawić w innym miejscu.

Przyprawy powinny znaleźć się blisko kuchenki, ale i blatu roboczego - to tam powstają dania. Herbaty i kawy wygodnie jest trzymać blisko czajnika. Przestawienie kilku rzeczy w odpowiedniejsze dla nich miejsca może sprawić ogromną różnicę w utrzymaniu porządku w kuchni, a także zmniejszyć odległości pokonywane pomiędzy szafkami w poszukiwaniu przypraw.
Dwupoziomowa suszarka kuchenna powinna także pomóc w lepszej organizacji miejsca w kuchni, gdyż umożliwia ustawienie na niej zarówno naczyń, jak i kubków czy szklanek.

2. Pojemniki ceramiczne, szklane czy przemyślana szuflada? 

To wszystko przyda się w każdej kuchni, a szczególnie tej, której szafki nie są wyposażone w wymyślne przegródki czy wysuwane półki. Szafki starszego typu stwarzają nie lada problemy z właściwym zagospodarowaniem i bezpiecznym przechowywaniem żywności . Wszystko przewraca się i miesza, a po uporządkowaniu szafki w czasie zaledwie tygodnia znów nie wiadomo, co gdzie stoi? Pojemniki ceramiczne i koszyczki sprawdzą się idealnie. Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na nowe, piękne koszyczki z powodzeniem można wykorzystać pudełka, które zalegają w domu. Można okleić je ładnym papierem lub opatrzyć je jedynie etykietką dotyczącą tego, co znajduje się w środku. Dzięki temu bez wysiłku odnajdziesz potrzebną rzecz. Łatwiej też dostać się do przedmiotów znajdujących się w głębi szafki - zamiast wyjmować wszystko pojedynczo, wystarczy wysunąć pudełko, które znajduje się z przodu. 

Pojemniki ceramiczne za to pomogą Ci przechowywać w sposób zamknięty żywność na wierzchu - jest to szczególnie ważne, jeśli masz do dyspozycji duży blat i często gotujesz. Eleganckie wykończenie umożliwi dopasowanie pojemników szczególnie w tradycyjnych i minimalistycznych wnętrzach.

3. Funkcjonalne szuflady

Szuflady są niezwykle przydatne. To dobre miejsce do przechowywania niewielkich przedmiotów, które zajmowałyby dużo miejsca, gdyby były ulokowane w szafce. Warto wyposażyć się w specjalne pojemniki na sztućce. Segregowanie łyżek, łyżeczek, widelców i noży jest niezwykle przydatne. Jeśli jeszcze tego nie robisz, szybko przekonasz się, jak wiele czasu zaoszczędzisz, gdy nie będziesz musieć za każdym razem szukać odpowiedniego sztućca. W szufladach warto też umieścić inne, niezwykle przydatne w kuchni przedmioty takie jak pędzelki, łopatki i szpatułki, które znacznie usprawniają przygotowywanie posiłków. Szpatułka do ciast jest niezastąpiona podczas rozprowadzania kremu. Łyżka do lodów sprawi, że szybciej nałożysz deser i uformujesz go w przepiękne kule. Takie i inne kuchenne gadżety dobrze mieć pod ręką w wygodnej szufladzie. 

4. Kosz do segregacji odpadów

Walające się po całej kuchni porzucone butelki plastikowe, szklane czy też inne odpady nadające się do segregowania. Nie wiadomo, gdzie je odłożyć, więc leżą dosłownie wszędzie. Kosz do segregacji odpadów sprawi, że wszystkie te rzeczy znajdą się we właściwym miejscu. Co więcej, jeśli każdy z domowników wie, gdzie należy odłożyć zużyte opakowanie, stracisz mniej nerwów i zyskasz więcej czasu podczas wynoszenia śmieci. 

Każdy z nas wie jak ważna jest segregacja śmieci, szczególnie tych organicznych - dobre rozplanowanie tej przestrzeni pomoże Ci higienicznie i bezpiecznie dla środowiska wyrzucać np. obierki z krojenia lub końcówki warzyw. 

Kosz na odpady organiczne obierki


5. Sprzątaj każdego dnia

Utrzymane w czystości sprzęty nie tylko wyglądają estetycznie, ale też dłużej pozostaną sprawne. Kuchenkę o wiele łatwiej wyczyścisz, gdy tylko przestygnie po gotowaniu. W ten sposób nie dopuścisz do zaschnięcia lub przypalenia rozlanej zupy, sosu czy kropli tłuszczu. Im dłużej zwlekasz, tym więcej pracy przed tobą. Zaschnięte plamy na kuchence są bardzo uporczywe, a płynną substancję wystarczy zebrać szmatką i gotowe. Jeśli nie masz zmywarki, staraj się myć naczynia od razu po posiłku. Zalegające w zlewie talerze, szklanki i garnki wcale nie wyglądają ładnie, a zaschnięte jedzenie trudniej zmyć. Blaty warto przetrzeć zaraz po gotowaniu. Systematyczność pozwoli uniknąć większej ilości pracy, jaka byłaby konieczna do walki ze starym, opornym brudem. 

6. Wyrzuć śmieci

Śmieci, a tak właściwie to wszystkie niepotrzebne przedmioty. Jeśli zmagasz się z bałaganem w kuchni, to możliwe, że jest ich naprawdę sporo. Wszystkie stare paragony z zakupów spożywczych sprzed miesiąca, karteczki, puste opakowania, których z niewiadomych powodów nikt nie umieścił w koszu na śmieci. Sentymenty odłóż na bok. Może ten spękany kubek wiele dla ciebie znaczy, ale nie używasz go już od lat. Wyszczerbione talerze nie wyglądają dobrze, tym bardziej jeśli to ostatnie egzemplarze z kompletu, ponieważ pozostałe już dawno się potłukły.

Zastanów się co jest ci rzeczywiście potrzebne, a z czego wcale nie korzystasz. Może w twojej kuchni znajdują się przedmioty, które tak naprawdę powinny powędrować do salonu, sypialni czy przedpokoju. Kuchnia jest sercem domu, ale nie wszystko musi się w niej znajdować, a już szczególnie rzeczy, które nie służą do przygotowywania posiłków. Zwłaszcza w małej kuchni nie potrzeba wielu dekoracyjnych bibelotów, sprawdzą się tylko takie, które oprócz tego, że zdobią, to jednocześnie są użyteczne.

Szybkie i sprawne gotowanie, mniej nerwów i estetyczne wnętrze - to wszystko możesz mieć, jeśli odpowiednio zorganizujesz swoją kuchnię i będziesz systematycznie dbać o porządek. Nie ma sensu odkładać niczego na potem. Przemyśl ustawienie sprzętów, wyrzuć niepotrzebne przedmioty i posegreguj to, co jest ci niezbędne. Tylko tyle i aż tyle, aby czas spędzany w kuchni dawał radość i poczucie odprężenia. 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019
Polecane
Analizujemy zanonimizowane informacje naszych użytkowników, aby lepiej dopasować naszą ofertę oraz zawartość strony do Twoich potrzeb. Strona ta korzysta również z plików cookie, aby np. analizować ruch na stronie. Możesz określić warunki przechowania lub dostęp plików cookie w Twojej przeglądarce. Aby zapoznać się z polityką dotyczącą cookies zobacz tutaj >>.
Zamknij
pixel