Przepisy bożonarodzeniowe

Sezon na wypieki i potrawy bożonarodzeniowe!

 

Okres bożonarodzeniowy to czas szczególnych przygotowań. Choć większość dań przygotowujemy na kilka dni przed Wigilią, są także potrawy, które smakują najlepiej przygotowane już dużo dużo wcześniej. Jedną z nich są pierniczki. Oczywiście wielu z nas wybiera jednak wersję ekspresową i przygotowuje piernikowe ciasto na kilka dni przed Świętami. Bez względu na Państwa preferencje zapraszamy do wspólnego gotowania i śledzenia przepisów na naszej stronie Emako.pl. Z pewnością rodzina nie będzie miała najmniejszych przeciwskazań, żeby wypróbować świąteczne smakołyki już teraz!

W kuchennych zmaganiach pomogą Wam produkty dostępne w naszym sklepie, które specjalnie na ten sezon oferujemy w bardzo atrakcyjnych cenach.

 

 

 

Składniki na 50 sztuk:

  •  250 g masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 całe jajka
  • przyprawa do piernika
  • 2 łyżki imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

 

Sposób przyrządzenia:

Margarynę i miód podgrzać w rondelku do rozpuszczenia i połączenia się składników. Mąkę połączyć z sodą oraz cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, przyprawami, 1 całym jajkiem i ostudzoną margarynę z miodem. Wszystko dokładnie wymieszać, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy lub silikonowej macie. Foremkami wykroić ciasteczka. Do miseczki wbić 1 całe jajko i rozbełtać. Jajkiem, za pomocą pędzelka, smarować wierzch ciasteczek. Piec w temperaturze180ͦC około 5-7 minut na złoty kolor.

 

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij