Sezon na owoce leśne

Sezon na owoce leśne i nasze pomysły na słodkie desery...

 

Słodkie, leśne owoce - pełne aromatu i witamin to genialne połączenie, które może zagościć na Twoim stole w niebanalny sposób. Możemy wykorzystać je do przygotowania ciast, deserów oraz innych smakołyków. Proponujemy także uzupełnić domową spiżarnię i przygotować dżemy i wyborne konfitury. Z pewnością także ucieszy nas mroźną zimą woreczek malin lub jagód znajdujący się w zamrażarce.

 

W kuchennych zmaganiach pomogą Wam produkty dostępne w naszym sklepie, które specjalnie na ten sezon oferujemy w bardzo atrakcyjnych cenach.

 

 

Jagodzianki - drożdżowe bułeczki z bardzo leśnym nadzieniem

 

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 5 dag rozpuszczonego masła
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • 300 gram jagód
  • cukier
  • lukier

 

Sposób wykonania:

1. Przygotowujemy zaczyn: w 250 ml ciepłego  mleka rozpuszczamy dwie łyżki  cukru, drożdże i odrobinę mąki. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.
2. Jagody myjemy i osuszamy.

3. Resztę mąki przesiewamy i wsypujemy do miski razem z cukrem waniliowym i migdałowym. Dodajemy jajka, roztopione i przestudzone masło oraz przygotowany wcześniej zaczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośniecia na ok. 30-40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

4. Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki które delikatnie zgniatamy, by uzyskać płaskie bułeczki. Na środek nakładamy jagody i zlepiamy rogi placka (bułeczki). W rękach delikatnie rolujemy taką bułeczkę - by wygładzić połączenie ciasta. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem.

5. Tak przygotowane jagodzianki wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika.

6. Po upieczeniu bułeczek i ich wystygnięciu polewamy je lukrem.

Smacznego!

 

Czas pieczenia:

Ciasto pieczemy około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu); aż sie ładnie zarumienią.

 

 

Inne smakowite propozycje

 

Jogurt mocno jagodowy
Naleśniki leśniczówki
Biszkopt z malinami
Malinowa eksplozja
Mini racuszki pod kołderką

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij