Sezon truskawkowy

Sezon truskawkowy i nasze pomysły na słodkie desery...

 

Soczyste truskawki o pięknym czerwonym kolorze i słodkim smaku. To jedne z pierwszych wiosennych owoców, które możemy wykorzystać do przygotowania ciast, deserów oraz innych smakołyków. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi propozycjami ich podania. Z pewnością w kuchennych zmaganiach pomogą Wam produkty dostępne w naszym sklepie, które specjalnie na ten sezon oferujemy w bardzo atrakcyjnych cenach.

 

 

Błyskawiczne ciasto - truskawki pod pierzynką!

 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób wykonania:

Do miski dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, 3 łyżki cukru, dwa żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto i wstawiamy na 15 minut do zamrażarki.

W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy pozostałą część cukru. Ubijamy tak długo, aż masa będzie gładka.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy ciasto z zamrażarki i dzielimy na 3 części. Jedną cześć przeznaczamy na pokrycie spodu foremki, drugą na obłożenie brzegów formy, a trzecią na przykrycie pianki. Kolejno pokrywamy spód foremki i jego boki, następnie kroimy truskawki na połówki i układamy na cieście, na wierzch nakładamy ubite białka i ścieramy na grubych oczkach tarki trzecią część ciasta.

 

Czas pieczenia:

Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).

 

 

Inne smakowite propozycje

 

Truskawkowe fondue Rozkoszna tarta Mała przekąska Muffinki z kroplą czekolady Mini racuszki pod kołderką 
         

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij