3 sposoby na fit ciasto bananowe
Kiedy trenujesz musisz zrezygnować ze słodyczy – to mit! Zdrowe, domowe słodycze na bazie naturalnych składników to desery, na które możesz sobie pozwolić nawet kiedy się odchudzasz.
Banany to owoce bogate w wiele składników odżywczych i z natury słodkie, więc nie trzeba takiego ciasta dodatkowo dosładzać. Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie trzy przepisy na ciasto bananowe. Do dzieła.
Ciasto bananowe bez mąki, cukru i tłuszczu
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (szkl = 250 ml)
- 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy na mąkę – do tego zadania sprawdzi się młynek do kawy. Wsyp mąkę do miski, dodaj banany, jajka, miód, sodę i cynamon. Zblenduj dokładnie. Ciasto jest praktycznie gotowe – przelej je do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, pokrój banana i ułóż go na wierzchu ciasta. Piecz przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C. Gotowe!
Ciasto kakaowo – bananowe z kaszy manny
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kokosu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka chudego
- 2 małe banany
- odrobina masła do posmarowania naczynia
Przygotowanie:
To ciasto bananowe jest niezwykle proste w przygotowaniu. Potrzebujesz miskę, łyżkę i foremkę keksówkę. W misce umieść suche składniki: mąkę, kaszę mannę, kakao, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy i wiórka kokosowe. Wymieszaj je dokładnie, dodaj jajko i mleko. Wymieszaj dokładnie i zostaw na chwilę, aby składniki dobrze nasiąknęły płynem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C (góra – dół). Połowę ciasta wylej na blaszkę. Ułóż na nim pokrojone w plasterki banany i zalej delikatnie pozostałą masą. Piecz przez 50 minut, po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Banany tworzą pyszną masę – ciasto wygląda jakby było przełożone kremem. Pycha!
Ciasto bananowe fit z żurawiną
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmiel na mąkę w młynku do kawy. Wsyp do miski i dodaj proszek do pieczenia i cukier. Jajka i banana zblenduj na gładką masę. Połącz z suchymi składnikami, dosyp żurawinę i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do keksówki.
Nagrzej piekarnik do temperatury 175°C i piecz ciasto przez 35-40 minut. Powinno ładnie się zrumienić. Świetnie smakuje z kubkiem ulubionej herbaty. Smacznego!