5 akcesoriów kuchennych dla wielbicieli domowych deserów
Samodzielnie wykonywane desery i upieczone ciasta zawsze smakują najlepiej, jeśli tworzy się je z pasją i miłością do domowników. Nie ma nic lepszego, niż zapach szarlotki, unoszący się w domu w leniwe popołudnie, lub domowe lody i desery mrożone w upalne lato. Wspólne gotowanie jest też wspaniałym sposobem spędzania wolnego czasu z rodziną lub przyjaciółmi. W jakie akcesoria warto się zaopatrzyć, aby nasze potrawy były nie tylko smaczne, ale też pięknie podane i pomysłowo wykonane?
Foremki do lodów
Nie ma nic wspanialszego, niż przygotowanie pysznych domowych lodów i sorbetów w upalne, letnie dni! Wykonane samodzielnie będą nie tylko zdrowsze, pozbawione konserwantów i sztucznych barwników, ale i niesamowicie pyszne. Do wykonania domowych lodów potrzeba kilku podstawowych akcesoriów: foremek do zamrażania, miksera, trzepaczki. Przyda się też łyżka do lodów oraz pucharki. Aby wykonać domowe lody waniliowe wystarczy przygotować 1 puszkę słodkiego mleka skondensowanego (o masie 400 g), 600 g słodkiej śmietanki 30% oraz 1 laskę wanilii. Najpierw przekrój ją wzdłuż i wyjmij nasionka za pomocą noża. Do miski wlej słodkie mleko skondensowane i wymieszaj je z ziarenkami wanilii i ubitej śmietany. Dokładnie wymieszaj. Przelej masę do foremek do lodów i przykryj. Wstaw do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin lub na całą noc. W podobny sposób przygotujesz lody czekoladowe (z mleka skondensowanego, śmietanki, 2 łyżek kakao i drobno pokrojonej czekolady gorzkiej). Z kolei pyszne, owocowe sorbety są dobrą alternatywą dla osób dbających o linię. Do przygotowania sorbetu truskawkowego będziesz potrzebować 500 g umytych i odszypułkowanych truskawek, ½ szklanki cukru i sok z 1 cytryny, wymieszany z 2 łyżkami wody. W niewielkim rondelku przygotuj syrop z soku z cytryny, cukru i wody. Odstaw do przestudzenia. Truskawki zmiksuj na gładką masę i połącz z syropem. Wyłóż masę do formy i wstaw do zamrażalnika. Po dwóch godzinach wyjmuj formę i zamieszaj lody za pomocą blendera ręcznego. Potem możesz powtórzyć tę czynność jeszcze 2 razy. Dzięki temu struktura sorbetu będzie gładka i jednolita.
Jeśli nie masz foremek do lodów, wykorzystaj specjalną łyżkę do tworzenia gałek. Ułóż 2 lub 3 gałki w szklanych pucharku lub gotowym wafelku, posyp wiórkami czekolady lub świeżymi owocami i udekoruj bitą śmietaną. Stworzysz deser jak z lodziarni w swoim własnym domu!
Szpatułka
Szpatułka do ciast jest podstawowym przyrządem, służącym wyrównywaniu powierzchni. Może być wykonana z drewna lub silikonu (wówczas wygodnie umyjesz ją w zmywarce). Z jej pomocą wykonasz wiele domowych deserów, wyrównasz biszkopt przed wstawieniem do piekarnika lub warstwę masy, którą przełożysz ciasto. Jeśli chcesz przygotować biszkopt z masą i truskawkami, przygotuj: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej i ¼ mąki ziemniaczanej (na biszkopt), 500 ml śmietanki 30%, 2 śmietan-fixy, 4 łyżeczki cukru pudru (na masę śmietanową) oraz 500 g truskawek i galaretkę truskawkową. Najpierw ubij białka jaj na sztywną pianę oraz stopniowo dodawaj cukier, a następnie żółtka jaj. Potem dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Wyłóż masę do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, oraz wyrównaj ją szpatułką. Piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy biszkopt się piecze, przygotuj masę: ubij śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Przygotuj też galaretkę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) oraz umyj i odszypułkuj truskawki. Gdy upieczony biszkopt wystygnie, przekrój go na dwa równe blaty. Jeden z nich posmaruj masą śmietankową za pomocą szpatułki i przykryj drugim. Ułóż na nim truskawki oraz wyłóż lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Pędzel kuchenny
W przygotowaniu domowych pączków lub ciastek z lukrem przyda się pędzel z silikonu lub – rzadziej – włosia. Silikonowy pędzelek nie zostawi pojedynczych włosków w polewie, nie przejmuje zapachów oraz można myć go w zmywarce. Także we wszystkich potrawach, wymagających posmarowania rozbitym jajkiem przed wstawieniem do piekarnika, przyda się wygodny i szeroki pędzel. Jednym z prostszych, a niezwykle pysznych pomysłów jest wykonanie ślimaków z ciasta francuskiego. Rozwiń gotowe ciasto francuskie i posmaruj masą z 200 g serka twarogowego, 2 łyżek cukru i rodzynek. Zwiń je w rulon i krój na plastry, tworząc kształt ślimaka. Ciastka ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, w odpowiedniej odległości (aby nie zlepiły się ze sobą, gdy ciasto zwiększy swoją objętość). W miseczce rozmieszaj 1 jajko za pomocą rózgi lub widelca. Posmaruj pędzlem kuchennym wszystkie ciastka. Piecz w temperaturze 195 stopni przez 18-20 minut, aż wierzch się zrumieni.
Obieraczka do warzyw
Obieraczka jest zaskakującym wyborem, jeśli chodzi o przygotowywanie domowych deserów. Czy wiedziałaś jednak, że z jej pomocą możesz stworzyć przepiękne wiórki z czekolady, które staną się wspaniałą ozdobą tortu lub tiramisu? Do przygotowania tiramisu będziesz potrzebować: 750 g serka mascarpone, 4 jajek, podłużnych biszkoptów (tzw. kocich języczków), 3 łyżki cukru, 1 szklankę wystudzonej, mocnej kawy i 100 g gorzkiej czekolady. Za pomocą miksera utrzyj żółtka jajek z cukrem oraz stopniowo dodawaj serek mascarpone. W drugim, suchym naczyniu ubij na sztywno pianę z białek. Połącz obie masy ze sobą. Biszkopty maczaj w kawie (wystudzonej po zaparzeniu). Na dnie formy o boku 24 centymetrów układaj namoczone biszkopty, następnie połowę masy, kolejne biszkopty i resztę masy. Wierzch ciasta można tradycyjnie posypać kakao lub tartą na drobnych oczkach czekoladą, ale o wiele oryginalniejszą dekoracją będzie położenie kręconych wiórków czekoladowych. Chwyć czekoladę i przesuwaj po jej wąskim brzegu obieraczką do warzyw. Efekt będzie zachwycający!
Rózga kuchenna
Rózga jest niezwykle przydatna we wszystkich przepisach, w których nie chcesz wyjmować z szafki miksera. Z jej pomocą połączysz składniki na naleśniki lub pancake’i w gładką masę. Aby przygotować pyszne, puszyste, amerykańskie placuszki, przygotuj 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1,5 szklanki mleka, pół szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki cukru oraz szczyptę soli. Połącz składniki za pomocą rózgi kuchennej. Na patelni rozgrzej olej i wylewaj masę za pomocą łyżki lub niewielkiej chochelki. Sprawdzaj stopień usmażenia spodu placuszków i przewróć je. Wyłóż na talerz. Podawaj z syropem klonowym i świeżymi owocami sezonowymi.
Choć najważniejszy jest entuzjazm i podstawowe umiejętności, zaopatrzenie się w pędzelki, łopatki i szpatułki z pewnością ułatwi kuchenne zabawy. Zwróć uwagę, aby były wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Zaproś rodzinę do wspólnego gotowania i baw się dobrze!