5 sposobów na jajka, czyli pomysł na Wielkanoc

Jajka wielkanocne to główny atrybut świątecznego stołu – bez nich nie wyobrażamy sobie Wielkanocy! Są jednocześnie symbolem i apetyczną przekąską wielkanocną. Dzięki temu, że jajka są bardzo uniwersalnym produktem i występują nie tylko jako składnik dużej ilości dań, lecz także mogą być osobną pełnowartościową potrawą, mamy wiele możliwości, co można z nich zrobić. Polecamy przygotować jajka wielkanocne na kilka sposobów i podać na dużym półmisku lub tacy – dzięki temu każdy gość będzie mógł wybrać jajka w swojej ulubionej formie. Sprawdź, jak możesz ucieszyć i zaskoczyć swoich bliskich. Poznaj nasze sposoby na jajka świąteczne i wybierz pomysły, które wydają Ci się najciekawsze i najsmaczniejsze na tegoroczną Wielkanoc!

Jajka Cajun

1. Smażone w panierce faszerowane jajka w stylu Cajun

Składniki (na 24 porcje):

  • 12 obranych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka mąki (125 g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej panko (50 g)
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy Cajun
  • 1 łyżeczka ostrego sosu (np. Tabasco)
  • sól i pieprz do smaku
  • wędzona papryka lub dowolna przyprawa na wierzch, opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy olej do smażenia na średniej wielkości patelni na średnim ogniu.
  2. Jajka ugotowane wcześniej na twardo kroimy nożem wzdłuż na pół. Delikatnie oddzielamy ugotowane białko od żółtka i przekładamy osobno do średniej miski.
  3. Ugotowane białko obtaczamy w mące, jajkach i panierce. Ostrożnie wkładamy jajka do gorącego oleju.
  4. Smażymy przez 2-3 minuty, przewracając w połowie.
  5. Zdejmujemy z patelni i pozbywamy się nadmiaru oleju, rozkładając je na papierowym ręczniku.
  6. Do żółtek dodajemy majonez, przyprawy, musztardę, ostry sos, sól i pieprz i rozgniatamy do uzyskania gładkiej masy.
  7. Wypełniamy szprycę lub plastikową torbę na kanapki masą z żółtek. Napełniamy masą smażone połówki białek i posypujemy je papryką.
  8. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Koreczki z jajek

2. Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy

Składniki (na 6 porcji):

  • 1 biała kiełbasa
  • 6 jajek przepiórczych
  • 1 łyżka chrzanu + 1 łyżka majonezu
  • świeża rzeżucha, zioła lub kiełki
  • wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy w garnku na twardo przez 5 minut, studzimy i obieramy ze skorupek.
  2. Białą kiełbasę kroimy ostrym nożem na 6 plastrów o grubości ok. 1,5-2 cm.
  3. Każdy plaster pokrywamy sosem z chrzanu i majonezu, posypujemy ziołami.
  4. Jajka stawiamy pionowo i przypinamy do każdego plastra wykałaczką.
  5. Dekorujemy czubek jajka rzeżuchą lub kiełkami i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jajka curry

3. Curry-jajka

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 jajka
  • 500 ml śmietanki (18-22%)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek passaty pomidorowej
  • kilka łodyg zielonej cebuli
  • masło
  • 0,5 łyżeczki curry w proszku, proszku imbirowego, słodkiej mielonej papryki i garam masali
  • sól
  • rustykalny chleb do serwowania

Przygotowanie:

  1. Na desce kroimy cebulę i czosnek i smażymy je na maśle w rondelku przez 5 minut.
  2. Dodajemy wszystkie przyprawy, passatę, mieszamy, wlewamy śmietankę i gotujemy do zgęstnienia 7-10 minut.
  3. Gotujemy jajka, na twardo lub w koszulce z płynnym środkiem, według własnych upodobań. Siekamy zieloną cebulę. Opiekamy chleb w tosterze.
  4. Do miseczek wlewamy ostry sos, dodajemy jajka, posypujemy zieloną cebulą i podajemy z pieczywem.
Bułeczki jajeczne

4. “Bułeczki” jajeczne

Składniki (na 8 porcji):

  • 8 jajek na twardo
  • 6 pasków boczku gotowanego i odsączonego
  • 3 chrupiące liście sałaty
  • 2 małe, dojrzałe pomidory, pokrojone w plasterki
  • 2 cienkie plastry sera cheddar, pokrojone na ćwiartki
  • 8 plastrów awokado
  • 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy w garnku na twardo przez 5 minut, studzimy i obieramy ze skorupek.
  2. Krajalnicą lub nożem kroimy pomidor i awokado na plastry.
  3. Kroimy jajka w poprzek na pół. Zaczynamy od dolnej połowy jajka, na którą kładziemy ser, awokado, pomidor, boczek i sałatę warstwami.
  4. Umieszczamy drugą połowę jajka na górę i przypinamy wykałaczką, aby wszystko się trzymało w całości. To samo powtarzamy z pozostałymi jajkami.
  5. Posypujemy czubki jajek sezamem.
Jajka po szkocku

5. Jajka po szkocku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można dodać pół na pół wołowe lub drobiowe)
  • 10 obranych jajek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 l oleju
  • 2 szczypty soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo lub z płynnym środkiem, według własnych upodobań. Studzimy i obieramy.
  2. Wkładamy mięso mielone do miski, mieszamy z solą, pieprzem, musztardą oraz drobno posiekaną cebulą.
  3. Obtaczamy jajka w mięsie, kształtując z nich kule, które następnie obtaczamy w mące, potem w jajku i ostatecznie w bułce tartej.
  4. Do garnka do smażenia na głębokim oleju wlewamy olej (tak, aby pokrył całkowicie mięsne kule) i mocno rozgrzewamy.
  5. Smażymy mięsne kule ok. 5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy nadmiar oleju ręcznikiem papierowym.

Smacznego!