5 sposobów na jajka, czyli pomysł na Wielkanoc
Jajka wielkanocne to główny atrybut świątecznego stołu – bez nich nie wyobrażamy sobie Wielkanocy! Są jednocześnie symbolem i apetyczną przekąską wielkanocną. Dzięki temu, że jajka są bardzo uniwersalnym produktem i występują nie tylko jako składnik dużej ilości dań, lecz także mogą być osobną pełnowartościową potrawą, mamy wiele możliwości, co można z nich zrobić. Polecamy przygotować jajka wielkanocne na kilka sposobów i podać na dużym półmisku lub tacy – dzięki temu każdy gość będzie mógł wybrać jajka w swojej ulubionej formie. Sprawdź, jak możesz ucieszyć i zaskoczyć swoich bliskich. Poznaj nasze sposoby na jajka świąteczne i wybierz pomysły, które wydają Ci się najciekawsze i najsmaczniejsze na tegoroczną Wielkanoc!

1. Smażone w panierce faszerowane jajka w stylu Cajun
Składniki (na 24 porcje):
- 12 obranych jajek ugotowanych na twardo
- 1 szklanka mąki (125 g)
- 3 jajka
- 1 szklanka bułki tartej panko (50 g)
- olej do smażenia
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 łyżeczki przyprawy Cajun
- 1 łyżeczka ostrego sosu (np. Tabasco)
- sól i pieprz do smaku
- wędzona papryka lub dowolna przyprawa na wierzch, opcjonalnie
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy olej do smażenia na średniej wielkości patelni na średnim ogniu.
- Jajka ugotowane wcześniej na twardo kroimy nożem wzdłuż na pół. Delikatnie oddzielamy ugotowane białko od żółtka i przekładamy osobno do średniej miski.
- Ugotowane białko obtaczamy w mące, jajkach i panierce. Ostrożnie wkładamy jajka do gorącego oleju.
- Smażymy przez 2-3 minuty, przewracając w połowie.
- Zdejmujemy z patelni i pozbywamy się nadmiaru oleju, rozkładając je na papierowym ręczniku.
- Do żółtek dodajemy majonez, przyprawy, musztardę, ostry sos, sól i pieprz i rozgniatamy do uzyskania gładkiej masy.
- Wypełniamy szprycę lub plastikową torbę na kanapki masą z żółtek. Napełniamy masą smażone połówki białek i posypujemy je papryką.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu

2. Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy
Składniki (na 6 porcji):
- 1 biała kiełbasa
- 6 jajek przepiórczych
- 1 łyżka chrzanu + 1 łyżka majonezu
- świeża rzeżucha, zioła lub kiełki
- wykałaczki
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy w garnku na twardo przez 5 minut, studzimy i obieramy ze skorupek.
- Białą kiełbasę kroimy ostrym nożem na 6 plastrów o grubości ok. 1,5-2 cm.
- Każdy plaster pokrywamy sosem z chrzanu i majonezu, posypujemy ziołami.
- Jajka stawiamy pionowo i przypinamy do każdego plastra wykałaczką.
- Dekorujemy czubek jajka rzeżuchą lub kiełkami i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3. Curry-jajka
Składniki (na 2 porcje):
- 4 jajka
- 500 ml śmietanki (18-22%)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek passaty pomidorowej
- kilka łodyg zielonej cebuli
- masło
- 0,5 łyżeczki curry w proszku, proszku imbirowego, słodkiej mielonej papryki i garam masali
- sól
- rustykalny chleb do serwowania
Przygotowanie:
- Na desce kroimy cebulę i czosnek i smażymy je na maśle w rondelku przez 5 minut.
- Dodajemy wszystkie przyprawy, passatę, mieszamy, wlewamy śmietankę i gotujemy do zgęstnienia 7-10 minut.
- Gotujemy jajka, na twardo lub w koszulce z płynnym środkiem, według własnych upodobań. Siekamy zieloną cebulę. Opiekamy chleb w tosterze.
- Do miseczek wlewamy ostry sos, dodajemy jajka, posypujemy zieloną cebulą i podajemy z pieczywem.

4. “Bułeczki” jajeczne
Składniki (na 8 porcji):
- 8 jajek na twardo
- 6 pasków boczku gotowanego i odsączonego
- 3 chrupiące liście sałaty
- 2 małe, dojrzałe pomidory, pokrojone w plasterki
- 2 cienkie plastry sera cheddar, pokrojone na ćwiartki
- 8 plastrów awokado
- 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy w garnku na twardo przez 5 minut, studzimy i obieramy ze skorupek.
- Krajalnicą lub nożem kroimy pomidor i awokado na plastry.
- Kroimy jajka w poprzek na pół. Zaczynamy od dolnej połowy jajka, na którą kładziemy ser, awokado, pomidor, boczek i sałatę warstwami.
- Umieszczamy drugą połowę jajka na górę i przypinamy wykałaczką, aby wszystko się trzymało w całości. To samo powtarzamy z pozostałymi jajkami.
- Posypujemy czubki jajek sezamem.

5. Jajka po szkocku
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można dodać pół na pół wołowe lub drobiowe)
- 10 obranych jajek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki łagodnej musztardy
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 l oleju
- 2 szczypty soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo lub z płynnym środkiem, według własnych upodobań. Studzimy i obieramy.
- Wkładamy mięso mielone do miski, mieszamy z solą, pieprzem, musztardą oraz drobno posiekaną cebulą.
- Obtaczamy jajka w mięsie, kształtując z nich kule, które następnie obtaczamy w mące, potem w jajku i ostatecznie w bułce tartej.
- Do garnka do smażenia na głębokim oleju wlewamy olej (tak, aby pokrył całkowicie mięsne kule) i mocno rozgrzewamy.
- Smażymy mięsne kule ok. 5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy nadmiar oleju ręcznikiem papierowym.
Smacznego!