5 sposobów na jajka, czyli pomysł na Wielkanoc

Jajka wielkanocne to główny atrybut świątecznego stołu – bez nich nie wyobrażamy sobie Wielkanocy! Są jednocześnie symbolem i apetyczną przekąską wielkanocną. Dzięki temu, że jajka są bardzo uniwersalnym produktem i występują nie tylko jako składnik dużej ilości dań, lecz także mogą być osobną pełnowartościową potrawą, mamy wiele możliwości, co można z nich zrobić. Polecamy przygotować jajka wielkanocne na kilka sposobów i podać na dużym półmisku lub tacy – dzięki temu każdy gość będzie mógł wybrać jajka w swojej ulubionej formie. Sprawdź, jak możesz ucieszyć i zaskoczyć swoich bliskich. Poznaj nasze sposoby na jajka świąteczne i wybierz pomysły, które wydają Ci się najciekawsze i najsmaczniejsze na tegoroczną Wielkanoc!

Jajka Cajun

1. Smażone w panierce faszerowane jajka w stylu Cajun

Składniki (na 24 porcje):

  • 12 obranych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 szklanka mąki (125 g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej panko (50 g)
  • olej do smażenia
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy Cajun
  • 1 łyżeczka ostrego sosu (np. Tabasco)
  • sól i pieprz do smaku
  • wędzona papryka lub dowolna przyprawa na wierzch, opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy olej do smażenia na średniej wielkości patelni na średnim ogniu.
  2. Jajka ugotowane wcześniej na twardo kroimy nożem wzdłuż na pół. Delikatnie oddzielamy ugotowane białko od żółtka i przekładamy osobno do średniej miski.
  3. Ugotowane białko obtaczamy w mące, jajkach i panierce. Ostrożnie wkładamy jajka do gorącego oleju.
  4. Smażymy przez 2-3 minuty, przewracając w połowie.
  5. Zdejmujemy z patelni i pozbywamy się nadmiaru oleju, rozkładając je na papierowym ręczniku.
  6. Do żółtek dodajemy majonez, przyprawy, musztardę, ostry sos, sól i pieprz i rozgniatamy do uzyskania gładkiej masy.
  7. Wypełniamy szprycę lub plastikową torbę na kanapki masą z żółtek. Napełniamy masą smażone połówki białek i posypujemy je papryką.
  8. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Koreczki z jajek

2. Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy

Składniki (na 6 porcji):

  • 1 biała kiełbasa
  • 6 jajek przepiórczych
  • 1 łyżka chrzanu + 1 łyżka majonezu
  • świeża rzeżucha, zioła lub kiełki
  • wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy w garnku na twardo przez 5 minut, studzimy i obieramy ze skorupek.
  2. Białą kiełbasę kroimy ostrym nożem na 6 plastrów o grubości ok. 1,5-2 cm.
  3. Każdy plaster pokrywamy sosem z chrzanu i majonezu, posypujemy ziołami.
  4. Jajka stawiamy pionowo i przypinamy do każdego plastra wykałaczką.
  5. Dekorujemy czubek jajka rzeżuchą lub kiełkami i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jajka curry

3. Curry-jajka

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 jajka
  • 500 ml śmietanki (18-22%)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek passaty pomidorowej
  • kilka łodyg zielonej cebuli
  • masło
  • 0,5 łyżeczki curry w proszku, proszku imbirowego, słodkiej mielonej papryki i garam masali
  • sól
  • rustykalny chleb do serwowania

Przygotowanie:

  1. Na desce kroimy cebulę i czosnek i smażymy je na maśle w rondelku przez 5 minut.
  2. Dodajemy wszystkie przyprawy, passatę, mieszamy, wlewamy śmietankę i gotujemy do zgęstnienia 7-10 minut.
  3. Gotujemy jajka, na twardo lub w koszulce z płynnym środkiem, według własnych upodobań. Siekamy zieloną cebulę. Opiekamy chleb w tosterze.
  4. Do miseczek wlewamy ostry sos, dodajemy jajka, posypujemy zieloną cebulą i podajemy z pieczywem.
Bułeczki jajeczne

4. “Bułeczki” jajeczne

Składniki (na 8 porcji):

  • 8 jajek na twardo
  • 6 pasków boczku gotowanego i odsączonego
  • 3 chrupiące liście sałaty
  • 2 małe, dojrzałe pomidory, pokrojone w plasterki
  • 2 cienkie plastry sera cheddar, pokrojone na ćwiartki
  • 8 plastrów awokado
  • 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy w garnku na twardo przez 5 minut, studzimy i obieramy ze skorupek.
  2. Krajalnicą lub nożem kroimy pomidor i awokado na plastry.
  3. Kroimy jajka w poprzek na pół. Zaczynamy od dolnej połowy jajka, na którą kładziemy ser, awokado, pomidor, boczek i sałatę warstwami.
  4. Umieszczamy drugą połowę jajka na górę i przypinamy wykałaczką, aby wszystko się trzymało w całości. To samo powtarzamy z pozostałymi jajkami.
  5. Posypujemy czubki jajek sezamem.
Jajka po szkocku

5. Jajka po szkocku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego (można dodać pół na pół wołowe lub drobiowe)
  • 10 obranych jajek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 l oleju
  • 2 szczypty soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo lub z płynnym środkiem, według własnych upodobań. Studzimy i obieramy.
  2. Wkładamy mięso mielone do miski, mieszamy z solą, pieprzem, musztardą oraz drobno posiekaną cebulą.
  3. Obtaczamy jajka w mięsie, kształtując z nich kule, które następnie obtaczamy w mące, potem w jajku i ostatecznie w bułce tartej.
  4. Do garnka do smażenia na głębokim oleju wlewamy olej (tak, aby pokrył całkowicie mięsne kule) i mocno rozgrzewamy.
  5. Smażymy mięsne kule ok. 5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy nadmiar oleju ręcznikiem papierowym.

Smacznego!


Miska na owoce, sałatki, przekąski - drewno kauczukowe, ZELLER
Miska na owoce, sałatki, przekąski - drewno kauczukowe, ZELLER
Miska na owoce, sałatki, przekąski - drewno kauczukowe, ZELLER
ZELLER
74,99 zł
Wyprzedaż
Szatkownica kuchenna ręczna
Szatkownica kuchenna ręczna
Szatkownica kuchenna ręczna
Gefu
Cena promocyjna 95,00 zł Cena regularna 99,99 zł Zyskujesz 4,99 zł
Wyprzedaż
Stojak do jajek
Stojak do jajek
Stojak do jajek
Gefu
Cena promocyjna 85,00 zł Cena regularna 89,99 zł Zyskujesz 4,99 zł
Blok na noże, stojak do noży, bambusowy, ZELLER - EMAKO
Blok na noże, stojak do noży, bambusowy, ZELLER - EMAKO
Blok na noże, stojak do noży, bambusowy, ZELLER
ZELLER
109,99 zł
Deska do krojenia GEOM HYGGE, 15 x 30 cm, marmur
Deska do krojenia GEOM HYGGE, 15 x 30 cm, marmur
Deska do krojenia GEOM HYGGE, 15 x 30 cm, marmur
Secret de Gourmet
od 54,99 zł