7 ciekawych pomysłów na udane grillowanie

Okres wiosenno-letni to najlepszy czas na udane grillowanie na świeżym powietrzu. Aromatyczne potrawy z grilla są świetnym dopełnieniem każdego spotkania na dworze i doskonale spełniają rolę plenerowego posiłku, który można łatwo i szybko przygotować w warunkach polowych. Sprawdź, jakie pomysły pomogą urozmaicić Twoją imprezę i przygotowywane przez Ciebie jedzenie!

Grill w klimacie leśnego ogniska

Rozpalanie ognisk jest zabronione poza wyznaczonymi miejscami. Nic dziwnego - jeżeli otwarty ogień wymknie się spod kontroli, może być niebezpieczny dla znajdujących się w pobliżu ludzi, zwierząt, roślin czy budynków. Dlatego zdecydowanie bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wybór grilla. Nie tylko nie stwarza on zagrożenia pożarem, ale również umożliwia przygotowanie potraw w bardziej precyzyjny (i smaczny) sposób. Nie trzeba jednak rezygnować z przyjemności, jakie niesie ze sobą siedzenie przy ognisku. Świetnym pomysłem na udane grillowanie jest wzięcie ze sobą gitary i wspólne śpiewanie znanych piosenek przy jej akompaniamencie. Można również zbudować prowizoryczne siedzenia lub stoliki z gałęzi, kamieni i innych rzeczy znalezionych w pobliżu obozowiska. Podczas takiego grilla dobrze sprawdzą się proste potrawy, które zazwyczaj piecze się nad ogniskiem: kiełbaski z chlebem, pianki lub pieczone ziemniaki. Pomoże to jak najwierniej oddać klimat leśnego obozowiska.

Dziewczynka w lesie z grillem

Grill wegetariański

Kto powiedział, że na grillu zawsze musi znaleźć się mięso? Znakomitym pomysłem na udane grillowanie i na wzbogacenie swojego menu i zdobycie nowych kulinarnych doświadczeń jest zorganizowanie w pełni wegetariańskiego grilla. Dania jarskie przyrządzone na ruszcie są równie pyszne, jak te mięsne. Można spróbować na przykład szaszłyków warzywnych, pieczonego camemberta, owoców z grilla czy naleśników. Do grillowania świetnie sprawdzają się również wszelkie rodzaje kanapek - szczególnie te z serem żółtym lub topionym, które po przyrządzeniu na ruszcie zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Urządzenie takiej imprezy może być też doskonałą okazją do pokazania nieprzekonanej rodzinie lub znajomym, że dieta wegetariańska może być smaczna, zdrowa i urozmaicona.

Domowe quiche wegetariańśkie

Grillowanie na słodko

Potrawy z grilla to nie tylko karkówka i kiełbasa. Na ruszcie można przyrządzać również posiłki na słodko - to wspaniały pomysł na podwieczorek na świeżym powietrzu. W menu mogą znaleźć się na przykład naleśniki z serem, czekoladą lub jabłkami i cynamonem, a także szaszłyki z owoców, pianki typu Marshmallow, a nawet niektóre ciasta: świetnie sprawdzi się szarlotka, piernik lub ciasto drożdżowe (oczywiście wcześniej podpieczone w piekarniku). Słodkie akcenty doskonale pasują też do innych potraw: karkówka w miodowej marynacie lub słodko-kwaśne krewetki z pewnością zachwycą każdego smakosza. Grill na słodko to dobra propozycja również dla rodziców organizujących ogrodowe przyjęcie dla dzieci, ponieważ większość potraw jest prosta do przygotowania, dzięki czemu maluchy będą mogły wziąć udział w gotowaniu. Komfortowym rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie grill wolnostojący, wokół którego można wygodnie usiąść.

Kolorowe pianki na różowym tle

Udane grillowanie na łonie natury

Jeżeli nie masz ogrodu lub wolisz bardziej oddalone od cywilizacji miejsca, możesz zdecydować się na grilla na łonie natury - w lesie, nad jeziorem, na plaży czy nawet w górach. Postawową kwestią jest znalezienie miejsca, w którym grillowanie jest bezpieczne i dozwolone: reszta zależy już wyłącznie od Twojej fantazji! Możesz na przykład zorganizować imprezę tematyczną, inspirowaną ulubioną książką lub filmem. Dobrym pomysłem jest także połączenie grilla z krajoznawczą wycieczką, której zwieńczeniem będzie przygotowanie i zjedzenie pysznego posiłku na świeżym powietrzu. Na taką wyprawę najlepiej nadają się grille składane, które są mobilne i nie ważą dużo, dlatego są wygodne w transporcie. Warto pamiętać również o zabraniu ze sobą wszystkich potrzebnych akcesoriów, a także worków na śmieci, które pomogą w szybkim posprzątaniu po zakończeniu imprezy. Ciekawym rozwiązaniem są biodegradowalne, jadalne naczynia wykonane z otrębów - po zużyciu można je po prostu zjeść lub nakarmić nimi zwierzęta.

Pejzarza górski

Nauka gotowania

Grill na świeżym powietrzu to znakomita okazja do spędzenia czasu z rodziną i znajomymi. Można wykorzystać ten moment, by nauczyć swoje pociechy podstaw gotowania. Wspólne przyrządzanie potraw będzie dla nich nie tylko świetną zabawą, ale również pomocą w zdobyciu ważnych umiejętności. Na tę okazję warto wybrać proste potrawy, do których przygotowania nie jest konieczne dużo czasu i precyzyjne wykonanie wszystkich czynności. Dobrze sprawdzą się na przykład tosty, kiełbaski czy szaszłyki. Potrzebne będzie też zaopatrzenie się w niezbędne akcesoria do grillowania. Dzieci będą miały okazję nauczyć się podstawowych czynności kuchennych, takich jak krojenie czy obieranie warzyw, a także spędzić czas na świeżym powietrzu z rodzicami i rodzeństwem.

Wspólne gotowanie

Grill na balkonie

Nie każdy ma dostęp do ogrodu, w którym może zorganizować udane grillowanie na świeżym powietrzu. Nie musi to jednak stanowić powodu do zmartwień: grill na balkonie, tarasie lub werandzie może być równie udany. Wystarczy pamiętać o poinformowaniu sąsiadów przed planowanym spotkaniem, a także o usunięciu wszystkich potencjalnie łatwopalnych materiałów (na przykład firanek) z bezpośredniego otoczenia grilla. Na balkonie zazwyczaj jest niewiele miejsca, dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie przyjęcie na stojąco z bufetem w postaci szwedzkiego stołu - do tego celu można wykorzystać na przykład parapet. Jako ruszt najlepiej sprawdzi się niewielki, przenośny grill, który nie zajmuje dużej powierzchni. Warto jest przygotować potrawy do grillowania wcześniej: pomoże to oszczędzić miejsce na balkonie, ponieważ nie będzie potrzebna dodatkowa przestrzeń na krojenie i inne kuchenne czynności. Jeżeli balkon jest naprawdę mały, można też przyrządzać potrawy na zewnątrz, a podawać w mieszkaniu.

Gupa bawiących się przyjaciół

Śródziemnomorska uczta

Przyjęcie z potrawami kuchni śródziemnomorskiej z pewnością przypadnie do gustu wszystkim smakoszom. Można zaserwować na przykład owoce morza, lekkie sałatki doprawione oliwą z oliwek i mięso marynowane w occie balsamicznym i aromatycznych ziołach, takich jak rozmaryn, tymianek czy bazylia. To również świetna okazja do kulinarnych eksperymentów - grillowana lazania, pieczone figi z chlebem czy oliwki nadziewane migdałami będą stanowić urozmaicenie nie tylko dla spożywających posiłek gości, ale także dla kucharza. Możesz również zadbać o utrzymane w klimacie dekoracje, takie jak lampiony, muszle lub wazony ze świeżą lawendą.

Bukiet kwiatów lawendy na drewnianym tle