Akcesoria do kawy, które warto mieć
Kawa bohaterka poranków, towarzyszka pracy i przerwy na coś słodkiego. Choć zdarzają się takie osoby, które za nią nie przepadają, to jednak zdecydowana większość nie potrafi się bez niej obejść. Z mlekiem zwierzęcym, roślinnym lub czarna. Z cukrem lub bez. Mocne espresso lub delikatne cappuccino. Kawa jest również świetnym dodatkiem do deserów, ciast - jako jeden z jej składników. Te ciemnobrązowe ziarna podbiły świat i nie jedno podniebienie. Rodzajów kawy jest mnóstwo, podobnie jak sposobów jej prażenia.
Coraz częściej możemy się spotkać z alternatywnymi metodami spalania ziaren oraz przyrządzania kawy. Sposób, w jaki kawę prażono, a następnie zmielono, ma duże znaczenie. Dany proces wpływa na jej aromat, intensywność i nuty smakowe. Z kolei grubość ziaren powinna być dopasowana do metody, według której kawa jest przyrządzana. Inna gramatura będzie odpowiednia dla ekspresu, inna dla kawiarki. Jednak nic się nie wydarzy, jeśli nie zaopatrzymy się w odpowiednie akcesoria do kawy. Co warto mieć u siebie w domu? Na co zwrócić uwagę? O tym przeczytasz poniżej.
Zaparzacz do kawy
Zaparzacz do kawy – zacznijmy od niego. Bardziej precyzyjna nazwa tego urządzenia to french press, czyli inaczej praska francuska. To dzbanek do kawy z tłokiem w pokrywce, który kończy okrągłe sitko. Oczywiście taki zaparzacz z powodzeniem nadaje się do parzenia herbaty, ale dzisiaj nie o tym. Na dno dzbanka wsypujemy zmieloną kawę, którą zalewamy gorącą wodą. Następnie powoli opuszczamy tłok na dno dzbanka. Dzięki temu sitko zbiera drobinki kawy i wtłacza je na sam dół. Sama metoda nie jest skomplikowana, ale warto pamiętać o kilku prostych zasadach.
Pierwsza, uwzględniamy pojemność dzbanka. Przyjmuje się, że na 100 ml zagotowanej wody należy wsypać ok. 6 gram kawy. Druga, w tym przypadku kawa powinna być grubo zmielona. Dlaczego? Będzie ona bardziej wyrazista, wzbogacona o pełną gamę smakową. Po zaparzeniu dobrze jest przelać kawę do filiżanki, by niepotrzebnie nie nasyciła się goryczą. Trzecia, wodę należy wlać w dwóch etapach – pozwoli to kawie nabrać pełnej wyrazistości. Zaparzacze do kawy typu french press to szybka, wygodna i smaczna metoda robienia kawy.
Kawiarka
Kawiarki to osobna, równie ciekawa kategoria, świetnie znana fanom aromatycznej kawy. Jednak pamiętajmy, że to również rodzaj zaparzacza. Taką nazwą określa się akcesoria do parzenia kawy, które proponują alternatywne dla ekspresu ciśnieniowego metody przyrządzania. Kawiarka podobnie jak french press jest nieskomplikowana w obsłudze. Dzięki niej możemy zaparzyć ulubioną kawę na kuchence gazowej lub elektrycznej. Aczkolwiek należy zwrócić uwagę na informacje producenta: nie każda kawiarka przeznaczona będzie do gotowania na gazie czy indukcji.
Choć w łatwy i całkiem przyjemny sposób możemy przyrządzić aromatyczny napój, tu również warto pamiętać o paru zasadach. Pierwsza, grubość kawy. W tym przypadku powinna być ona średnio mielona. Druga, kawę wsypujemy do sitka, ale nie ugniatamy jej. Wyrównujemy jedynie, lekko potrząsając. Dzięki temu wszystkie drobinki kawy zaparzają się w równym stopniu. Trzecia, do zbiorniczka wlewamy gorącą wodę. W ten sposób proces parzenia zdecydowanie się przyspieszy. Czwarta, całość parzymy około 5 minut. Należy uważać, żeby nie przegotować kawy i gotowe. Kawiarka jako zaparzacz to jedna z najpopularniejszych metod przyrządzania złocistego napoju.
Młynek do kawy
Młynki do kawy to kolejny bardzo ważny wątek, którego nie mogło zabraknąć w tym artykule. Sporo było już o tym, że grubość ziaren kawy jest istotna dla jej smaku i sposobu przyrządzania. Równie znaczący jest dla nich także rodzaj młynka. To on umożliwia nam odpowiednie zmielenie kawy. Jednak kluczowe pytanie brzmi: ręczny czy elektryczny? Odpowiadamy: to zależy. Sama czynność mielenia jest bardzo ważna. Najbardziej intensywny aromat kawy wydziela się właśnie w jej trakcie. Później zdecydowanie on słabnie. Dlatego tym bardziej warto się w niego zaopatrzyć. Przy zakupie zwróćmy uwagę, z jakiego rodzaju ostrzem mamy do czynienia. Zazwyczaj są to ostrza lub żarna.
Pierwszy typ jest bardzo popularny. Ostrza czy też noże przypominają swoim kształtem te, które posiada blender. Najczęściej taki młynek jest wygodny w użyciu i posiada poręczne, kompaktowe rozmiary. Drugi typ, czyli młynek żarnowy różni się sposobem rozdrabniania ziaren kawy. Młynek zakończony ostrzem tnie ziarna na małe kawałki lub drobinki. Z kolei żarnowy w miarę równo je ściera. Jeśli chodzi o młynki do kawy ręczne, wciąż znajdują one wielu zwolenników. Trudno się temu dziwić
Spieniacz do mleka
Spieniacz do mleka to właściwie przysłowiowa wisienka na torcie. Oczywiście wtedy, gdy jesteśmy miłośnikami małej czarnej z mlekiem. Niby nic, a robi ogromną różnicę. Delikatna biała pianka zawsze dodaje naszej kawie nieco kawiarnianego klimatu. Podobnie jak w przypadku młynka do kawy, pytanie brzmi – ręczny czy elektryczny? Znów odpowiadamy: to zależy. Z pewnością na uwagę zasługują małe, poręczne spieniacze do filiżanki lub kubka. Najczęściej są to drobne, poręczne urządzenia na baterie ze stalową końcówką. Idealne do cappuccino lub latte macchiato!
Czasem tyle wystarczy, by zmienić swój dzień na zdecydowanie lepszy. Spieniacze do mleka w wersji bardziej zaawansowanej to zestaw: szklane urządzenie z tłokiem i dzbanek. Ciepłe mleko wlewamy do naczynia, ręcznie je tłoczymy aż do uzyskania piany. Na koniec przelewamy je do dzbanka. Po ciekawe akcesoria do kawy zapraszamy do naszego sklepu online.