Akcesoria do serwowania letnich przekąsek

Wizyty najbliższych praktycznie zawsze wiążą się z przygotowaniem choćby drobnych przekąsek, wówczas mamy poczucie, że spisaliśmy się jako gospodarze i ugościliśmy naszych przyjaciół oraz rodzinę w jak najlepszy sposób. Podawanie potraw takich jak: deski pełnej serów, drobniejszej przekąski czy też pełnego dania bez wątpienia urozmaica wspólne chwile, ale aby stołowa zastawa była w pełni okazała, nie obędzie się bez przeznaczonych do serwowania, eleganckich akcesoriów. W co powinniśmy się zaopatrzyć, by być przygotowanym na każdą ewentualność?

Patery 

Idealnym sposobem na zaserwowanie owoców, słodyczy, przekąsek czy też sushi są patery. Różnorodność stylów, kolorów i kształtów umożliwia stworzenie efektownej zastawy stołowej, która nie tylko pobudzi nasze kubki smakowe, ale usatysfakcjonuje zmysły estetyczne. Klasyczna okrągła patera na nóżce pozwoli na zaoszczędzenie miejsca na stole, a to przyda się, szczególnie gdy planujemy zorganizować szwedzki stół. Nieobojętne są także tworzywa, z których wykonane zostały patery. Stylowa, szklana patera oraz klasyczna z porcelany urozmaici wygląd stołu, natomiast patera ze stali nierdzewnej sprawdzi się szczególnie przy ciepłych przekąskach.

Efektowne i praktyczne rozwiązania stanowią patery wielopoziomowe. Designerska, metalowa patera to solidne i eleganckie akcesorium do serwowania przekąsek, jeżeli jednak planujemy większą biesiadę, to idealnym wyborem będzie duża patera aż o pięciu poziomach. Z pewnością sprawdzi się podczas wszelkich imprez okolicznościowych. Mniejsze patery z drewna lub bambusa zachwycają swoim naturalnym wyglądem i mogą być także miłym urozmaiceniem kuchni i miejscem przechowywania owoców. Równie stylowo prezentuje się patera kamienna, która z pewnością posłuży przez długi czas.

Naczynia do zapiekania

Przygotowanie i serwowanie różnego rodzaju wypieków wiąże się z posiadaniem przeznaczonych do tego naczyń żaroodpornych. Naczynia do zapiekania przybierają różne formy, a wykonane są najczęściej z ceramiki i porcelany. Są one zarówno sposobem na przygotowanie, jak i eleganckie podanie posiłku prosto z piekarnika. Do mniejszych porcji lub słodkich wypieków, takich jak fondant czy crème brûlée najbardziej nada się stylowa kokilka. Sprawdzi się także jako naczynie na wszelkie dipy i sosy. Jeśli w planie jest lasagne lub inny zapiekany makaron, to w tej roli najlepsze będzie podłużne, prostokątne naczynie, które pozwoli na komfort podczas przygotowywania i podawania posiłku. Różnorodne motywy, kształty i kolorystyka dostępnych na EMAKO.pl naczyń do zapiekania pozwalają na dostosowanie ich zarówno do przygotowywanych przekąsek, jak i stylistyki przestrzeni domowej. 

Patera do ciast 

Tace

Bez wątpienia jednym z najbardziej eleganckich i popularnych sposobów na serwowanie wszelkich posiłków są tace. Jest to absolutnie niezbędne akcesorium, goszczące w każdej restauracji, jak i większości gospodarstw domowych. Taca pomoże w wygodnym podaniu posiłków, urozmaici stół, a także sprawi, że goście poczują się wyjątkowo. Zróżnicowany design, użyte materiały i motywy sprawiają, że z łatwością można dopasować tacę do własnych preferencji i dominującej stylistyki.

Najpopularniejszymi są tace z drewna, a także tace bambusowe. Podaniu serów i wędlin w efektowny sposób służyć będzie przeznaczona do tego drewniana deska. Jej wyprofilowanie pozwala na estetyczne nakrycie stołu, idealne na kolację przy winie podczas letnich wieczorów. Intrygująco prezentuje się także deska z drewna akacjowego, która z całą pewnością przyciągnie wzrok gości. Stylowym i ekstrawaganckim rozwiązaniem są tace marmurowe, idealne do nowoczesnych czy też industrialnych aranżacji. Dostępne w kolorze białym i czarnym wprowadzą na stół odrobinę luksusu. Jeżeli lubimy pozytywnie zaskakiwać najbliższych, to warto przemyśleć kupno tacy na nóżkach, dzięki której podamy śniadanie do łóżka i sprawimy, że obdarowywana osoba poczuje się wyjątkowo.

Kamienie do pizzy

Odtworzenie smaku oryginalnej, włoskiej pizzy nie jest łatwe, ale istnieje akcesorium, które przybliży nas do osiągnięcia tego efektu, a jest nim niezawodny kamień do pizzy, czyli pozycja obowiązkowa każdego pasjonaty tej włoskiej potrawy. Rozgrzany od pieca, kamienny spód sprawia, że pizza piecze się równomiernie, a jej brzegi są chrupkie i smaczne. W dodatku jest to też elegancki sposób na zaserwowanie pizzy gościom, którą z pewnością każdy będzie zachwycony. Kamień do pizzy może być okrągły lub prostokątny, w zależności od preferencji. Coraz popularniejsze stają się kamienie szamotowe, dzięki swojej przystępnej cenie. Kamień szamotowy to nic innego jak płyta ceramiczna. Najtrwalsze kamienie do pizzy wykonane są z granitu lub kordierytu, są one praktycznie niezniszczalne.

Wyposażeni w odpowiednie akcesoria, jesteśmy w stanie przygotować dla gości pyszne przekąski i podać je w efektowny sposób, co pomoże stworzyć niepowtarzalną atmosferę. Dzięki dostosowanym naczyniom będziemy przygotowani na każdą okazję, a w dodatku zapewnimy sobie i gościom pełny komfort.