Aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych borowików
Borowiki z polskich lasów są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Dziś przygotujemy wspaniałe danie – zupa grzybowa ze świeżych borowików zachwyci każdego smakosza.
Polskie borowiki uznawane są na świecie za wykwintny rarytas. Ich smakiem zachwycają się Amerykanie i południowcy. Nie ma się czemu dziwić – smak i aromat tych szlachetnych grzybów nadaje potrawom wyjątkowy charakter.
Zupę z borowików możesz podać na niedzielny obiad zamiast tradycyjnego rosołu. Idealnie pasuje zarówno do eleganckiej kolacji, jak i codziennego obiadu. Zatem do dzieła!
Składniki:
- 4 kapelusze dużych, dorodnych borowików
- 1 cebula średniej wielkości
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki suchego, drobnego makaronu (muszelki, gwiazdki, wermiszel)
- 1 szklanka śmietany
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oczyść grzyby bardzo dokładnie za pomocą małego, ostrego noża. Następnie pokrój je na jak najdłuższe i najcieńsze paseczki. Powinny przypominać długi makaron. Nie odkładaj deski do krojenia – posiekaj drobno cebulkę.
W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim posiekaną cebulę. Następnie dodaj grzyby i cały czas mieszając duś je ok. 10 minut. Po tym czasie zalej grzyby i cebulę litrem wody. Wsyp makaron i gotuj na średnim ogniu. Pamiętaj, aby co jakiś czas zamieszać zupę.
Grzyby i makaron gotuj do miękkości. Kiedy będą gotowe dopraw do smaku pieprzem i solą. Zdejmij garnek z ognia i zapraw śmietaną. Aby się nie zważyła wlej ją do miseczki, a następnie wlej do niej tyle płynu z zupy, aby całość zrobiła się ciepła.
Śmietana nie zważy się w zupie, kiedy zastosujesz zasadę: wlewamy gorące do zimnego – nigdy odwrotnie.
Zawartość miseczki wlej do garnka i wszystko dobrze wymieszaj. Zupa grzybowa najlepiej smakuje na świeżo – gotujemy tyle porcji ile potrzebujemy na jeden posiłek.