Bezglutenowe ciasto z truskawkami

Truskawki. Jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców, jakimi obdarza nas lato. Koktajle, lody czy polane śmietaną i cukrem owoce przywodzą na myśl dzieciństwo i beztroski czas. Sama słodycz! Podobnie jest z ciastami! Nie jest tajemnica, że ciasta z truskawkami sprawdzają się idealnie jako słodka przekąska i to nie tylko w upalne dni. Nie znajdziesz nikogo, kto byłby w stanie odmówić sobie kawałeczka tego lekkiego deseru. Gwarantujemy, że nasz kolejny przepis na bezglutenowe ciasto z truskawkami spotka się z niekłamanym zachwytem Twoich gości!

Plastry truskawek

Składniki na ciasto

  • 180 gram mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu!)
  • 250 mililitrów mleka
  • 100 gram cukru
  • 100 gram zmielonych migdałów
  • 50 mililitrów oleju
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 gram umytych i obranych truskawek (bez szypułek)
  • garść płatków migdałowych do dekoracji ciasta z wierzchu lub cukier puder
Skladniki na ciasto truskawkowe

Przygotowanie

Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp mąkę. Dodaj zmielone proszek do pieczenia, ksylitol i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Do drugiej miski wlej mleko i olej, dodaj ekstrakt waniliowy i następnie wymieszaj.

Połącz suche i mokre składniki i dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wyrównaj.

Truskawki przekrój w połowie i poukładaj na wierzchu ciasta.

Całość posyp płatkami migdałowymi.

Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut na najniższym poziomie piekarnika z funkcją grzania z góry i z dołu.

Gotowe, wyjęte z piekarnika ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Apetyczne ciasto

Ciekawostka

Czy wiesz, że truskawki to prawdziwa bomba witaminowa? Tak! Te słodziutkie owoce stanowią bogate źródło witamin i minerałów, dzięki czemu wspomagają naturalną odporność naszego organizmu i pomagają zapewnić odpowiednie natlenienie krwi. Dodatkowo, dzięki zawartości pektyny pomagają w oczyszczaniu jelit oraz poprawiają przemianę materii.

Soczyste truskawki

Porada

W trosce o zdrowie i obniżenie poziomu spożywanego cukru proponujemy przygotowanie ciasta z truskawkami nie tylko bez glutenu, ale również bez dodatku białego cukru. Zamiast wspomnianego, tradycyjnego cukru, możesz użyć zdrowszego zastępstwa w postaci słodzika, na przykład ksylitolu. Przepyszne, aromatyczne, pachnące słońcem i latem bezglutenowe ciasto z truskawkami jest proste w przygotowaniu. Pieczenie zajmie Ci dosłownie chwilkę! Zaczynamy?