Bezglutenowe ciasto z truskawkami
Truskawki. Jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców, jakimi obdarza nas lato. Koktajle, lody czy polane śmietaną i cukrem owoce przywodzą na myśl dzieciństwo i beztroski czas. Sama słodycz! Podobnie jest z ciastami! Nie jest tajemnica, że ciasta z truskawkami sprawdzają się idealnie jako słodka przekąska i to nie tylko w upalne dni. Nie znajdziesz nikogo, kto byłby w stanie odmówić sobie kawałeczka tego lekkiego deseru. Gwarantujemy, że nasz kolejny przepis na bezglutenowe ciasto z truskawkami spotka się z niekłamanym zachwytem Twoich gości!

Składniki na ciasto
- 180 gram mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu!)
- 250 mililitrów mleka
- 100 gram cukru
- 100 gram zmielonych migdałów
- 50 mililitrów oleju
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 gram umytych i obranych truskawek (bez szypułek)
- garść płatków migdałowych do dekoracji ciasta z wierzchu lub cukier puder

Przygotowanie
Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp mąkę. Dodaj zmielone proszek do pieczenia, ksylitol i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
Do drugiej miski wlej mleko i olej, dodaj ekstrakt waniliowy i następnie wymieszaj.
Połącz suche i mokre składniki i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wyrównaj.
Truskawki przekrój w połowie i poukładaj na wierzchu ciasta.
Całość posyp płatkami migdałowymi.
Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 45 minut na najniższym poziomie piekarnika z funkcją grzania z góry i z dołu.
Gotowe, wyjęte z piekarnika ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Ciekawostka
Czy wiesz, że truskawki to prawdziwa bomba witaminowa? Tak! Te słodziutkie owoce stanowią bogate źródło witamin i minerałów, dzięki czemu wspomagają naturalną odporność naszego organizmu i pomagają zapewnić odpowiednie natlenienie krwi. Dodatkowo, dzięki zawartości pektyny pomagają w oczyszczaniu jelit oraz poprawiają przemianę materii.

Porada
W trosce o zdrowie i obniżenie poziomu spożywanego cukru proponujemy przygotowanie ciasta z truskawkami nie tylko bez glutenu, ale również bez dodatku białego cukru. Zamiast wspomnianego, tradycyjnego cukru, możesz użyć zdrowszego zastępstwa w postaci słodzika, na przykład ksylitolu. Przepyszne, aromatyczne, pachnące słońcem i latem bezglutenowe ciasto z truskawkami jest proste w przygotowaniu. Pieczenie zajmie Ci dosłownie chwilkę! Zaczynamy?