Błyskawiczne tiramisu w szklance
Tiramisu to włoski deser, który podbił serca smakoszy na całym świecie. Obecnie możemy go spotkać w karcie większości restauracji w Polsce, a gospodynie domowe próbują wzbogacać go o sezonowe owoce czy przeróżne rodzaje alkoholi. Co jest sekretem idealnego tiramisu w szklance? Dobra kawa i odpowiedni trunek. Z tego przepisu dowiecie się, jak przygotować perfekcyjny deser podawany w szklance lub pucharku.
Słowo „tiramisu” można tłumaczyć z języka włoskiego na „ocknąć się” lub „przebudzić”. Popularny deser swoją nazwę zawdzięcza jednemu ze składników – kawie. To właśnie wysokiej jakości ziarna kawy uważane są za jedną z najważniejszych składowych przy uzyskiwaniu doskonałego smaku tiramisu. Nie bez znaczenia jest też rodzaj alkoholu. Oryginalny przepis przewiduje nasączanie biszkoptów winem marsala lub likierem amaretto.
Okazuje się jednak, że istnieje kilkadziesiąt przepisów na „prawdziwe” tiramisu. Wiele regionów słonecznej Italii opracowało swoją własną recepturę. Ostatecznie stolicą tego specjału okrzyknięto Wenecję, która słynie również z sera mascarpone. Pierwsze desery tego typu zaczęły się pojawiać w latach 60. XX wieku.

Przygotuj:
- robot kuchenny,
- dwie miski,
- szklanki lub pucharki (6 sztuk),
- sitko,
- łyżkę.
Składniki:
- 2 białka,
- szczypta soli,
- 4 żółtka,
- 500 g mascarpone,
- 90 g cukru,
- 30 ml amaretto,
- 3/4 szklanki gorzkiej kawy,
- 150 g biszkoptów,
- kakao bez cukru.

Sposób przygotowania:
Za pomocą miksera (w mniejszej misce) ubijamy białka ze szczyptą soli.
Do większej miski wybijamy same żółtka i dodajemy 90 gramów cukru. Następnie ubijamy na jednolitą masę, która będzie charakteryzowała się żółtym kolorem i puszystością. Po tym dodajemy do niej powoli 500 gramów mascarpone, a na koniec ubite wcześniej białka. Całość mieszamy na najniższych obrotach.
NASZ SPOSÓB! Aby masa była jeszcze bardziej puszysta, połącz z nią białko delikatnie mieszając dużą łyżką.
Spód szklanek lub pucharków wyłóż warstwą biszkoptów. Następnie nasącz je obficie zaparzoną wcześniej kawą z dodatkiem amaretto.
Na biszkopty nałóż dużą łyżkę masy i posyp (używając sitka) ciemnym kakao.
Powtórz ostatnie kroki tworząc w ten sposób dwie lub trzy warstwy – aż do wypełnienia naczynia.
Gotowy deser włóż do lodówki na co najmniej 5 godzin.
Tuż przed podaniem posyp dodatkową warstwą kakao.
Deser możesz udekorować świeżymi liśćmi mięty lub dowolnymi owocami.
NASZ SPOSÓB! Zamiast pucharków lub szklanek użyj małych słoiczków albo plastikowych pojemników. Takie rozwiązanie pozwoli Ci swobodnie przewieźć deser i delektować się nim podczas przerwy w pracy.
Smacznego!