Bogracz - gulasz węgierski
Szukasz pomysłu na wprowadzenie aromatycznego urozmaicenia swojego obiadu? Dzisiaj przedstawiamy przepis na inspirowany węgierską kuchnią gulasz. Bogrács to po węgiersku mocowany na trójnogu kociołek, który umieszcza się bezpośrednio nad ogniskiem i gotuje w nim gulyásleves, czyli zupę gulaszową. Gulasz węgierski przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom!
Głównymi składnikami tej zupy są tłuste mięso, pomidory i papryka oraz spora ilość bardzo wyrazistych i aromatycznych przypraw. Węgrzy spożywają tradycyjny bogracz na ostro, my przygotowaliśmy nieco łagodniejszą wersję. Jeśli jednak wolisz dania na ostro, dopraw swój gulasz do woli, nie żałując chili.

Składniki:
- 600 gramów wołowiny na gulasz
- 150 gramów boczku
- 300 gramów ugotowanych ziemniaków w kawałkach
- trzy średnie cebule
- dwie czerwone papryki
- cztery średnie ząbki czosnku
- dwa średnie ogórki kiszone
- łyżka węgierskiej gulaszowej pasty paprykowej
- szczypta majeranku
- dwie łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
- łyżeczka kminku
- cztery łyżki stołowe przecieru pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- ziele angielskie
- liść laurowy

Przygotowanie:
Wybierz spory garnek. Wytop w nim boczek, następnie dodaj posiekaną cebulę wraz z cienko pokrojonym mięsem i podsmaż wszystko razem.
Dodaj paprykę w proszku i dokładnie wymieszaj tak, aby przyprawa połączyła się z tłuszczem.
Do trzech czwartych wysokości garnka dodaj wodę, pozostałe przyprawy i gotuj wszystko pod przykryciem do momentu aż mięso zrobi się miękkie (ostrzegamy – to może potrwać!).
Kiedy mięso osiągnie pożądaną miękkość, dorzuć pokrojoną w paski paprykę, ogórki pokrojone w kostkę.
Następnie dodaj przecier pomidorowy, pastę paprykową, roztarty czosnek, oraz gotuj całość pod przykryciem przed kolejne 7 do 10 minut.
Na koniec dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj kolejne 5 do 7 minut.
Tuż przed podaniem, na wzór naszych węgierskich sąsiadów, posyp całość natką pietruszki i surowymi krążkami cebuli. Gotowe! Smacznego!
