Brownie - pyszne czekoladowo-bananowe
Brownie znamy i lubimy wszyscy. To wyjątkowe ciasto o intensywnie czekoladowym aromacie i smaku zaskarbiło sobie wielu fanów na całym świecie. Proste w przegotowaniu, wilgotne i zbite ciasto to idealny pomysł na deser. Ten charakterystyczny dla kuchni amerykańskiej przysmak z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy uwielbiają czekoladowe słodkości. Błyskawiczne przygotowanie i kilka prostych składników, które z pewnością znajdziemy w każdej kuchni dodatkowo przemawiają na jego korzyść. Jeśli zależy Ci na tym, by błyskawicznie przygotować placek, którym zachwycisz swoich gości – nic prostszego! Skorzystaj z naszego przepisu na brownie, które dodatkowo wzbogacamy aromatem dojrzałych bananów. I nie bój się, że ciasto może się nie udać! Zwyczajnie nie da się go zepsuć!

Składniki:
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 3 dojrzałe banany
- 4 jajka
- 200 gram brązowego cukru
- 200 gram masła
- 250 gram mąki
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
Blaszkę – najlepiej keksówkę - wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki sypkie, czyli mąkę, kakao i szczyptę soli wymieszaj.
W średniej wielkości garnku zagotuj wodę. Czekoladę, masło oraz cukier przełóż do miski, którą następnie umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Całość mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.
Banany rozgnieć widelcem i połącz z jajkami. Dodaj je do mokrych składników i dokładnie wymieszaj.
Połącz składniki suche (sypkie) i mokre i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane ciasto przełóż do formy i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika.
Piecz ciasto przez około 25 minut. Następnie odstaw do wystudzenia.
Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować ciasto ulubioną polewą, podać je z lodami lub innymi owocami.
Smacznego!
