Bruschetta z pomidorami, bazylią i mozzarellą
Bruschetta to popularna Włoska grzanka z pomidorami, posmarowana oliwą z oliwek i czosnkiem. Jest to świetna opcja na przekąskę, którą można wykonać w 15 minut.
Istnieje wiele wariantów Bruschetty, jednak w naszym przepisie przedstawiamy połączenie mozzarelli i pomidorów z dressingiem z oliwy z oliwek, czosnkiem i octem balsamicznym. Zapewniamy, że nikt nie przejdzie obojętnie obok tego dania. Spróbuj tej przekąski, a zobaczysz, z jaką łatwością wyobrazisz sobie klimat romantycznych wakacji we Włoszech!
Ważna uwaga: bruschettę przygotowuje się szybko i równie szybko należy ją zjeść po przygotowaniu. Alternatywnie możesz przygotować grzanki z wyprzedzeniem, a dodatki nałożyć bezpośrednio przed jedzeniem.
Składniki:
1 bochenek chleba, bagietki, lub bułki ciabatta
1 opakowanie sera mozzarella
2-3 ząbki czosnku
2 pomidor
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz
Świeża bazylia
Sposób przygotowania
Krok 1
Wymieszaj oliwę z oliwek z wyciśniętym lub bardzo drobno posiekanym czosnkiem.
Krok 2
Pokrój chleb na pojedyncze kromki i posmaruj go oliwą z czosnkiem.
Krok 3
Połóż pokrojoną mozzarellę na chleb. Wyłóż kromki na blaszce do piekarnika, a następnie umieść w piekarniku. Opiekaj kromki aż do momentu, w którym mozzarella zacznie się topić, a chleb zarumieni się na złoty kolor.
Krok 4
Wyciągnij grzanki z piekarnika. Połóż pokrojone plastry pomidorów na mozzarelli.
Uwaga: do bruschetty wybierz pomidory, które są dojrzałe, ale nie przejrzałe. Przed położeniem na kromki, polej pomidory wrzątkiem i zdejmij skórkę.
Krok 5
Dopraw grzanki solą, pieprzem i świeżą bazylią.
Krok 6
Wystaw grzanki ponownie do piekarnika na jedną minutę.
Krok 7
Na koniec lekko polej każdą bruschettę octem balsamicznym.
Sposób podania
Zazwyczaj Bruschettę podaje się na talerzach, ostrożnie przykrywając je serwetkami, aby nie wyschły. Ważne jest, aby przygotować kanapki bezpośrednio przed ich podaniem, ponieważ wtedy najlepiej smakują, a chleb nie ma czasu się zbytnio namoczyć.
Słowo bruschetta (bruschetta) pochodzi od staroświeckiego „chleb na węglach”. Pierwotnie była to przekąska głównie rolników. Istotą bruschetty są pieczone kromki białego chleba z dodatkami rozłożonymi na wierzchu. Bruschetta przypomina nieco mini-pizzę. Ważną cechą bruschetty jest to, że chleb jest pieczony lub smażony bez masła. Włosi zazwyczaj używają lokalnego tradycyjnego chleba ciabatta. Ale każdy świeży biały chleb będzie nadawał się do przyrządzenia tej przekąski.
Do przygotowania bruschetty, bardzo dobrze sprawdzają się także wszelkiego rodzaju bagietki. Po wyschnięciu i zarumienieniu się chleba, kiedy ten jest jeszcze gorący, wcierany jest czosnek zmieszany z oliwą z oliwek, lub masłem. To jest podstawa bruschetty. Najważniejszą kwestią podczas przygotowywania bruschetty jest to, aby wybrać wysokiej jakości składniki. Pomidory powinny być pełne słońca, bazylia świeża, a oliwa z oliwek typu extra virgin.
Na przestrzeni lat, oryginalny przepis został wielokrotnie modyfikowany. Zachęcamy do eksperymentowania z innymi składnikami!
Smacznego!