Bułeczki fitness - pyszne domowe pieczywo

Ciepła i chrupiąca bułeczka na śniadanie – to lubimy najbardziej. Takie pyszne bułeczki fitness, czyli w zdrowszej wersji to idealny początek dnia. Dziś pokażemy Wam, jak zrobić je w domu – to wcale nie jest trudne.

Bułeczki fitness pełne są zdrowych dodatków i ziół – oczywiście dodatki możecie modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami kulinarnymi.

Składniki:

  • 42 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki orkiszowej
  • 150 g mąki z orkiszu preparowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka amarantusa
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Odrobina gałki muszkatołowej
  • 350 – 400 ml wody
  • Garść płatków owsianych, sezamu lub czarnuszki do posypania bułeczek.

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz w palcach do miski i wymieszaj z wodą na gładki płyn. Następnie dodaj mąkę, sól, miód, dodatki i przyprawy. Wyrabiaj ciasto do momentu, gdy przestanie przylegać do miski i palców. W razie potrzeby dodawaj po odrobinie wody i mąki aż uzyskasz gładkie i dobrze wyrobione ciasto.

Przygotuj matę silikonową do pieczenia i dużą, płaską blaszkę. Jeśli jeszcze nie masz maty do pieczenia wyłóż blaszkę papierem. Podziel ciasto na 18 równych części i uformuj zgrabne bułeczki. Ułóż na macie, posmaruj każdą bułeczkę wodą za pomocą silikonowego pędzelka. Posyp płatkami owsianymi lub sezamem i przykryj czystą ściereczką. Ściereczka nie przyklei się do posypanych bułeczek. Układając bułeczki na macie pamiętaj, że podczas pieczenia urosną, więc pozostaw odstęp, bo inaczej się posklejają.

Pozostaw bułeczki do wyrośnięcia, tymczasem rozgrzej piekarnik do temperatury 210°C. Teraz wstaw je do piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170°C. i dopiekaj bułeczki jeszcze przez 15 minut. Gotowe bułeczki odstaw do wystygnięcia i zajadaj z masełkiem i warzywami.