Burgery dyniowe - zdrowe i smaczne!
Czy dynia nie jest najbardziej jesiennym z warzyw? Zupy-krem z dyni, dżemy dyniowe czy placuszki kojarzą się z chłodnymi popołudniami i czerwono-pomarańczowymi kolorami tej niezwykle barwnej pory roku. Ale to nie wszystkie potrawy z dyni, w których możesz się rozsmakować. Mamy dla Was dziś przepis na wegańskie burgery dyniowe z kotletami z dyni i kaszy jaglanej. Tak, burger to nie tylko ociekające tłuszczem czerwone mięso. Nasz pomysł z pewnością przypadnie do gustu fanom niestandardowych połączeń i ciekawych rozwiązań kuchennych. Nudzie w kuchni mówimy stanowcze nie i prezentujemy kolorowe, aromatyczne burgery dyniowe w zdrowej odsłonie!

Składniki:
- 600 gram upieczonej dyni
- pół szklanki surowej kaszy jaglanej
- czerwona cebula
- puszka czarnej fasoli
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- dwie łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą, następnie przełóż do rondelka i gotuj do uzyskania pożądanej miękkości.
Do dużej miski przełóż upieczony wcześniej miąższ z dyni, dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Dołącz przepłukaną fasolę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i wrzuć do miski. Wsyp po kolei wszystkie przyprawy. W uzyskaniu jednolitej masy na wegańskie kotlety pomoże Ci praska do ziemniaków lub ręczna wyciskarka do owoców i warzyw.
Tak przygotowaną masę wstaw na około pół godziny do lodówki. W tej sposób stanie się bardziej zwarta. Następnie uformuj kotleciki według własnych preferencji dotyczących ich wielkości i grubości.
Na rozgrzanym na patelni oleju smaż kotleciki przez około cztery minuty z każdej strony. Smażymy na niej pierwszą partię burgerów, po około 3-4 minuty z każdej strony.

Tak przygotowane kotlety podaj na swoim ulubionym pieczywie do burgerów! Udekoruj je pokrojoną w talarki czerwoną cebulą, sosem guacamole, plastrem pomidora, startym serem żółtym, keczupem i sałatą.
Burgery dyniowe gotowe! Smacznego!
