Butter Chicken - Kuchnia Indyjska w Twoim domu

Butter Chicken, w wolnym tłumaczeniu - kurczak w maśle. Znany głównie z indyjskich restauracji, jako jedno z najpopularniejszych i reprezentatywnych dań. Niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca, a zarazem łagodna potrawa, którą możesz bez problemu przyrządzić w swojej kuchni. Połączenie korzennych przypraw z pomidorowo-cebulowym wywarem zaskoczy Cię swoją kremową konsystencją i wyrazistym smakiem. Idealnie dla dzieci jak i dorosłych, świetnie sprawdzi się w roli sobotniego obiadu.

Przygotuj:

  • dużą, głęboką patelnię np. wok
  • kilka misek, np. do zrobienia marynaty, zblendowania pomidorów
  • blender
  • wyciskarkę do czosnku
  • moździerz (opcjonalnie w przypadku świeżych przypraw)
  • folię aluminiową
  • piekarnik
Filety z kurczaka

Składniki

  • Marynata do kurczaka
      • 200 g jogurtu greckiego,
      • 1 łyżka soku z limonki,
      • 1 łyżka świeżego, startego imbiru,
      • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte,
      • 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
      • 1 łyżeczka kurkumy,
      • ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
      • duża szczypta soli morskiej.
  • Sos pomidorowo-cebulowy
    • 1 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka,
    • 2 łyżki klarowanego masła/ oleju,
    • 3 cebule,
    • 3 pomidorów w puszce (całych, bez skórki),
    • 1 łyżka mielonego kardamonu,
    • 2 ząbki czosnku (wyciśnięte),
    • 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru,
    • 1 łyżeczka mieszanki garam masala,
    • 1/2 łyżeczki chili w proszku,
    • 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki,
    • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu),
    • 200 g orzechów nerkowca (zblendowanych),
    • 200 g śmietany 18%,
    • 1 łyżka cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania

  1. Do miski wrzucamy składniki marynaty, mieszamy, dodajemy kurczaka, wcześniej umytego i pokrojonego w kostkę, ponownie mieszamy. Obtaczamy tak, aby wszystkie kawałki kurczaka były dokładnie zamoczone.
  2. Zostawiamy na 30 minut, aby mięsko nabrało aromatu. Następnie wykładamy na blachę zabezpieczoną folią aluminiową i pieczemy 10 minut w 200 C we wcześniej rozgrzanym piekarniku.
  3. Pomidory przelewamy z puszek do jednej miski, blendujemy na gładką masę.
  4. Cebulę kroimy na małe kawałki - według preferencji. wrzucamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem klarowanym lub olejem.
  5. Smażymy przez kilka minut, następnie dorzucamy imbir oraz czosnek i trzymamy kilka minut na ogniu. Teraz czas na przyprawy: garam masala, chili, kolendra, kozieradka i kmin rzymski, podsmażamy trzy minuty, ciągle mieszając.
  6. Dodajemy masę pomidorową, zblendowane orzechy nerkowca, kardamon, cukier trzcinowy i smażymy na woku przez 10 minut.
  7. Kolejnym składnikiem jest śmietana, sól oraz upieczony kurczak, wrzucamy wszystko na wok i po 15 minutach mamy gotowe danie.

Butter chicken serwujemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati, chlebkami naan lub roti. Jest to tradycyjny zestaw dodatków, jakim charakteryzuje się kuchnia indyjska.