Butter Chicken - Kuchnia Indyjska w Twoim domu
Butter Chicken, w wolnym tłumaczeniu - kurczak w maśle. Znany głównie z indyjskich restauracji, jako jedno z najpopularniejszych i reprezentatywnych dań. Niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca, a zarazem łagodna potrawa, którą możesz bez problemu przyrządzić w swojej kuchni. Połączenie korzennych przypraw z pomidorowo-cebulowym wywarem zaskoczy Cię swoją kremową konsystencją i wyrazistym smakiem. Idealnie dla dzieci jak i dorosłych, świetnie sprawdzi się w roli sobotniego obiadu.
Przygotuj:
- dużą, głęboką patelnię np. wok
- kilka misek, np. do zrobienia marynaty, zblendowania pomidorów
- blender
- wyciskarkę do czosnku
- moździerz (opcjonalnie w przypadku świeżych przypraw)
- folię aluminiową
- piekarnik

Składniki
- Marynata do kurczaka
-
-
- 200 g jogurtu greckiego,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżka świeżego, startego imbiru,
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte,
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne,
- duża szczypta soli morskiej.
-
- Sos pomidorowo-cebulowy
-
- 1 kg filetów z udek lub piersi z kurczaka,
- 2 łyżki klarowanego masła/ oleju,
- 3 cebule,
- 3 pomidorów w puszce (całych, bez skórki),
- 1 łyżka mielonego kardamonu,
- 2 ząbki czosnku (wyciśnięte),
- 1/2 łyżki świeżego, tartego imbiru,
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala,
- 1/2 łyżeczki chili w proszku,
- 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki,
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu),
- 200 g orzechów nerkowca (zblendowanych),
- 200 g śmietany 18%,
- 1 łyżka cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania
- Do miski wrzucamy składniki marynaty, mieszamy, dodajemy kurczaka, wcześniej umytego i pokrojonego w kostkę, ponownie mieszamy. Obtaczamy tak, aby wszystkie kawałki kurczaka były dokładnie zamoczone.
- Zostawiamy na 30 minut, aby mięsko nabrało aromatu. Następnie wykładamy na blachę zabezpieczoną folią aluminiową i pieczemy 10 minut w 200 C we wcześniej rozgrzanym piekarniku.
- Pomidory przelewamy z puszek do jednej miski, blendujemy na gładką masę.
- Cebulę kroimy na małe kawałki - według preferencji. wrzucamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym masłem klarowanym lub olejem.
- Smażymy przez kilka minut, następnie dorzucamy imbir oraz czosnek i trzymamy kilka minut na ogniu. Teraz czas na przyprawy: garam masala, chili, kolendra, kozieradka i kmin rzymski, podsmażamy trzy minuty, ciągle mieszając.
- Dodajemy masę pomidorową, zblendowane orzechy nerkowca, kardamon, cukier trzcinowy i smażymy na woku przez 10 minut.
- Kolejnym składnikiem jest śmietana, sól oraz upieczony kurczak, wrzucamy wszystko na wok i po 15 minutach mamy gotowe danie.
Butter chicken serwujemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati, chlebkami naan lub roti. Jest to tradycyjny zestaw dodatków, jakim charakteryzuje się kuchnia indyjska.