Chili sin carne – prosty i sprawdzony przepis
Chili con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Pełne aromatycznych przypraw, znakomitych w smaku warzyw i dobrej jakości mięsa zachwyca swoim smakiem ludzi na całym świecie. Mniej znana, wegetariańska wersja może być jednak równie smaczna i sycąca!
By przyrządzić doskonałe chili sin carne nie potrzebujesz ani trudnodostępnych składników, ani skomplikowanych przyrządów kuchennych. Jest to danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo. Dodatkowo, jak na gulasz przystało, jest niezwykle sycące i rozgrzewające, dlatego świetnie sprawdzi się w okresie jesinno-zimowym.
Jak podawać chili sin carne?
Wprawdzie prostota tego dania pozwala na dużą dowolność w kwestii jego podawania, to niesamowity smak aż prosi się o odpowiednią oprawę. Gustownie dobrana zastawa stołowa pozwoli Ci na chwilę przenieść się do słonecznego Meksyku. Kolorowy obrus i barwne miseczki sprawią, że to proste, aromatyczne danie zostanie pięknie wyeksponowane. Pamiętaj również o świeżo zmielonych przyprawach takich jak chili i sól – dodane już na talerzu wywołają prawdziwą eksplozję smaków. Postaw na żywe kolory i ciesz się pysznym posiłkiem wraz z bliskimi. Jak przyrządzić chili sin carne? Oto prosty i sprawdzony sposób!

Składniki:
3 szklanki pomarańczowej soczewicy
2 puszki krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1,5 laski selera naciowego
2 czerwone cebule
1 marchewka
2 czerwone papryki
3 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
1,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 lyżeczki cukru trzcinowego
natka pietruszki/kolendry
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić cebulkę. Następnie dodać przyprawy: ostrą, słodką i wędzoną paprykę, cynamon i kmin rzymski. Smażyć na wolnym ogniu przez około minutę, cały czas mieszając.
2. Do cebuli dodać soczewicę i wymieszać – tak by przyprawy i olej dokładnie pokryły soczewicę. Pozostawić na ogniu przez następne 3 do 5 minut, cały czas mieszając.
3. Obraną marchew, seler i paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do garnka. Smażyć przez chwilę, a następnie dodać wypłukaną, czerwoną fasolę i pomidory.
4. Na koniec dodać cukier trzcinowy oraz sos sojowy. Pozostawić na wolnym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną. Doprawić świeżo zmieloną solą, pieprzem i chilie do smaku.
5. Smacznego!