Chipsy z obierek ziemniaków! Kuchnia Zero Waste
Zazwyczaj, kiedy obieramy ziemniaki, obierki lądują w koszu. Mało osób wie, że one mają najwięcej smaku! Chipsy z obierek ziemniaków to wspaniały pomysł na przekąskę zdrowszą niż sklepowe chipsy i o wiele smaczniejszą. Ponadto jest to zgodne z ideologią zero waste, która skupia się nad tym, aby nie generować żadnych odpadów.
Potrzebujemy
Oliwy
Soli
Obierki z ziemniaków
Oraz opcjonalnie nasze ulubione przyprawy, na przykład; słodka papryka, kumin, rozmaryn

Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Obierki z ziemniaka wrzucamy do dużej miski i polewamy oliwą.
- Rozprowadzamy tłuszcz tak, aby dostał się do każdego obierka.
- Możemy dodać także ulubione przyprawy. Warto próbować z różnymi smakami, ponieważ zazwyczaj zwykle zostaje sporo obierków.
- Układamy nasze chipsy na papierze do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Powinny się piec około 10 minut, ale dużo zależy od grubości i rodzaju ziemniaka, dlatego warto sprawdzać co jakiś czas czy się nie przypalają.
- Gotowe chipsy umieścić na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
Chipsy z obierek ziemniaka pozytywnie zaskoczą każdego. Jest to świetny sposób na stworzenie dodatkowej przekąski, kiedy częścią dania obiadowego są ziemniaki. Można podawać je z sosem czosnkowym, bądź z samym jogurtem.