Chleb z naczynia żaroodpornego, który zawsze wychodzi

Chyba nic nie smakuje tak wspaniale, jak świeży chleb, który przygotowało się własnoręcznie. Jeżeli mamy chwilę czasu i chcemy uraczyć domowników czymś wyjątkowym, to zapach świeżo wypieczonego chleba o poranku stworzy w mieszkaniu klimat, którego szybko się nie zapomni. Jak przygotować chrupiący chleb bez specjalnego pieca lub maszyny? Oto prosty przepis na chleb z naczynia żaroodpornego, który zawsze wychodzi.

Okazuje się, że wystarczy wyposażyć swoją kuchnię w naczynie żaroodporne z przykryciem i papier do pieczenia. Do tego potrzebujemy oczywiście piekarnik oraz kilka składników spożywczych. Zaczynamy!

Upieczony chleb

Chleb z naczynia żaroodpornego

Przygotuj:

Składniki:

  • 25 g drożdży,
  • 650 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 500 ml ciepłej wody,
  • kilka łyżek oleju roślinnego,
  • 50 g pestek słonecznika,
  • 50 g pestek dyni.

Sposób przygotowania:

KROK1

Do szklanki ciepłej wody dodaj 2 łyżeczki cukru oraz drożdże - całość delikatnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, pestki słonecznika oraz pestki dyni.

KROK2

Do suchych składników dodaj rozrobione drożdże, resztę wody oraz około 4 łyżki oleju roślinnego. Całość wymieszaj, zabezpiecz miskę folią spożywczą i pozostaw w lodówce przez całą noc.

Kromki chleba i bochenek

KROK3

Na drugi dzień wyjmij ciasto i na dużej desce lub stolnicy uformuj bochenek chleba. Nie zapomnij o obfitym podsypaniu ciasta mąką. Pozostaw na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.

KROK4

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i nagrzej w nim naczynie żaroodporne. Po chwili ostrożnie wymieść w naczyniu kawałek papieru do pieczenia i połóż na niego ciasto. Piecz pod przykryciem w temperaturze 220 stopni przez 30 minut, a następnie zdejmij przykrycie i pozostaw jeszcze na 20 minut.

Twój pierwszy chleb z naczynia żaroodpornego gotowy! Smacznego!