Chleb z naczynia żaroodpornego, który zawsze wychodzi
Chyba nic nie smakuje tak wspaniale, jak świeży chleb, który przygotowało się własnoręcznie. Jeżeli mamy chwilę czasu i chcemy uraczyć domowników czymś wyjątkowym, to zapach świeżo wypieczonego chleba o poranku stworzy w mieszkaniu klimat, którego szybko się nie zapomni. Jak przygotować chrupiący chleb bez specjalnego pieca lub maszyny? Oto prosty przepis na chleb z naczynia żaroodpornego, który zawsze wychodzi.
Okazuje się, że wystarczy wyposażyć swoją kuchnię w naczynie żaroodporne z przykryciem i papier do pieczenia. Do tego potrzebujemy oczywiście piekarnik oraz kilka składników spożywczych. Zaczynamy!

Chleb z naczynia żaroodpornego
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne z przykryciem,
- dużą miskę,
- dużą deskę lub stolnicę,
- nóż do chleba,
- papier do pieczenia.
Składniki:
- 25 g drożdży,
- 650 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 500 ml ciepłej wody,
- kilka łyżek oleju roślinnego,
- 50 g pestek słonecznika,
- 50 g pestek dyni.
Sposób przygotowania:
KROK1
Do szklanki ciepłej wody dodaj 2 łyżeczki cukru oraz drożdże - całość delikatnie wymieszaj. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, pestki słonecznika oraz pestki dyni.
KROK2
Do suchych składników dodaj rozrobione drożdże, resztę wody oraz około 4 łyżki oleju roślinnego. Całość wymieszaj, zabezpiecz miskę folią spożywczą i pozostaw w lodówce przez całą noc.

KROK3
Na drugi dzień wyjmij ciasto i na dużej desce lub stolnicy uformuj bochenek chleba. Nie zapomnij o obfitym podsypaniu ciasta mąką. Pozostaw na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
KROK4
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i nagrzej w nim naczynie żaroodporne. Po chwili ostrożnie wymieść w naczyniu kawałek papieru do pieczenia i połóż na niego ciasto. Piecz pod przykryciem w temperaturze 220 stopni przez 30 minut, a następnie zdejmij przykrycie i pozostaw jeszcze na 20 minut.
Twój pierwszy chleb z naczynia żaroodpornego gotowy! Smacznego!