Chlebek bananowy - czyli sposób na przejrzałe banany, a także bardzo zdrowe pieczywo

Historia, jak ma za sobą chlebek bananowy jest zaskakująca. Został wynaleziony przez gospodynie domowe w czasach wielkiego kryzysu. Kiedy wszystkie produkty ekskluzywne były na wagę złota, a banany za takie uchodziły, trzeba było jakoś wykorzystać zapasy przejrzałych bananów.

Tym sposobem odkryły świetny rodzaj pieczywa, który jest nie tylko przepyszny, ale także bardzo zdrowy!

Do przygotowania chlebka będziemy potrzebowali

  • 4 dużych przejrzałych bananów
  • Szklankę mąki
  • Ćwierć kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • Jajko
  • Łyżeczka sody oczyszczonej

Oraz sprzęty;

Przygotowanie

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni
  2. Blaszkę smarujemy tłuszczem
  3. Rozgniatamy banany na jednolitą masę
  4. Rozpuszczamy masło
  5. Do miski wsypujemy połowę cukru i wbijamy całe jajko.
  6. Mieszamy składniki ze sobą za pomocą miksera.
  7. Dodajemy banany i masło
  8. W osobnej misce zmieszaj pozostałe składniki; mąkę, sól i sodę oczyszczoną
  9. Połącz wszystkie składniki i rozlej do formy
  10. Pieczemy na środkowej półce przez ok 50 minut.
  11. Upieczony chlebek powinien zostać kilkanaście minut w otwartym piekarniku.
Wysuwana deska do krojenia, jako element chlebaka w kolorze czarnym

Chlebek bananowy jest rodzajem słodkiego pieczywa, które idealnie będzie pasować zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Wypieki z bananami posiadają o wiele więcej zdrowych witamin i minerałów niż klasyczne pieczywo.

Polecamy także sprawdzić przepis na chlebek z naczynia żaroodpornego, który zawsze wychodzi!