Chłodnik pomarańczowy
Nadchodzące lato i rosnące z dnia na dzień temperatury sprawiają, że z każdym dniem wymyślamy coraz to nowe metody walki z upałami. Zbroimy się z pomocą chłodnych napoi, dbamy o to by znaleźć zacienione miejsca do odpoczynku w ogrodzie, a także przebywamy możliwie najdłużej w klimatyzowanych pomieszczeniach. Wszystkie te sposoby z pewnością pomagają złagodzić skutki palącego słońca i gorącego powietrza. A w jaki sposób możemy wprowadzić nieco ochłody do naszej kuchni urozmaicając jednocześnie codzienne menu?

Przepis na zupę „na zimno”
Nieoczywiste, dalekie od tradycyjnych to połączenia, które lubimy najbardziej. Dzisiaj pokażemy, że nie wszystkie posiłki muszą być podawane jako gorące dania. Uwielbiamy sałatki, czy zimne przekąski, to prawda. A co z zupami? Przedstawiamy prosty przepis na chłodnik pomarańczowy, który pomoże nam się ochłodzić w upalne, letnie dni, a także pozwoli szybko i bez wysiłku przygotować wyśmienite i sycące danie.
Chłodnik to zupa, którą serwujemy „na zimno”. Inspirowane hiszpańskim gazpacho i ajoblanco przepisy wprowadzają powiew świeżości do naszej kuchni, co więcej, pomagają nam ograniczyć czas spędzony na gotowaniu ciepłych posiłków. Przyznasz, że to naprawę spore ułatwienie, szczególnie w perspektywie upalnego lata. Prezentowany chłodnik skutecznie orzeźwia, a dzięki zawartej w pomarańczach witaminie C i rutynie, podnosi odporność.

Składniki:
- 200 mililitrów świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1000 mililitrów jogurtu naturalnego lub kefiru
- 10 dekagramów startego imbiru
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu

Opis wykonania
Do naczynia wlej dobrze wstrząśnięty, rozmieszany jogurt lub kefir. Dodaj świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz wcześniej starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Dobrze wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. Tak przygotowany chłodnik powinien się nieco przegryźć, więc umieść go w lodówce na około godzinę.

Sposób podania
Chłodnik pomarańczowy to proste danie, dlatego przed podaniem można go dowolnie doprawić czy udekorować. Jeśli lubisz bardziej wytrawny smak potraw, po wlaniu zupy na talerz dodaj na wierzch na przykład kawałki wędzonego łososia lub pokrojony w kostkę kozi ser. Jeśli natomiast wolisz słodszą wersję, chłodnik będzie się doskonale komponował ze świeżymi letnimi owocami, takimi jak borówki czy truskawki. Smacznego!
