Ciasta na Boże Narodzenie - aromatyczne i słodkie święta
Aromatyczne, lekko korzenne, miękkie, rozpływające się w ustach. Takie właśnie są ciasta na Boże Narodzenie. Nie w sposób sobie wyobrazić świąt, pachnącej choinki i pięknych prezentów bez suto zastawionego stołu, gdzie czekają nie tylko przepyszne, wigilijne potrawy, ale również pieczone przez nasze mamy i babcie ciasta na Boże Narodzenie. Wszyscy mamy swoje ulubione przepisy. Jedni szukają inspiracji w nieco bardziej nowoczesnych pomysłach na wypieki, inni wolą te tradycyjne, szczególnie dlatego, że kojarzą się im z beztroskim dzieciństwem. Aromat świątecznych wypieków podkreśla wyjątkową atmosferę towarzyszącą bożonarodzeniowym przygotowaniom. Przedstawiamy dziś przepis na inspirowany tradycją piernik staropolski, który z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym łasuchom. Przygotowanie nie jest trudne, ale należy zacząć je kilka dni wcześniej. Ale po kolei. Zaczynamy?

Składniki:
- 500 gram miodu pszczelego
- kilogram mąki
- kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 3 jajka
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ szklanki mleka
- 50 gram orzechów włoskich
- 50 gram migdałów
- 50 gram skórki pomarańczowej
- 4 figi
- 2 torebki korzennych przypraw do pierników
- powidła śliwkowe

Przygotowanie:
Kostkę masła, miód i cukier włóż do rondelka i rozpuść na wolnym ogniu do momentu aż zawrze. Wtedy zdejmij rondel z ognia i odstaw do wystudzenia.
Obierz skórkę z oczyszczonej i sparzonej pomarańczy. Przy pomocy ostrego noża pokrój ją drobno i usmaż razem z cukrem na niewielkiej patelni.
Migdały sparz, obierz ze skórki i posiekaj drobno wraz z orzechami i figami.
Sodę oczyszczoną i przyprawę korzenną rozpuść w przegotowanym mleku i dokładnie wymieszaj.
Do przestudzonej masy dodaj mąkę, jajka, mleko z przyprawą i sodą cały czas wyrabiając ciasto. Dodaj bakalie i wyrabiaj całość przez kolejne 30 minut.
Tak przygotowane ciasto zawiń w lnianą ściereczkę i umieść w chłodnym miejscu na kilka dni, nawet na tydzień. Ciasto w ten sposób dojrzeje i będzie bardziej aromatyczne.
Piernik należy upiec kilka dni przed jego podaniem. W dniu pieczenia nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Masę wyjmij ze ściereczki i podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj.
Wstaw obie, rozwałkowane na placki części do pieczenia na około 60 minut na posmarowanej tłuszczem formie do pieczenia.
Powidła śliwkowe lekko podgrzej na niewielkim ogniu.
Upieczone placki łóż na desce, przełóż powidłami i nakryj papierem. Tak przygotowane ciasto należy równomiernie obciążyć także „z góry” i przechowywać w suchym, chłodnym miejscu aż do dnia podania.
Smacznego!
