Ciastka dyniowe z czekoladą - aromatyczne i pyszne

W zimowe dni warto pozwolić sobie na coś więcej niż zwykłe ciastka z kawałkami czekolady. Dodanie przecieru dyniowego, oraz aromatycznych przypraw korzennych spowoduje, że nasze podstawowe ciastka z kawałkami czekolady zamienią się w pyszny i niesamowity deser. Takie dyniowe ciasteczka z całą pewnością staną się jesiennym hitem na każdym spotkaniu ze znajomymi lub na przyjęciu rodzinnym.

Dlaczego dyniowe ciastka są takie pyszne?

Puree z dyni to wyjątkowy element w tym przepisie. Wraz z korzennymi przyprawami tworzy ono niepowtarzalny smak, który na długo pozostanie w pamięci każdej osoby próbującej ciasteczek upieczonych według tej receptury.

ciastka dyniowe z czekoladą

SKŁADNIKI

  • 2 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do ciast
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka (2 duże plastry) niesolonego masła, zmiękczonego
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki cukru granulowanego
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilli
  • 2 szklanki posiekanej czekolady lub półsłodkich “chipsów” czekoladowych

Sposób przygotowania

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 375 °. Następnie przygotuj dwie duże blachy do pieczenia i wyłóż je papierem do pieczenia.

Krok 2

W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną i sól.

Krok 3

W dużej misce za pomocą miksera ręcznego zmiksuj masło i cukry, aż do uzyskania lekkiej i puszystej masy.

Krok 4

Ubij puree z dyni, jajka i esencję z wanilii aż składniki połączą się w jednolitą masę, a następnie dodaj mieszaninę z mąki. Ubijaj całość na niskich obrotach miksera, a następnie dodaj chipsy czekoladowe.

Krok 5

Ciasto przechowuj w lodówce przez 30 minut.

Krok 6

Ustaw kulki ciasta na każdej z przygotowanych wcześniej blach do pieczenia, w odległości 2 cm od siebie i piecz aż do wyrośnięcia i zazłocenia się ciasteczek na krawędziach przez około 12 minut.

Te przepyszne dyniowe ciasteczka z czekoladą z pewnością podbiją zarówno Twój żołądek, jak i każdego Twojego gościa. Przepis ten doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy rodzinne lub spotkania ze znajomymi. Po upieczeniu ciastek, proponujemy podać je w koszyku wiklinowym lub wystawić na dużym talerzu ozdobnym. Dzięki temu, ciastka będą wyglądać jeszcze bardziej apetycznie.

Smacznego!