Ciasto jagodowe z kruszonką

Jeśli szukasz wykwintnego ciasta, które urzeka smakiem, nasz przepis na ciasto jagodowe z kruszonką z pewnością przypadnie Ci do gustu. Jest ono bardzo proste w przygotowaniu i może być podawane jako deser do kawy. Brązowy cukier oraz masło sprawiają, że ciasto ma wyjątkowy smak i konsystencję. Świeże jagody są doskonałymi owocami do ciast. Latem, deser ten będzie smakował najlepiej. Możesz jednak też wykorzystać jagody mrożone. Jeśli chcesz, aby deser był bardziej chrupiący, możesz do polewy lub bezpośrednio do ciasta dodać garść posiekanych orzeszków ziemnych.

Składniki

2 szklanki świeżych jagód

1 duże jajo

1/2 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru pudru

4 łyżki masła (temperatura pokojowa)

2 szklanki mąki uniwersalnej

1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

Na polewę

4 łyżki masła (temperatura pokojowa)

1/3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania

Krok 1

Przygotuj wszystkie niezbędne składniki

Krok 2

Wyciągnij zestaw blach do pieczenia ciast i wybierz swoją ulubioną blaszkę.

Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp mąką. Następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 190 C.

Krok 3

W misie miksera lub za pomocą trzepaczki ze stali nierdzewnej ubij 4 łyżki masła z 3/4 szklanki cukru, aż masa będzie kremowa. Następnie dodaj jajko i wanilię i kontynuuj ubijanie, aż całość stanie się gładka i dobrze wymieszana.

Krok 4

W niewielkiej misce wymieszaj 2 szklanki mąki z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Krok 5

Dodaj mieszankę mąki do mieszanki z masłem, po czym naprzemiennie dolewaj troszkę mleka ( z 1/2 szklanki mleka), ubijając masę do gładkości po każdym dolaniu. Delikatnie włóż jagody do ciasta.

Krok 6

Rozłóż ciasto na przygotowanej blaszce.

Krok 7

Wyciągnij miskę, po czym połącz w niej 4 łyżki masła (koniecznie o temperaturze pokojowej) z brązowym cukrem, 1/3 szklanki mąki i 1/2 łyżeczki cynamonu. Całość dobrze wymieszaj mikserem, widelcem lub palcami.

Krok 8

Posyp kruszonką.

Krok 9

Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut.

Krok 10

Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć. Pokrój je w kwadraty i podawaj na talerzu handmade CRUSTA.

Smacznego!