Ciasto jagodowo-kawowe

Nie ma na świecie osoby, która nie pokusiłaby się na poranek z kawą i pysznym kawałkiem ciasta. Od dziś możesz celebrować takie chwile kiedy tylko zechcesz, dzięki naszemu prostemu przepisowi na pyszne ciasto jagodowo-kawowe. Jeśli kochasz jagody, ciasto to zachwyci Cię swoim wyszukanym smakiem, kruszonką i wyrazistymi nutami kawowymi. Ten szczególny jest pełen smaku i ma bogatą maślaną konsystencję. Przygotowanie go jest proste i nie potrzeba do tego zbyt wielu. Co więcej, ciasto to możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechować na później. Jest to zatem idealna propozycja na zapracowane poranki.

Czy można użyć mrożonych jagód?

W tym przepisie zalecamy zastosowanie świeżych jagód lub borówek, ponieważ takie są zdecydowanie najlepsze. Jeśli chcesz przygotować ten deser w trakcie trwania zimy, możesz kupić borówki amerykańskie, które zawsze dostępne są w marketach. Jednak ten przepis działa równie dobrze z mrożonymi jagodami. Naszą jedyną sugestią dotyczącą używania mrożonych jagód jest to, że jeśli nie chcesz, aby rozpuściły się one po całum cieście, możesz je lekko opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie wytarzać je w lekkiej warstwie mąki.

Jak przechowywać ciasto jagodowe?

Ciasto wykonane z tego przepisu możesz przechowywać w pojemniku w temperaturze pokojowej nawet do 5 dni. Dzięki temu, po przygotowaniu, będziesz mógł lub mogła cieszyć się nim podczas następnych poranków.

Co można podać do tego ciasta?

Jak to co? Kawę, herbatę lub inny lubiany przez Ciebie napój. Ciasto jagodowe to świetny deser po śniadaniu, dzięki któremu będziesz cieszyć się smakiem lata przez cały rok.

Składniki

½ szklanki mąki uniwersalnej

¼ szklanki plus 2 łyżki ciemnobrązowego cukru

½ łyżeczki soli

¼ szklanki posiekanych orzechów pekan

¼ szklanki kawy rozpuszczalnej

¼ szklanki ziaren kawy

3 łyżki zimnego masła, pokrojonego w kostki

NA CIASTO:

1 i ½ szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżka mąki kukurydzianej

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

¾ szklanki plus 3 łyżki cukru

6 łyżek niesolonego masła

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 duże jajka

1 szklanka maślanki

1 łyżka mielonego cynamonu

2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód, rozmrożone

1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania

Krok 1

Aby uzyskać pyszną i chrupiącą kruszonkę, za pomocą miksera lub trzepaczki, zmieszaj mąkę, cukier i sól w małej misce kuchennej, a następnie dodaj posiekane orzechy pekan i ziarna kawy. Dodaj masło i za pomocą palców wymieszaj całość ostrożnie aż do uzyskania grudek. Odłóż mieszankę na chwilę do lodówki.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i nasmaruj kwadratową blachę do pieczenia o wymiarach 8 x 8 x 2, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia tak, aby krawędzie zwisały z boków blachy.

Krok 3

W średniej misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, kawę rozpuszczalną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Odłóż ją na bok.

Krok 4

Za pomocą miksera ubij 3/4 szklanki cukru i masła, aż masa stanie się lekka i puszysta. Dodaj wanilię i mieszaj, aż dobrze się połączy z resztą. Następnie pojedynczo dodawaj jajka, ciągle ubijając masę. Ubijaj mieszaninę przez dodatkowe 3-4 minuty, aż będzie puszysta. Przełącz mikser na niskie obroty i zacznij dodawać do mieszanki mąkę i maślankę, zaczynając od 1/3 sklanki mąki, następnie 1/2 maślanki, następnie drugiej 1/3 mąki, a następnie dodaj resztę maślanki i resztę mąki.

Krok 5

Wlej połowę ciasta na przygotowaną blachę. Następnie w małej misce połącz cukier z cynamonem i posyp nim ciasto na blaszce.

Krok 6

Rozprowadź jagody na cieście. Następnie połóż przygotowaną maskę na kruszonkę na samej górze i piecz przez 55-65 minut. Przed krojeniem, ciasto musi wystygnąć.

Smacznego!