Blaszka do pieczenia - co można w niej upiec - 3 pomysły nie tylko na słodkie dania!

Wydaje ci się, że blaszka do pieczenia służy wyłącznie do tworzenia wypieków? Nic bardziej mylnego! Dzięki formie do pieczenia stworzysz wiele ciekawych i smakowitych dań. Sprawdź nasze propozycje!

Pyszny, domowy chleb – to prostsze niż myślisz!

Składniki:

500 g mąki pszennej

7 g drożdży suchych

dwie łyżeczki cukru

dwie płaskie łyżeczki soli

4 łyżki otrębów owsianych

400 ml ciepłej wody

Przyprawy i dodatki do smaku

Tłuszcz - blaszka do pieczenia powinna być dobrze natłuszczona

Bułka tarta

Sprawdź blachy i formy do pieczenia, które mogą cię zainteresować

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wsyp do ciepłej wody. Dokładnie je wymieszaj i odstaw na kilka minut na bok
  2. Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) wymieszaj w dużej misce i wlej do nich wodę z drożdżami
  3. Wszystko dokładnie mieszaj łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstaw ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
  4. Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
  5. Tak przygotowane ciasto odstaw jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
  6. Po godzinie wyjmij chleb i sprawdź (najlepiej drewnianym patyczkiem), czy jest on wystarczająco upieczony. Jeśli jest już wystarczająco chrupiący – odstaw go do wystygnięcia.

Gotowe!

Skrzydełka w marynacie miodowej z czosnkiem

Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka

Do marynaty:

1 pełna łyżka płynnego miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
4,5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Dodatkowo:
3,4 cebule
kilka łyżek oleju słonecznikowego

Sprawdź blachy i formy do pieczenia, które mogą cię zaintersować

Sposób przygotowania:

  1. Każde skrzydełko podziel na dwie części, odrzuć końcówki.
  2. Podzielone mięso przełóż do miski.
  3. Przygotuj marynatę – zmieszaj miód z musztardą, solą i pieprzem. Dodaj czosnek.
  4. Powstałą emulsję przelej do skrzydełek i dokładnie je w niej wymieszaj.
  5. Odstaw mięso z marynatą na około 30 minut do lodówki.
  6. Na dno formy do pieczenia wlej klika łyżek oleju i wyłóż cebulę pokrojoną w piórka.
  7. Cebulę posyp solą i pieprzem, wyłóż na niej kawałki skrzydełek.
  8. Formę ze skrzydełkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 195 stopni Celcjusza na godzinę.
  9. Od czasu do czasu zaglądaj do piekarnika, czy skrzydełka pieką się równomiernie. Możesz je co jakiś czas mieszać z cebulą, aby całość była równo przyrumieniona.

Gotowe!

Pizza – nie musi być szybkim, niezdrowym jedzeniem

blaszka do pieczenia

Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 kostka świeżych drożdży (50 g),
275 ml ciepłej wody
1/2 łyżka soli
2 łyżki oleju

Sos:
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy
oregano
sól
pieprz

Dodatki:
20 dkg sera żółtego
150 dkg szynki
oliwki
50 dkg pieczarek
2 cebule
czerwona papryka
kukurydza

Sprawdź blachy i formy do pieczenia, które mogą cię zainteresować

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsyp do miski.
  2. Drożdże rozrób z wodą
  3. Do mąki dodaj sól i wlej wodę z drożdżami
  4. Zagnieć ciasto i dodaj olej
  5. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia
  6. Rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek, ketchup oraz koncentrat.
  7. Dopraw solą, pieprzem i oregano
  8. Lekko podgrzej
  9. Kukurydzę odsącz z zalewy
  10. Pieczarki obierz i pokrój w półplasterki
  11. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i szynkę w paski
  12. Ser zetrzyj na tarce, oliwki pokrój w plasterki
  13. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i każdą rozwałkuj
  14. Ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną oliwą, posmaruj sosem i wyłóż dodatki
  15. Pizzę wstaw do zimnego piekarnika ustawionego na 250 stopni Celcjusza
  16. Po około 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celcjusza

Gotowe, smacznego!