Blaszka do pieczenia - co można w niej upiec - 3 pomysły nie tylko na słodkie dania!
Wydaje ci się, że blaszka do pieczenia służy wyłącznie do tworzenia wypieków? Nic bardziej mylnego! Dzięki formie do pieczenia stworzysz wiele ciekawych i smakowitych dań. Sprawdź nasze propozycje!
Pyszny, domowy chleb – to prostsze niż myślisz!

Składniki:
500 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych
dwie łyżeczki cukru
dwie płaskie łyżeczki soli
4 łyżki otrębów owsianych
400 ml ciepłej wody
Przyprawy i dodatki do smaku
Tłuszcz - blaszka do pieczenia powinna być dobrze natłuszczona
Bułka tarta
Sprawdź blachy i formy do pieczenia, które mogą cię zainteresować
Sposób przygotowania:
- Drożdże wsyp do ciepłej wody. Dokładnie je wymieszaj i odstaw na kilka minut na bok
- Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) wymieszaj w dużej misce i wlej do nich wodę z drożdżami
- Wszystko dokładnie mieszaj łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstaw ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.
- Tak przygotowane ciasto odstaw jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.
- Po godzinie wyjmij chleb i sprawdź (najlepiej drewnianym patyczkiem), czy jest on wystarczająco upieczony. Jeśli jest już wystarczająco chrupiący – odstaw go do wystygnięcia.
Gotowe!
Skrzydełka w marynacie miodowej z czosnkiem
Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
Do marynaty:
1 pełna łyżka płynnego miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
4,5 ząbków czosnku
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo:
3,4 cebule
kilka łyżek oleju słonecznikowego
Sprawdź blachy i formy do pieczenia, które mogą cię zaintersować
Sposób przygotowania:
- Każde skrzydełko podziel na dwie części, odrzuć końcówki.
- Podzielone mięso przełóż do miski.
- Przygotuj marynatę – zmieszaj miód z musztardą, solą i pieprzem. Dodaj czosnek.
- Powstałą emulsję przelej do skrzydełek i dokładnie je w niej wymieszaj.
- Odstaw mięso z marynatą na około 30 minut do lodówki.
- Na dno formy do pieczenia wlej klika łyżek oleju i wyłóż cebulę pokrojoną w piórka.
- Cebulę posyp solą i pieprzem, wyłóż na niej kawałki skrzydełek.
- Formę ze skrzydełkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 195 stopni Celcjusza na godzinę.
- Od czasu do czasu zaglądaj do piekarnika, czy skrzydełka pieką się równomiernie. Możesz je co jakiś czas mieszać z cebulą, aby całość była równo przyrumieniona.
Gotowe!
Pizza – nie musi być szybkim, niezdrowym jedzeniem

Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 kostka świeżych drożdży (50 g),
275 ml ciepłej wody
1/2 łyżka soli
2 łyżki oleju
Sos:
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy
oregano
sól
pieprz
Dodatki:
20 dkg sera żółtego
150 dkg szynki
oliwki
50 dkg pieczarek
2 cebule
czerwona papryka
kukurydza
Sprawdź blachy i formy do pieczenia, które mogą cię zainteresować
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsyp do miski.
- Drożdże rozrób z wodą
- Do mąki dodaj sól i wlej wodę z drożdżami
- Zagnieć ciasto i dodaj olej
- Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut do wyrośnięcia
- Rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony czosnek, ketchup oraz koncentrat.
- Dopraw solą, pieprzem i oregano
- Lekko podgrzej
- Kukurydzę odsącz z zalewy
- Pieczarki obierz i pokrój w półplasterki
- Cebulę pokrój w piórka, paprykę i szynkę w paski
- Ser zetrzyj na tarce, oliwki pokrój w plasterki
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i każdą rozwałkuj
- Ciasto wyłóż na blachę wysmarowaną oliwą, posmaruj sosem i wyłóż dodatki
- Pizzę wstaw do zimnego piekarnika ustawionego na 250 stopni Celcjusza
- Po około 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni Celcjusza
Gotowe, smacznego!