Cynamonowe muffiny marchewkowe
Cynamonowe muffiny marchewkowe to wyjątkowo pyszny deser. Babeczki te mają lekko korzenny, słodki smak i chrupiący, złocisto-brązowy top. Czy to nie brzmi pysznie?
Deser ten można potraktować jako lżejszą, zdrowszą i mniej słodką wersją ciasta marchewkowego. Te Cynamonowe Muffiny Marchewkowe są proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i obłędnie smaczne! Oto nasz przepis.
Składniki
2 szklanki drobno startej marchwi
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki maślanki
2 jajka
3/4 szklanki brązowego cukru
Uniwersalna mąka 3/4 szklanki
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kiełków pszenicy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób przygotowania
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 350 stopni. Przygotuj blaszkę do pieczenia muffinek, z papierowymi wkładkami.
Krok 2
Użyj robota kuchennego, aby zetrzeć marchewkę, a następnie zdejmij kratkę. Dodaj olej, maślankę i jajka i miksuj te składniki aż całkowicie się połączą w jedną, gładką masę. Dodaj brązowy cukier i ponownie zmiksuj całość.
Krok 3
W osobnej misce wymieszaj obie mąki, kiełki pszenicy, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
Krok 4
Dodaj mokre składniki do suchych składników, a następnie mieszaj całość aż do połączenia się wszystkiego w jedną masę.
Krok 5
Użyj łyżki, aby nałożyć muffinkowe ciasto do ceramicznej formy na muffiny, wypełniając około ¾ foremki. Piecz przez 20-22 minuty, lub do momentu, gdy zewnętrzna część babeczek zarumieni się na złoty kolor i włożona do środka wykałaczka wyjdzie czysta.
Krok 6
Ostudź świeżo upieczone muffinki przez 15 minut. Gotowe babeczki możesz serwować na blaszce lub na dużym talerzu dekoracyjnym. Jeśli zrobiłeś więcej muffinek niż z podanych przez nas składników bądź jeśli zostanie Ci trochę muffinek, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz schować go do lodówki.
Czas przygotowania: 30 minut.
Z tego przepisu powstanie około: 12 babeczek.
Uwagi: Marchewkę możesz zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać mokre składniki ręcznie. Robot kuchenny jest szybszy, ale nie jest konieczny do wykonania tych muffinek.
Smacznego!
