Cynamonowe muffiny marchewkowe

Cynamonowe muffiny marchewkowe to wyjątkowo pyszny deser. Babeczki te mają lekko korzenny, słodki smak i chrupiący, złocisto-brązowy top. Czy to nie brzmi pysznie?

Deser ten można potraktować jako lżejszą, zdrowszą i mniej słodką wersją ciasta marchewkowego. Te Cynamonowe Muffiny Marchewkowe są proste w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i obłędnie smaczne! Oto nasz przepis.

Składniki

2 szklanki drobno startej marchwi

1/3 szklanki oleju rzepakowego

1/2 szklanki maślanki

2 jajka

3/4 szklanki brązowego cukru

Uniwersalna mąka 3/4 szklanki

1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki kiełków pszenicy

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 350 stopni. Przygotuj blaszkę do pieczenia muffinek, z papierowymi wkładkami.

Krok 2

Użyj robota kuchennego, aby zetrzeć marchewkę, a następnie zdejmij kratkę. Dodaj olej, maślankę i jajka i miksuj te składniki aż całkowicie się połączą w jedną, gładką masę. Dodaj brązowy cukier i ponownie zmiksuj całość.

Krok 3

W osobnej misce wymieszaj obie mąki, kiełki pszenicy, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Krok 4

Dodaj mokre składniki do suchych składników, a następnie mieszaj całość aż do połączenia się wszystkiego w jedną masę.

Krok 5

Użyj łyżki, aby nałożyć muffinkowe ciasto do ceramicznej formy na muffiny, wypełniając około ¾ foremki. Piecz przez 20-22 minuty, lub do momentu, gdy zewnętrzna część babeczek zarumieni się na złoty kolor i włożona do środka wykałaczka wyjdzie czysta.

Krok 6

Ostudź świeżo upieczone muffinki przez 15 minut. Gotowe babeczki możesz serwować na blaszce lub na dużym talerzu dekoracyjnym. Jeśli zrobiłeś więcej muffinek niż z podanych przez nas składników bądź jeśli zostanie Ci trochę muffinek, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz schować go do lodówki.

Czas przygotowania: 30 minut.

Z tego przepisu powstanie około: 12 babeczek.

Uwagi: Marchewkę możesz zetrzeć na tarce, a następnie wymieszać mokre składniki ręcznie. Robot kuchenny jest szybszy, ale nie jest konieczny do wykonania tych muffinek.

Smacznego!

Muffinki na lnianym tle