Cytrusowy kurczak z brukselką

Kurczak z brukselką jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy rozgrzany piekarnik i wolna chwila, aby wyczarować to pyszne danie! Marynowane udka pieczone tuż obok brukselki smakują obłędnie, a jest to posiłek, który naprawdę nie wymaga wielkiego wysiłku. Zachowaj trochę marynaty, aby posmarować nią kurczaka pod koniec pieczenia, dzięki czemu stworzy ona słodką, lepką i bardzo smaczną warstwę.

Przygotuj

Składniki

  • 6 udek z kurczaka (z kością i skórą),
  • Sól,
  • Świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 2 łyżki stołowe musztardy Dijon,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • Sok z 2 średnich pomarańczy,
  • Sok z 1 limonki,
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki świeżo posiekanego rozmarynu i dodatkowa szczypta do dekoracji,
  • 2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku,
  • Szczypta płatków z czerwonej papryki
  • 500g brukselek przekrojonych na pół,
  • 1 łyżka wysokiej jakości oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej.

Sposób przygotowania

  1. Dopraw udka z kurczaka solą i pieprzem, a następnie umieść w zamykanej torbie do pieczenia.
  2. W małej misce połącz składniki: sok pomarańczowy i limonkowy, miód, sos sojowy, musztardę, rozmaryn, tymianek i szczyptę płatków czerwonej papryki. Z tak przygotowanej marynaty odlej na później połowę filiżanki.
  3. Pozostałą marynatą zalej udka kurczaka schowane w torebce do pieczenia. Kurczak z tego przepisu powinien marynować się w temperaturze pokojowej przez 30 minut lub przez całą noc w lodówce.
  4. Rozgrzej piekarnik do 220 °C i wyłóż dużą blachę do pieczenia folią. Umieść na blaszce kurczaki w torebkach i brukselkę (polej ją olejem, a następnie dopraw solą i pieprzem). Piecz przez 25 minut.
  5. W międzyczasie wlej wcześniej odlaną marynatę do małego rondelka i zagotuj na wolnym ogniu. Kontynuuj gotowanie, aż marynata zmniejszy swoją objętość o około połowę.
  6. Do miski wsyp skrobię kukurydzianą, ostrożnie wlej do niej kilka łyżek marynaty i wymieszaj, aż skrobia się rozpuści. Następnie wlej tą miksturę z powrotem do rondla i gotuj na wolnym ogniu około 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
  7. Posmaruj udka sosem i ponownie piecz jeszcze przez 10 minut.
  8. Gotowe danie udekoruj świeżym rozmarynem i tymiankiem.