Cytrusowy kurczak z brukselką
Kurczak z brukselką jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarczy rozgrzany piekarnik i wolna chwila, aby wyczarować to pyszne danie! Marynowane udka pieczone tuż obok brukselki smakują obłędnie, a jest to posiłek, który naprawdę nie wymaga wielkiego wysiłku. Zachowaj trochę marynaty, aby posmarować nią kurczaka pod koniec pieczenia, dzięki czemu stworzy ona słodką, lepką i bardzo smaczną warstwę.
Przygotuj
- Blaszka do pieczenia,
- Mała miska,
- Rondelek.
Składniki
- 6 udek z kurczaka (z kością i skórą),
- Sól,
- Świeżo zmielony czarny pieprz,
- 2 łyżki stołowe musztardy Dijon,
- 1/4 szklanki miodu,
- Sok z 2 średnich pomarańczy,
- Sok z 1 limonki,
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego,
- 2 łyżeczki świeżo posiekanego rozmarynu i dodatkowa szczypta do dekoracji,
- 2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku,
- Szczypta płatków z czerwonej papryki
- 500g brukselek przekrojonych na pół,
- 1 łyżka wysokiej jakości oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej.
Sposób przygotowania
- Dopraw udka z kurczaka solą i pieprzem, a następnie umieść w zamykanej torbie do pieczenia.
- W małej misce połącz składniki: sok pomarańczowy i limonkowy, miód, sos sojowy, musztardę, rozmaryn, tymianek i szczyptę płatków czerwonej papryki. Z tak przygotowanej marynaty odlej na później połowę filiżanki.
- Pozostałą marynatą zalej udka kurczaka schowane w torebce do pieczenia. Kurczak z tego przepisu powinien marynować się w temperaturze pokojowej przez 30 minut lub przez całą noc w lodówce.
- Rozgrzej piekarnik do 220 °C i wyłóż dużą blachę do pieczenia folią. Umieść na blaszce kurczaki w torebkach i brukselkę (polej ją olejem, a następnie dopraw solą i pieprzem). Piecz przez 25 minut.
- W międzyczasie wlej wcześniej odlaną marynatę do małego rondelka i zagotuj na wolnym ogniu. Kontynuuj gotowanie, aż marynata zmniejszy swoją objętość o około połowę.
- Do miski wsyp skrobię kukurydzianą, ostrożnie wlej do niej kilka łyżek marynaty i wymieszaj, aż skrobia się rozpuści. Następnie wlej tą miksturę z powrotem do rondla i gotuj na wolnym ogniu około 2 minuty, aż sos zgęstnieje.
- Posmaruj udka sosem i ponownie piecz jeszcze przez 10 minut.
- Gotowe danie udekoruj świeżym rozmarynem i tymiankiem.
Więcej z:
Przepisy