Cytrynowa babka wielkanocna

Flagowy przepis na święta Wielkanocne. Pyszne, delikatne i wilgotne ciasto znamy i uwielbiamy wszyscy. Dzięki lekkiej formie i kolorowej dekoracji, wielkanocna babka jest ulubionym ciastem zarówno dorosłych jak i najmłodszych smakoszy.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 200 gram masła
  • 1 cytryna - skórka i sok
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • Pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Dekoracja:

  • Lukier lub cukier puder i kolorowa posypka
Cytrynowa babka

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).

Przygotuj formę na babkę z kominem pośrodku. Użyj roztopionego masła, by posmarować ją w środku. Następnie obsyp formę bułką tartą lub mielonymi orzechami.

Pozostałą cześć masła rozpuść, dodaj sok i skórkę z cytryny i odstaw do wystudzenia. Do większej miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy i ubij na gęstą, puszystą masę. W drugiej misce wsyp oba rodzaje mąki, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Do wcześniej ubitych jajek dodaj mieszankę mąki i zmiksuj krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w ciasto. Dodaj masło i zmiksuj ponownie tak, aby powstała jednolita masa. Odpowiednio wymieszane ciasto powinno konsystencją przypominać budyń. Gotową masę wylej do przygotowanej formy i wstaw do piekarnika.

Piecz przez około 45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdź je patyczkiem, upewniając się, że jest suchy. Po ostudzeniu wyjmij babkę z formy i umieść na paterze. Udekoruj wierzch lukrem, cukrem pudrem lub kolorową posypką. Skoro babka wielkanocna jest już gotowa, podaj ją swoim gościom! Smacznego!

Cytrynowa babka piaskowa