Cytrynowo-jagodowy croissant

Wyśmienity cytrynowo-jagodowy croissant jest świetną propozycją zarówno na śniadanie, jak i na przekąskę. Świeże jagody oraz dodatek serka cytrynowego rozpieszczą podniebienie każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza. Przepis ten dedykujemy wszystkim miłośnikom rogalików!

Jeśli kochasz słodkie śniadania, koniecznie wypróbuj rogalik z naszego przepisu. Zapewniamy, że ten cytrynowo-jagodowy croissant doskonale pasuje do porannej kawy. Polecamy wykonanie glazury z cukru brązowego, który jest mniej przetworzony od tradycyjnego cukru białego i świetnie łączy się z kruchym ciastem rogalika. Dodatkowa wskazówka: po upieczeniu rogalików, posyp je dodatkowo cukrem z zewnatrz. Dzięki temu zyskasz pewność, że będą one wystarczająco słodkie i pyszne!

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, dzięki któremu Twój brunch będzie niepowtarzalny, koniecznie sprawdź zamieszczony poniżej przepis. Lekki i sprężysty rogalik z jagodami to gwarantowany sposób na dobry humor. W poniższym przepisie wykorzystaliśmy gotowe croissanty maślane, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto i rogaliki przygotować samemu.

Składniki

  • Nieprzywierający spray do pieczenia
  • 4 duże croissanty, przecięte na pół
  • 1 szklanka jagód
  • 120 g gładkiego twarożku
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny plus 1 łyżka soku cytrynowego

Sposób przygotowania

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 150 °C, a następnie spryskaj średnie naczynie do pieczenia nieprzywierającym sprayem.

Krok 2

Przekrój każdy z rogalików na pół, a następnie połówki przekrój raz wzdłuż.

Krok 3

Ułóż rogaliki w naczyniu do pieczenia i posyp je jagodami. Owoce powinny być rozprowadzone równomiernie, czyli zarówno na wierzchu, jak i w środku rogalików.

Krok 4

Do średniej miski dodaj serek i wstaw go do mikrofalówki na około 15 sekund. Dodaj mleko, brązowy cukier, jajka, wanilię, skórkę z cytryny i sok z cytryny, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Zalej rogaliki mleczną mieszanką, przykryj folią aluminiową i odstaw na 30 minut, aby croissanty mogły wchłonąć część płynu. Piecz je pod folią aluminiową przez 30 minut. Następnie usuń folię i piecz bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Na koniec posyp każdy rogalik brązowym cukrem i podawaj na ciepło na eleganckim talerzyku ozdobnym lub na paterze.

Dodatkowa wskazówka!

Użyj tarki, aby zetrzeć skórkę cytryny. Upewnij się, że ścierasz żółtą skórkę, a nie białą część znajdującą się pod nią, która może być bardzo gorzka.

Smacznego!