Cytrynowo-jagodowy croissant
Wyśmienity cytrynowo-jagodowy croissant jest świetną propozycją zarówno na śniadanie, jak i na przekąskę. Świeże jagody oraz dodatek serka cytrynowego rozpieszczą podniebienie każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza. Przepis ten dedykujemy wszystkim miłośnikom rogalików!
Jeśli kochasz słodkie śniadania, koniecznie wypróbuj rogalik z naszego przepisu. Zapewniamy, że ten cytrynowo-jagodowy croissant doskonale pasuje do porannej kawy. Polecamy wykonanie glazury z cukru brązowego, który jest mniej przetworzony od tradycyjnego cukru białego i świetnie łączy się z kruchym ciastem rogalika. Dodatkowa wskazówka: po upieczeniu rogalików, posyp je dodatkowo cukrem z zewnatrz. Dzięki temu zyskasz pewność, że będą one wystarczająco słodkie i pyszne!
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu, dzięki któremu Twój brunch będzie niepowtarzalny, koniecznie sprawdź zamieszczony poniżej przepis. Lekki i sprężysty rogalik z jagodami to gwarantowany sposób na dobry humor. W poniższym przepisie wykorzystaliśmy gotowe croissanty maślane, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ciasto i rogaliki przygotować samemu.
Składniki
- Nieprzywierający spray do pieczenia
- 4 duże croissanty, przecięte na pół
- 1 szklanka jagód
- 120 g gładkiego twarożku
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny plus 1 łyżka soku cytrynowego
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 150 °C, a następnie spryskaj średnie naczynie do pieczenia nieprzywierającym sprayem.
Krok 2
Przekrój każdy z rogalików na pół, a następnie połówki przekrój raz wzdłuż.
Krok 3
Ułóż rogaliki w naczyniu do pieczenia i posyp je jagodami. Owoce powinny być rozprowadzone równomiernie, czyli zarówno na wierzchu, jak i w środku rogalików.
Krok 4
Do średniej miski dodaj serek i wstaw go do mikrofalówki na około 15 sekund. Dodaj mleko, brązowy cukier, jajka, wanilię, skórkę z cytryny i sok z cytryny, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Zalej rogaliki mleczną mieszanką, przykryj folią aluminiową i odstaw na 30 minut, aby croissanty mogły wchłonąć część płynu. Piecz je pod folią aluminiową przez 30 minut. Następnie usuń folię i piecz bez przykrycia przez kolejne 15 minut. Na koniec posyp każdy rogalik brązowym cukrem i podawaj na ciepło na eleganckim talerzyku ozdobnym lub na paterze.
Dodatkowa wskazówka!
Użyj tarki, aby zetrzeć skórkę cytryny. Upewnij się, że ścierasz żółtą skórkę, a nie białą część znajdującą się pod nią, która może być bardzo gorzka.
Smacznego!