Czekoladowe kule mocy

Jeśli masz ochotę na pyszny, a jednocześnie zdrowy deser, te 5-składnikowe czekoladowe kulki energetyczne spełnią wszystkie Twoje wymagania. Przekąska ta wyróżnia się doskonałym, czekoladowym smakiem, przypominającym nieco brownie. Aby przygotować ten pyszny deser wystarczy 15 minut pracy. Kule mocy są popularnym sposobem na zaspokojenie chęci na coś słodkiego. Wersja z naszego przepisu jest całkowicie wegańska, bezglutenowa i bez cukru.

Dlaczego warto zrobić ten deser?

Aby stworzyć czekoladowe kule mocy, potrzebujesz wyłącznie kilku składników oraz zestawu przyborów kuchennych. W smaku przypominają one pyszne czekoladowe ciasteczka, dzięki czemu w pełni zaspokoją Twoją ochotę na coś słodkiego. Jest to doskonała alternatywa dla standardowych, sklepowych słodyczy.

Kule mocy, jak sugeruje ich nazwa, dodadzą Ci energii na cały dzień. Ponieważ zawierają zbilansowaną ilość węglowodanów, tłuszczy i białek, oferują dużą dawkę zdrowej energii, która nie podniesie poziomu cukru we krwi. Świetnie nadają się również jako przekąska w podróży. Możesz zabrać je ze sobą gdzie tylko chcesz!

Z jakich składników składają się kule mocy?

Świeże daktyle - są lepkie i odpowiadają za dobre sklejenie się pozostałych produktów. Są także naturalnym słodzikiem oraz zawierają dużą ilość błonnika.

Orzechy włoskie - pełne zdrowych tłuszczów i białka, dzięki czemu poczujesz sytość i przypływ energii.

Kakao w proszku - oprócz smaku czekolady, kakao jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy.

Nasiona Chia - zawierają kwasy omega-3 i dużą ilość błonnika

Sól - szczypta dla zrównoważenia smaków.

Wskazówka

Im świeższe są daktyle, tym lepiej. Jeśli twoje daktyle są stare i wydają się suche, nie będą tak lepkie. W takim wypadku namocz je w ciepłej wodzie przez 5 minut, następnie osusz i przejdź do dalszej części przepisu. Jeśli ciasto nie klei się odpowiednio podczas robienia kulek, dodaj więcej daktyli i ponownie zacznij robić kule.

Składniki - szczegółowo

  • 1 i ¼ szklanki daktyli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki kakao w proszku
  • 1 łyżka nasion chia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

Krok 1

Zmiksuj wszystkie składniki w robocie kuchennym. Następnie przenieś powstałą masę do miski wielozadaniowej.

Krok 2

Przy pomocy rąk zagnieć 12-15 równych kulek.

Krok 3

Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.

Jeśli spodziewasz się gości, ułóż czekoladowe kule mocy na stylowej paterze 2-poziomowej. Jest to świetny i efektownie wyglądający sposób podania tego deseru.