Czekoladowy chleb z cukinii - prosty przepis

Ten łatwy przepis na czekoladowy chleb z cukinii jest doskonałą opcją na lekkie i dietetyczne danie. Ten wyjątkowy deser jest pyszny, wilgotny i bardzo przypomina klasyczna ciasto czekoladowe. Zapewniamy, że nikt nie zorientuje się, że został on wykonany z cukinii!

Dlaczego warto upiec chleb z cukini?

W tym sezonie jest mnóstwo cukinii, dlatego warto skorzystać z dobrodziejstw tych warzyw i upiec wyjątkowy deser, jakim jest czekoladowy chleb. Jak widać, cukinię można spożywać nie tylko w sałatkach, potrawach z grilla, lub zapiekankach. Jest to bardzo uniwersalne warzywo, które jest niskokaloryczne i zdrowe. Ten przepis z pewnością trafi na listę Twoich ulubionych lekkich słodyczy. Przypomina on nieco chlebek bananowy. Innymi słowy, ten chleb jest magiczny! Jest on niewiarygodnie puszysty, podwójnie wypełniony czekoladą i posiekaną cukinią. W dodatku smakuje on w pełni jak klasyczne ciasto czekoladowe.

Co więc sprawia, że czekoladowy chleb z cukinii jest tak dobry?

W przepisie używa się zarówno kakao w proszku, jak i groszków czekoladowych, przez co smak czekolady jest podwójnie intensywny. Chleb ten jest również bardzo wilgotny. W przepisie wykorzystane zostały jajka, roztopione masło, olej, a także cukinia. Wszystkie składniki tworzą razem aromatyczny i wilgotny deser. Co więcej, ten słodki chlebek jest bardzo łatwy do zrobienia. Nie potrzebujesz miksera, aby go przygotować. Zapewniamy, że podczas pieczenia Twój dom wypełni się niesamowitym zapachem, który oczaruje każdą osobę znajdującą się w pobliżu. Nawet jeśli nie przepadasz za cukinią, zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. Istnieje bowiem duża szansa, że pokochasz ten czekoladowy chleb oraz odkryjesz, że cukinia może smakować naprawdę dobrze.

Składniki

  • 1 szklanka uniwersalnej mąki,
  • 1/2 szklanki gorzkiego kakao w proszku,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • 2 duże jajka (trzymane wcześniej w temperaturze pokojowej),
  • 1/4 szklanki niesolonego masła stopionego i lekko schłodzonego,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub stopionego oleju kokosowego,
  • 3/4 szklanki jasnobrązowego cukru,
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego,
  • 1 1/2 szklanki posiekanej cukinii,
  • 1 szklanka kawałków czekolady.

Sposób przygotowania

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Następnie wysmaruj blaszkę do pieczenia chleba tłuszczem i odłóż na bok.

Krok 2

W średniej misce wymieszaj mąkę, kakao w proszku, sodę oczyszczoną i sól morską. Mieszankę odłóż na bok. Do dużej miski wbij jajka, wlej stopione masło, olej, ekstrakt waniliowy i brązowy cukier. Dokładnie wymieszaj całość aż stanie się gładką masą. Kilka grudek z brązowego cukru nie zaszkodzi.

Krok 3

Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Możesz to zrobić rękami w silikonowych rękawicach kuchennych. Dodaj posiekaną cukinię i dalej mieszaj, aż całość dobrze się połączy. Dodaj 3/4 szklanki posiekanej czekolady.

Krok 4

Przelej ciasto do przygotowanej blaszki. Pozostałe kawałki czekolady wysyp na wierzch chleba. Piecz przez 50–60 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka chleba wyjdzie w większości czysta na wykałaczce może być trochę roztopionej czekolady i to jest w porządku).

Krok 5

Wyjmij blaszkę z piekarnika i ustaw na drucianym stojaku chłodzącym. Niech chleb ostygnie przez 15 minut. Następnie ostrożnie wyjmij chleb z blaszki i pozwól mu ostygnąć.

Krok 6

Pokrój chleb czekoladowy w plasterki i podawaj na eleganckiej paterze do ciast lub ozdobnym talerzu.

Uwaga - jeśli używasz oleju kokosowego, upewnij się, że jest on rozpuszczony i lekko schłodzony. Chleb owinięty w folię może wytrzymać do 4 dni. Można go również zamrozić (maksymalnie na miesiąc).

Smacznego!