Czy chlebak jest potrzebny?

Przechowywanie chleba to podstawowa funkcja, którą jeszcze nie tak dawno sprawował chlebak w każdym domu. Okazuje się jednak, że wraz z biegiem czasu pojemnik na pieczywo stał się również dodatkiem aranżacyjnym wnętrza oraz oryginalnym gadżetem. Użytkownicy coraz częściej stawiają na nowoczesne wzornictwo i niebanalny wygląd pojemnika, wybierając designerski chlebak.

Wiele modeli nie ma nic wspólnego z chlebakami, które królowały w polskich domach jeszcze kilka lat temu. Pojemnik na chleb można znaleźć w różnorodnych kolorach, kształtach i wzorach (np. minimalistyczny chlebak do białej kuchni). Z pewnością każdy z użytkowników znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Czy chlebak jest w ogóle potrzebny? Czy można z niego zrezygnować?

Chlebak remember czarny

Chlebak to nie tylko pojemnik do przechowywania żywności

Idea chlebaka wywodzi się z konieczności przechowywania pieczywa. Pojemniki na bułki i chleb miały chronić je przed wysychaniem oraz rozwojem drobnoustrojów i pleśni. Współczesne chlebaki zachowały pierwotne funkcje i chronią pieczywo przed niekorzystnymi czynnikami. Dzięki temu pozostaje ono dłużej pachnące, świeże i chrupiące. Aktualnie jednak pojemniki na pieczywo stanowią także modny gadżet i dodatek w kuchennych wnętrzach. Każdy wystrój wymaga innych dodatków, ale duży wybór chlebaków pozwala na wybranie idealnego pojemnika do przechowywania pieczywa. Nie tylko wpisze się on koncepcyjnie w wystrój wnętrza, ale także pomoże w zachowaniu świeżości pieczywa na dłużej.

Cyrkulacja powietrza – to w chlebaku podstawa

Bez względu na to, czy zdecydujemy się na drewniany chlebak, czy metalowy chlebak z deską do krojenia, powinniśmy zwrócić uwagę na kwestię cyrkulacji powietrza. Pojemnik do przechowywania pieczywa zapewni dłuższą świeżość chleba i bułek wyłącznie wtedy, zagwarantowana zostanie odpowiednia cyrkulacja powietrza w jego wnętrzu. Na co zatem zwrócić uwagę? Chlebak powinien być wyposażony w specjalne otwory, które umożliwią swobodną wymianę powietrza. Tylko wtedy pieczywo pozostanie na długo świeże, nie spleśnieje, ani nie stanie się siedliskiem rozwoju groźnych drobnoustrojów.

Chlebak koziol pudrowy róż

Z czego powinien zostać wykonany chlebak?

Na rynku można spotkać wiele rodzajów chlebaków. Różnią się one od siebie nie tylko kształtem i kolorem, ale także materiałem, z którego zostały wykonane. Jak wybrać chlebak? Najczęściej pojemniki na pieczywo wyprodukowane są z:

  • drewna
  • metalu
  • ceramiki
  • tworzywa sztucznego

Chlebak drewniany to model, który jeszcze kilka lat temu był jednym z najpopularniejszych. Drewno zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, jednak może niedostatecznie chronić pieczywo znajdujące się wewnątrz przed wilgocią lub zapachami. Drewniane pojemniki na pieczywo wkomponują się we wnętrza tradycyjne i klasyczne. Chlebak z metalu to domena wnętrz nowoczesnych. Na rynku dostępne są zarówno modele wykonane z chromowanej stali, jak i kolorowej. Zaletą takiego pojemnika na pieczywo jest łatwość w utrzymaniu czystości oraz trwałość. Należy jednak wybierać modele wykonane z wysokiej jakości metalu, który nie ulegnie korozji. W kuchni panuje większa wilgotność powietrza niż w innych pomieszczeniach w domu.

Chlebak ceramiczny to stylowy dodatek do wnętrz tradycyjnych, ale także skandynawskich czy prowansalskich. Ceramika doskonale izoluje pieczywo przed nadmiarem wilgoci oraz zapachami gotowanych potraw. Wykonany z niej chlebak jest modelem cięższym, ale łatwym w czyszczeniu. Można go myć nawet pod bieżącą wodą bez obaw o nadmierne zmoczenie i nasiąknięcie wodą. Wadą chlebaka z ceramiki jest jego trwałość – takie pojemniki na pieczywo dużo łatwiej obtłuc.

Chlebak z tworzywa sztucznego to najtańsza alternatywa dla pojemników do przechowywania pieczywa. Modele dostępne są w różnych wariantach kolorystycznych i formach. Ich ogromną zaletą jest łatwość w czyszczeniu oraz trwałość. W przypadku chlebaka z tworzywa sztucznego niezwykle ważne są otwory wentylacyjne. Ich brak nie zapewni odpowiedniej cyrkulacji powietrza, a tym samym sprawi, że pieczywo będzie szybko pleśnieć.

Chlebak z deską do krojenia to ciekawe rozwiązanie, które stanowi połączenie pojemnika na pieczywo z deską bambusową. Deska jest pokrywą chlebaka, ale także może zostać wykorzystana do krojenia chleba i bułek. Sam pojemnik na pieczywo może być wykonany z tworzywa sztucznego, metalu lub ceramiki.

Chlebak z deską do krojenia szary

Bez względu na to, na jaki pojemnik na pieczywo się zdecydujemy, warto wiedzieć, jak dbać o chlebak, aby chleb i bułki zachowywały swą świeżość na dłużej.

Chlebak – potrzebny czy niepotrzebny?

Na forach internetowych można spotkać się z wypowiedziami zarówno zwolenników, jak i przeciwników chlebaków. Przeciwnicy uważają, że pojemnik na pieczywo niepotrzebnie zajmuje miejsce na blacie kuchennym. Najczęściej chleb i bułki trzymają w szafce, szufladzie lub w koszyczku (w foliowej torebce).

Zwolennicy jednogłośnie przyznają, że chlebak nie zajmuje wiele miejsca, a dopiero konieczność wygospodarowania przestrzeni na pieczywo w szafce jest marnotrawstwem miejsca. Ponadto specjalnie zaprojektowany pojemnik na pieczywo zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. W przypadku szafki, szuflady czy torebki foliowej – nie jest to w żaden sposób możliwe, co może skutkować nieodpowiednimi warunkami przechowywania pieczywa oraz nieprzyjemnym zapachem szafki lub szuflady.

A w (niedalekiej) przyszłości… chlebak, który zamawia pieczywo?

Jedna z firm działających na katowickim rynku wymyśliła oryginalny chlebak. W czym tkwi jego oryginalność? Pojemnik na pieczywo ma odciążyć klientów od konieczności codziennych zakupów w piekarni. Jak zaznacza jeden z pomysłodawców Tomasz Skupiewski: „Ten chlebak na bieżąco bada wagę pieczywa, które się w nim znajduje. Te dane są przesyłane przez Wi-Fi do chmury obliczeniowej, która znajduje się na naszym serwerze zewnętrznym. Następnie algorytm wszystko przelicza i pokazuje nam dokładnie, kiedy to pieczywo się skończy. Dzięki tej wiedzy będziemy mogli na bieżąco dostarczać chleb do domu klienta”.

Wynalazek zyskał miano iChlebaka. Oprócz standardowego pojemnika na przechowywanie pieczywa zostanie on wyposażony w procesor, moduł Wi-Fi , przetworniki oraz system tensometrów. Ponadto ten stylowy chlebak będzie wymagał podłączenia do gniazdka elektrycznego.

Drugi z pomysłodawców Jakub Król zaznacza: „iChlebak ma sprawić, że nasz klient przestanie martwić się o to, czy wystarczy mu pieczywa. Dzięki nam zawsze będzie miał w domu świeży chleb”. Zakłada się, że pieczywo będzie dostarczane do domów klientów we wcześniej uzgodnionych godzinach. Będą mogli oni również zdecydować, jaki chleb lub bułki chcą otrzymać.

Czy inteligentny chlebak pojawi się w sklepach w niedalekiej przyszłości? Na razie nic na to nie wskazuje. Na klientów czeka natomiast duży wybór chlebaków tradycyjnych – z drewna, ceramiki, metalu oraz tworzywa sztucznego.

Źródło cytatów: http://katowice24.info/katowicka-firmy-stworzyla-chlebak-ktory-sam-zamawia-pieczywo/