Dania wigilijne – nowe odsłony starych przepisów

Święta Bożego Narodzenia już tuż-tuż, czas rozpocząć przygotowania do tego wyjątkowego czasu! To idealny moment, by zacząć tworzyć listy prezentów, odkurzyć ozdoby i dekoracje świąteczne oraz zaplanować świąteczne menu. Grzybowa, karp, kutia, barszcz z uszkami, piernik… Nuda? Może nadszedł wreszcie czas na to, aby poszukać inspiracji i zaskoczyć najbliższych niebanalnym i zupełnie niespodziewanym daniem podczas wigilijnej kolacji? W końcu to doskonały czas do delektowania się pysznymi potrawami podczas długiego, rodzinnego biesiadowania. Może warto go zatem wykorzystać na wigilijną niespodziankę kulinarną i przedstawić gościom nowe odsłony starych przepisów? Mamy dziś dla Was pomysł na to, jak uatrakcyjnić dwanaście potraw bożonarodzeniowych. Jaki? Otóż z jadłospisu wyciągnęliśmy tradycyjne pierogi i zastępujemy je pierogami z łososiem! Kontrowersyjnie? Nowe odsłony starych przepisów wymagają od nas kreatywności. Sprawdź ten prosty przepis już teraz! Masz okazje, by przetestować go przed świętami!

talerz pierogow

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 mililitrów gorącej wody
  • 1 jajko
  • 30 gram masła
  • szczypta soli
  • pęczek szczypiorku lub pietruszki do dekoracji
wyrabianie ciasta

Składniki na farsz:

  • 500 gram filetów świeżego łososia
  • 100 gram twarożku śmietankowego
  • 1 jajko
  • 1/5 szklanki startego parmezanu
  • pęczek koperku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
platy lososia

Przygotowanie:

Masło włóż do rondelka i rozpuść.

Mąkę przesiej do miski i dodaj do niej sól. Roztopione masło wlej do mąki i dokładnie wymieszaj.

Wbij jajko, dodaj wodę i mieszając połącz wszystkie składniki.

Stolnicę lub blat posyp mąką, wyłóż ciasto i zagniataj je przez kilka minut.

Gotowe ciasto owiń folią aluminiową i odstaw na około pół godziny w zacienione miejsce.

Filety łososia opłucz, osusz i usuń z nich skórkę. Podpiecz je w piekarniku przez kilka minut.

Ostudzone filety pokrój drobno i połącz z twarożkiem. Dodaj jajko, parmezan i drobno posiekany koperek oraz szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Farsz gotowy!

Podziel ciasto na mniejsze części, a następnie je rozwałkuj na cienkie placki.

Za pomocą niewielkiej szklanki wytnij kółeczka z ciasta, a na ich środku wyłóż łyżeczką farsz.

Złóż je na pół, posklejaj dokładnie brzegi ciasta i tak uformowane pierożki układaj na stolnicy lub blacie.

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj szczyptę soli i zanurz w niej pierwszą część gotowych pierogów. Gotuj je około dwóch minut, aż będą miękkie.

Użyj łyżki cedzakowej by wyłowić pierogi i wyłożyć je na talerz.

Przed podaniem dopraw je odrobiną soli i pieprzu. Możesz również skropić pierożki sokiem z cytryny lub udekorować kleksem kwaśnej śmietany i posypać posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką.

Smacznego! Mamy nadzieję, że podobne nowe odsłony starych przepisów sprawdzą się w Twojej kuchni i zyskają aprobatę wszystkich domowników!

talerz pierogow