Danie z woka – wybitny Chow Mein

Chow Mein to makaron, który smażony jest zwykle razem z warzywami oraz mięsem lub tofu. Danie to możemy znaleźć w menu większości chińskich restauracji. Jeśli chcesz poczuć smak Azji i zrobić prosty obiad, który nie zajmie Ci wiele czasu, to Chow Mein z kurczakiem i warzywami będzie strzałem w dziesiątkę!

Makaron, który skradł serca Europejczyków

Chow Mein jest coraz popularniejszy w Europie. Szukamy nowych smaków i chętnie sięgamy po kuchnię azjatycką, która ma w sobie nuty, których nie znajdziemy w amerykańskich czy europejskich potrawach.

W sieci znajdziemy setki przepisów, ponieważ do tego makaronu możemy dodać niemal wszystko. Oto sprawdzony przepis na danie, które zaskakuje smakiem.

Danie Chow Mein

Wybitny Chow Mein

Przygotuj

  • patelnię typu wok,
  • duży garnek,
  • durszlak,
  • dużą łyżkę,
  • ostry nóż.

Składniki

  • 250 g makaronu Chow Mein,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • cebula,
  • marchewka,
  • pół papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 20 g suchych grzybów mun,
  • 10-15 groszków cukrowych,
  • łyżka oleju,
  • odrobina płatków chili,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • łyżka sosu sojowego.

Składniki na sos

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 100 ml wody,
  • łyżka miodu,
  • sól i pieprz.
Chow Mein

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki pokrój przed smażeniem. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. W woku rozgrzej olej i dodaj po kolei płatki chili, cebulę, marchewkę, paprykę. Smaż przez dłuższą chwilę.

2. Do woka dodaj posiekany czosnek, grzybki mun oraz mięso. Wszystko podsmaż, pamiętając o częstym mieszaniu. Dodaj pieprz, sól oraz groszek cukrowy.

3. W miseczce wymieszaj składniki na sos. Całość wlej do woka i starannie wymieszaj. Wszystkie składniki powinny być miękkie i dobrze podsmażone.

4. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej łyżkę oleju sezamowego oraz łyżkę sosu sojowego.

Makaron Chow Mein gotowy!

Smacznego!