Danie z woka – wybitny Chow Mein
Chow Mein to makaron, który smażony jest zwykle razem z warzywami oraz mięsem lub tofu. Danie to możemy znaleźć w menu większości chińskich restauracji. Jeśli chcesz poczuć smak Azji i zrobić prosty obiad, który nie zajmie Ci wiele czasu, to Chow Mein z kurczakiem i warzywami będzie strzałem w dziesiątkę!
Makaron, który skradł serca Europejczyków
Chow Mein jest coraz popularniejszy w Europie. Szukamy nowych smaków i chętnie sięgamy po kuchnię azjatycką, która ma w sobie nuty, których nie znajdziemy w amerykańskich czy europejskich potrawach.
W sieci znajdziemy setki przepisów, ponieważ do tego makaronu możemy dodać niemal wszystko. Oto sprawdzony przepis na danie, które zaskakuje smakiem.

Wybitny Chow Mein
Przygotuj
- patelnię typu wok,
- duży garnek,
- durszlak,
- dużą łyżkę,
- ostry nóż.
Składniki
- 250 g makaronu Chow Mein,
- 500 g piersi z kurczaka,
- cebula,
- marchewka,
- pół papryki,
- 4 ząbki czosnku,
- 20 g suchych grzybów mun,
- 10-15 groszków cukrowych,
- łyżka oleju,
- odrobina płatków chili,
- łyżka oleju sezamowego,
- łyżka sosu sojowego.
Składniki na sos
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 100 ml wody,
- łyżka miodu,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki pokrój przed smażeniem. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. W woku rozgrzej olej i dodaj po kolei płatki chili, cebulę, marchewkę, paprykę. Smaż przez dłuższą chwilę.
2. Do woka dodaj posiekany czosnek, grzybki mun oraz mięso. Wszystko podsmaż, pamiętając o częstym mieszaniu. Dodaj pieprz, sól oraz groszek cukrowy.
3. W miseczce wymieszaj składniki na sos. Całość wlej do woka i starannie wymieszaj. Wszystkie składniki powinny być miękkie i dobrze podsmażone.
4. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Na koniec wlej łyżkę oleju sezamowego oraz łyżkę sosu sojowego.
Makaron Chow Mein gotowy!
Smacznego!