Dary jesieni - kalendarz przetworów sezonowych

Przetwory na zimę to nie tylko dżem jabłkowy czy też przecier z dyni. Okazuje się, że jesienią mamy do wyboru wiele owoców i warzyw, z których możemy przygotować pyszności w słoikach. Jakie przetwory zrobić we wrześniu, październiku i listopadzie? Oto krótki poradnik zawierający pomysłowe połączenia.

Przetwory na zimę

Przetwory na zimę kojarzą nam się ze słoikami wypełnionymi pysznościami, które w każdej chwili możemy posmarować na kanapkę lub zjeść z naleśnikami. Domowych dżemów czy też przecierów możemy używać podczas przygotowywania śniadań lub obiadów dla całej rodziny. Prócz niezwykłych walorów smakowych liczy się również niemała porcja zdrowia, ponieważ przetwory domowe nie zawierają szkodliwych środków konserwujących czy też barwników.

Zima to czas, w którym powinniśmy korzystać z letniego i jesiennego dobrodziejstwa natury. Przygotowanie przetworów zajmie tylko kilka godzin, a raczenie się nimi nawet kilka miesięcy.

Przetwory

Przetwory na wrzesień

We wrześniu możemy zabrać się za przygotowywanie przetworów z wielu owoców czy też grzybów.

Do wyboru mamy między innymi:

  • jabłka,
  • winogrona,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • paprykę,
  • grzyby.

Dżemy z jabłek oraz gruszek to oczywiste smaki, które wszyscy lubimy. Do tego możemy dołożyć powidła śliwkowe z czekoladą czy też dżem z winogrona z kardamonem. Jeśli chcemy postawić na wytrawne przetwory, to warto pomyśleć nad marynowaniem papryki czy też grzybów.

Przetwory na październik

Przetwory nie kończą się we wrześniu! Przez cały październik możemy zajmować się kiszeniem kapusty lub robieniem marmolady pigwowej.

Przetwory w październiku wykonamy z:

  • kapusty,
  • pigwy,
  • grzybów,
  • dyni,
  • jabłek,
  • gruszek.
Kapusta kiszona

W październiku nadal możemy zrobić dżem z jabłek lub z późnych gruszek. Ten miesiąc to też królowanie dyni i kapusty. Niektórzy kiszą kapustę tak, żeby mieć jej zapas na cały następny rok. Oprócz tradycyjnego kiszenia możemy przygotować weki z surówką z dodatkiem kapusty czy też doceniane w kuchni koreańskiej kimchi.

Przetwory na listopad

Jeśli myślisz, że listopad to już zbyt późny miesiąc na przetwory na zimę, to jesteś w dużym błędzie. W przedostatnim miesiącu roku nadal możemy korzystać ze świeżej dyni, która jest bogata w witaminy i minerały.

Dynię możemy zamarynować, zrobić z niej dżem, konfiturę, powidła czy też puree, które możemy wykorzystać później do zrobienia pysznej zupy lub sosu. Pomysłów jest naprawdę wiele! W słoiku sprawdzi się również sałatka z dodatkiem dyni lub… domowy ketchup z dyni.

Przetwory z dyni

Akcesoria, które pomogą w przygotowaniu przetworów

Podczas przygotowywania przetworów na zimę liczą się świeże owoce i warzywa, dobry przepis oraz akcesoria, które ułatwią i skrócą cały proces.

Słoik z pokrywką o pojemności wynoszącej 500 mililitrów świetnie sprawdzi się w przypadku niemal każdych przetworów. Możemy przechowywać w nim dżemy, konfitury, powidła, sałatki czy też puree. Na szczególną uwagę zasługuje wyjątkowy design, który sprawia, że słoik wypełniony pysznościami będzie niezwykłą ozdobą Twojej kuchni.

Po wykonaniu przetworów często musimy mierzyć się z jeszcze jednym wyzwaniem – otwieranie słoików. W tym przypadku pomoże otwieracz do słoików twist TOM, który wyróżnia się wygodną rączką oraz wyjątkowym sposobem na otwieranie słoików z przetworami.

Jeśli przygotowujemy przetwory z wiśni czy też ze śliwek, warto wyposażyć się w drylownicę, która pomoże zaoszczędzić czas i sprawi, że przy usuwaniu pestek z owoców nie pobrudzimy siebie oraz całej kuchni. W sklepach znajdziemy też specjalne drylownice do jabłek, które sprawią, że proces przygotowywania dżemu z jabłek będzie niezwykle przyjemny.