Dekoracja ciast - jak samemu zrobić lukier i polewę czekoladową

Babki, serniki, mazurki, pierniki a do tego pączki, sękacze, cynamonki i muffinki – oto wypieki, które bez polewy czekoladowej lub lukru nigdy nie będą doskonałe. Smaczna i piękna dekoracja ciast będzie, mówiąc językiem branżowym, prawdziwą wisienką na torcie. Jak przygotować idealny lukier oraz polewę czekoladową w kilku wariantach? To prostsze, niż myślisz!

Dekoracja ciast? To proste!

Jeżeli udało Ci się znakomite ciasto, to czas na kropkę nad i w postaci fantastycznej polewy. Jeżeli dekoracja ciast Cię przeraża, to znaczy, że nie znasz najprostszych przepisów. Nie musisz kupować gotowych produktów z marketu, które w składzie mają mnóstwo chemii oraz cukru. Przygotowanie lukru lub polewy czekoladowej zajmie dosłownie chwilkę.

Lukier polewany na ciasto

Droga na skróty

Najłatwiejszym i najszybszym sposobem jest rozpuszczenie w kąpieli wodnej zakupionej w sklepie czekolady. Zwróć uwagę na skład czekolady i zadbaj o to, żeby znajdowało się w niej jak najwięcej miazgi kakaowej.

Jak przygotować lukier?

Przygotuj:

  • sitko,
  • miskę,
  • łyżkę.

Składniki:

  • 3 łyżki wody,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny.
ZImowe ciasto

Sposób przygotowania:

KROK1

Za pomocą sitka przesiej do miski cukier puder. Następnie dodaj do niego jedną lub dwie łyżki soku wyciśniętego z cytryny i starannie wymieszaj.

KROK2

Dolewaj po łyżce wody i dokładnie ucieraj do czasu, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Jak przygotować polewę czekoladową?

Przygotuj:

  • miskę,
  • sitko,
  • rondelek,
  • trzepaczkę.

Składniki:

  • 50 g ciemnego kakao,
  • 100 g masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • 3 łyżki mleka.

Sposób przygotowania:

KROK1

Cukier puder przesiej do miski. Następnie włóż masło do rondelka i doprowadź do całkowitego roztopienia.

KROK2

Do masła dodaj kakao, cukier puder oraz trzy łyżki mleka. Wymieszaj dokładnie trzepaczką i nie doprowadź do zagotowania.

Czekoladowe kule

Jak przygotować białą polewę czekoladową?

Przygotuj:

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • pół tabliczki białej czekolady.

Sposób przygotowania:

KROK1

Rozpuść w rondelku białą czekoladę. Następnie dodaj do niej przesiany cukier puder i dokładnie wymieszaj.

KROK2

Do rondelka dodaj roztopione wcześniej masło i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Dekoracja ciast nie musi sprowadzać się do polania wypieku kupionym w sklepie produktem. Wypróbuj jeden z naszych przepisów, a sama przekonasz się, jakie to proste!