Dekoracja ciast - jak samemu zrobić lukier i polewę czekoladową
Babki, serniki, mazurki, pierniki a do tego pączki, sękacze, cynamonki i muffinki – oto wypieki, które bez polewy czekoladowej lub lukru nigdy nie będą doskonałe. Smaczna i piękna dekoracja ciast będzie, mówiąc językiem branżowym, prawdziwą wisienką na torcie. Jak przygotować idealny lukier oraz polewę czekoladową w kilku wariantach? To prostsze, niż myślisz!
Dekoracja ciast? To proste!
Jeżeli udało Ci się znakomite ciasto, to czas na kropkę nad i w postaci fantastycznej polewy. Jeżeli dekoracja ciast Cię przeraża, to znaczy, że nie znasz najprostszych przepisów. Nie musisz kupować gotowych produktów z marketu, które w składzie mają mnóstwo chemii oraz cukru. Przygotowanie lukru lub polewy czekoladowej zajmie dosłownie chwilkę.

Droga na skróty
Najłatwiejszym i najszybszym sposobem jest rozpuszczenie w kąpieli wodnej zakupionej w sklepie czekolady. Zwróć uwagę na skład czekolady i zadbaj o to, żeby znajdowało się w niej jak najwięcej miazgi kakaowej.
Jak przygotować lukier?
Przygotuj:
- sitko,
- miskę,
- łyżkę.
Składniki:
- 3 łyżki wody,
- 100 g cukru pudru,
- 1-2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:
KROK1
Za pomocą sitka przesiej do miski cukier puder. Następnie dodaj do niego jedną lub dwie łyżki soku wyciśniętego z cytryny i starannie wymieszaj.
KROK2
Dolewaj po łyżce wody i dokładnie ucieraj do czasu, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.
Jak przygotować polewę czekoladową?
Przygotuj:
- miskę,
- sitko,
- rondelek,
- trzepaczkę.
Składniki:
- 50 g ciemnego kakao,
- 100 g masła,
- 120 g cukru pudru,
- 3 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
KROK1
Cukier puder przesiej do miski. Następnie włóż masło do rondelka i doprowadź do całkowitego roztopienia.
KROK2
Do masła dodaj kakao, cukier puder oraz trzy łyżki mleka. Wymieszaj dokładnie trzepaczką i nie doprowadź do zagotowania.

Jak przygotować białą polewę czekoladową?
Przygotuj:
- miskę,
- rondelek,
- sitko,
- trzepaczkę.
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- pół tabliczki białej czekolady.
Sposób przygotowania:
KROK1
Rozpuść w rondelku białą czekoladę. Następnie dodaj do niej przesiany cukier puder i dokładnie wymieszaj.
KROK2
Do rondelka dodaj roztopione wcześniej masło i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Dekoracja ciast nie musi sprowadzać się do polania wypieku kupionym w sklepie produktem. Wypróbuj jeden z naszych przepisów, a sama przekonasz się, jakie to proste!