Deska do serów - gwiazda wieczoru przy winie
Wieczory przy winie są świetną sposobnością, żeby zorganizować towarzyskie spotkanie, na którym nikt nie będzie się nudził. Nieodłącznym elementem takich spotkań są idealnie dobrane przekąski. Deska do serów z różnymi gatunkami wspaniale urozmaici wieczór i popieści podniebienia gości.
Winna tradycja
Od wielu lat, a nawet tysiącleci winiarnie, próbują prześcignąć się w wytwarzaniu najbardziej wyszukanych i najciekawszych smaków winogronowego trunku. Dzięki tak szerokiej gamie smaków i zapachów, wino z każdej beczki będzie smakować inaczej. Wino stało się kluczowym elementem spotkań towarzyskich, gdzie wspomagane sfermentowanym alkoholem zachęca wszystkich obecnych do rychłej zabawy i integracji. Przez lata wszyscy ludzie, zarówno Ci mniej zamożni, jak i obrzydliwie bogaci arystokraci, w wolnym czasie rozkoszowali się wybornym trunkiem, spędzając ze sobą radosne i smutne chwile.

Dodatki do wina
Samo wino posiada bardzo mocny smak, dlatego dobierając różne dodatki możemy stworzyć świetne kompozycje aromatów, a także umiejętnie oczyszczać kubki smakowe przed degustacją. Na desce serów nie może zabraknąć uniwersalnych dodatków takich jak oliwki czy bagietki.
Nie zawsze jednak głównym motywem naszych wieczorów jest wino. Kiedy trunki, które zamierzamy podawać będą bardziej urozmaicone, warto pomyśleć, czy zamiast deski serów, lepiej nie podać klasycznych przekąsek barowych.

Jak skomponować deskę serów
Układamy w podanej kolejności, zgodnie z zasadami ruchu wskazówek zegara.
I Sery miękkie
Mają sprężystą konsystencję. Na ściankach posiadają lekką pleśniową warstwę, twardszą od reszty sera, która sprawia, że po lekkim przyciśnięciu kawałka, szybko odzyska swój poprzedni kształt. Najpopularniejszym przykładem jest ser cammembert.
II Sery półmiękkie
Sery półmiękkie, takie jak gouda i cheddar dojrzewają przez określoną ilość czasu, ich smak zależy od tego, jak długo trwa ten proces. Gouda, która dojrzewa najdłużej posiada nietypowy pikantny posmak. Cheddar początkowo posiada maślaną, rzadką konsystencję i łagodny smak. Z czasem staje się coraz twardszy, a jego smak przechodzi w bardziej złożony i nabiera charakterystycznych, lekko orzechowych, nut zapachowych.
III Sery twarde
Najbardziej znanymi rodzajami twardych serów są; parmezan, grana padano i pecorino. Należy je podawać w małych porcjach.
IV Sery pleśniowe
Sery tego typu cechują się bardzo intensywnym smakiem i aromatem, który zawdzięczają działaniu jadalnej pleśni o charakterystycznej niebieskiej, zielonej lub białej barwie.

Wybór deski do serów
Podając deskę serów musimy pamiętać, że istotnym elementem jest także sama deska. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku bambusowa deska do serów z magnetycznym uchwytem na cztery rodzaje noży. Bambus jest naturalnym, drewnianym materiałem egzotycznego pochodzenia, który jest bardzo wytrzymały, oraz odporny na wilgoć i wysokie temperatury. Kawałki sera, można samodzielnie odkrajać i zjadać na bieżąco, dzięki czemu zachowają najwięcej smaku i aromatu.
Drewniana deska na przekąski
Warto się też zastanowić, czy na pewno do wystroju naszego domu będzie pasowała drewniana deska na przekąski. W przestrzeniach nowoczesnych i minimalistycznych często unika się drewnianych elementów. Drewniana deska serów, mogłaby wzbudzić negatywne odczucia estetyczne. Jeżeli dalej nie wiesz, jaką deskę wybrać, wszystko stanie się jasne po przeczytaniu tej publikacji.
Wieczory przy winie, które urozmaicimy wyszukaną deską do serów, mogą na długo zostać w pamięci naszych gości. Jeżeli przygotujemy przekąski, które będą tworzyły z winami różnych rodzajów niezapomniane kompozycje smakowe, czas spędzony wspólnie będzie jeszcze bardziej pozytywnie zapamiętany.