Domowa lemoniada na upalne dni
Nic nie orzeźwia w upalne dni tak jak wszelkie zimne napoje. Wśród nich króluje między innymi lemoniada cytrynowa, która nie tylko doskonale smakuje, ale też skutecznie nawadnia. To jeden z najchętniej wybieranych napojów podczas letnich, upalnych dni i nie ma co się dziwić - nie jest za słodka, a jej subtelna kwaskowatość pobudza kubki smakowe, zaspokajając pragnienie. W dodatku regularne spożywanie lemoniady pomaga uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na witaminy, minerały i inne wartości odżywcze. Bogata jest głównie w witaminę C, ale także przeciwutleniacze, żelazo i miedź.
Nie ma więc wątpliwości, że lemoniada posiada szereg zalet - jest smaczna, zdrowa, orzeźwiająca, a do tego prosta w przygotowaniu! Co będziemy potrzebować, aby cieszyć się jej doskonałym smakiem? Prezentujemy nasz przepis na lemoniadę, która będzie nie tylko wsparciem podczas wysokich temperatur, ale też doskonałym dodatkiem do posiłków. Lemoniada to także idealna propozycja dla gości podczas wszelkich letnich spędów, dlatego warto mieć przepis na nią w zanadrzu.
Składniki
Na około 1,5 litra lemoniady przygotuj:
- 3 duże cytryny
- 1 limonka
- 1 duża pomarańcza (opcjonalnie)
- 4 łyżki trzcinowego cukru
- kilka listków mięty
- litr wody
- kostki lodu
Przygotowanie
Cytryny i limonkę dokładnie umyj i przekrój na pół. Z większości cytryn wyciśnij sok, używając ręcznej lub elektrycznej wyciskarki - to pozwoli na wykorzystanie możliwie największej ilości soku i pozbycie się nadmiaru miąższu i pestek. Odstaw do dekoracji przynajmniej jedną cytrynę.
Doprowadź do wrzenia około pół szklanki wody. Do wrzątku dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, aby dobrze się rozpuścił. Dodaj kilka listków mięty i odstaw do czasu aż całość się ostudzi.
Pozostałe cytrusy należy dokładnie wyszorować i wyparzyć wrzątkiem. Może być to jedna cytryna, limonka i pomarańcza - w zależności od pojemności naczynia, w którym przyrządzasz i będziesz przechowywać lemoniadę. Pokrój cytrusy w plasterki i ułóż w dzbanku.
Wlej do dzbanka roztwór z wodą, cukrem i miętą, sok z cytryny oraz litr zimnej wody. Można wykorzystać wodę mineralną lub źródlaną, w tym gazowaną. Dodaj pożądaną ilość lodu i dobrze wymieszaj.
Najlepiej spróbować, czy odpowiada nam smak, w końcu każdy ma indywidualne preferencje. Jeśli uznamy, że lemoniada jest za mało słodka, można dodać więcej cukru, w przypadku gdy jest ona dla nas zbyt kwaśna, bez obaw możemy rozrobić ją z większą ilością wody, jeśli natomiast chcemy, by była mocniejsza, wystarczy dodać więcej soku z cytryny. Niewątpliwym atutem lemoniady jest fakt, że możemy bez końca ważyć smaki, aż znajdziemy idealne dla siebie proporcje.
Wskazówki
Przed przygotowywaniem cytryn do lemoniady warto je moczyć przez 10 min w roztworze wody z solą morską lub sokiem z cytryny. Tym sposobem dokładniej pozbędziemy się nadmiaru pestycydów z owoców. Na sam koniec należy cytryny przepłukać pod wodą.
Można mieszać ze sobą najrozmaitsze smaki. Dodać można większą ilość pomarańczy, ale też na przykład sok malinowy, kardamon, miód. Eksperymentować można na różne sposoby, aby stworzyć doskonały napój na upalne dni.
Lemoniadę można także odstawić do lodówki na kilka godzin, w przypadku jej większej ilości. Tym samym będziemy przygotowani na wizytę gości i zapewnimy sobie zapas orzeźwienia na cały dzień.
Do przyrządzenia lemoniady o jeszcze mocniejszym smaku wykorzystać można też syrop miętowy. W prosty sposób można go zrobić własnoręcznie - wystarczy kilka gałązek mięty, cukier i woda. 8 łyżek wody, 5 cukru i 3 gałązki mięty podgrzej na patelni na małej mocy palnika, aż do uzyskania lepkiej konsystencji. Syrop wraz z listkami zmieszaj z cytrusami i wodą - uzyskasz dzięki temu jeszcze bardziej intensywny smak.
Istotny będzie także sposób podania, szczególnie podczas wszelkich spotkań i przyjęć, na które lemoniada jest wprost doskonała. Dzbanki na zimne napoje potrafią przyjmować ogrom kształtów i wielkości. Wygodnym, ale też efektownym rozwiązaniem podczas przyjmowania większej liczby gości są słoje z kranem. Postawić można też na klasyczne karafki, które dostępne są w zestawach z szklankami w wielu ciekawych formach. Przygotowane, najlepiej szklane kubki i szklanki wystarczy rozstawić na stole - tym sposobem nie tylko zaspokoimy pragnienie, ale też będziemy mogli cieszyć się efektowną zastawą.