Domowe i zdrowe soki - Przegląd małego AGD
Każdego dnia powinniśmy jeść 5 porcji warzyw i owoców. Jednym ze sposobów na trzymanie się tej zasady są soki. Przyglądając się jednak sklepowym półkom trudno wśród mnogości produktów znaleźć te, które rzeczywiście zawierają sporą dawkę dobroczynnych składników, a nie zawierają cukru. Warto poświęcić chwilę czasu i samemu przygotowywać domowe soki - mamy wtedy pewność, co one zawierają. Jakie produkty pomogą nam w przyrządzeniu tych pysznych i zdrowych napojów?
Dlaczego warto pić domowe soki?
Jedna szklanka soku zapewnia jedną z pięciu dziennych porcji warzyw i owoców. Naturalne składniki są tym, czego potrzebuje nasz organizm, aby być silnym i zdrowym. Soki świetnie oczyszczają organizm - są źródłem wielu cennych antyoksydantów. Przygotowując je samemu możemy dowolnie łączyć składniki i tym samym dostarczać naszemu organizmowi to, czego on najbardziej potrzebuje. Zawierają wiele cennych enzymów, które pozytywnie wpływają na proces trawienia, a także opóźniają starzenie się.
Spora część dobroczynnych składników zawartych w sokach wchłania się tylko do 15 minut po ich wyciśnięciu. Dlatego właśnie samodzielne ich przygotowywanie jest gwarancją dostarczenia największej ilości zdrowotnych właściwości do naszego organizmu.
Picie domowych soków można nazwać... terapią. Jest to niezwykle korzystne działanie na rzecz naszego zdrowia, witalności i energii. To bomba witaminowa, która zaowocuje w przyszłości zachowaniem młodego wyglądu. Niezwykle proste działania niosące za sobą szereg korzyści - zdecydowanie warto poświęcić chwilę czasu, aby samodzielnie przygotowywać soki!

Jak przygotować owoce i warzywa do soku?
Przygotowanie składników do soku nie różni się specjalnie od od normalnej procedury stosowanej przed ich zjedzeniem. W pierwszej kolejności należy je umyć i oczyścić z szypułek i ogonków (m.in. w przypadku truskawek oraz jabłek). Co zrobić ze skórką? To jest zależne od rodzaju owocu oraz sprzętu, którego użyjemy do przygotowania soku.
Wyciskarki i obieraczki bez wątpienia mogą iść w parze w przypadku takich owoców jak pomarańcze i grejpfruty (ich skórki są ciężkostrawne dla żołądka) oraz mango (skórka zawiera substancję chemiczną mogącą powodować reakcji alergiczną). Sokowirówki mogą nie poradzić sobie z owocami ze skórką, jednak w przypadku wyciskarek nie powinno być większego problemu.
Jeśli jednak preferujemy owoce i warzywa bez skórki, to obecnie do ich obrania nie trzeba używać już tradycyjnego nożyka. Na rynku można znaleźć rozmaite gadżety ułatwiające wykonanie tej czynności - są to m.in. automatyczne obieraczki (przekładnie napędzane korbką poruszają się po powierzchni owoców i warzyw, pozbawiając je tym samym skórki) czy też temperówka do warzyw spiralna (stworzy dekoracyjne paski).
Po przygotowaniu owoców lub warzyw można przystąpić do robienia domowego soku z wykorzystaniem jednego z dostępnych na rynku sprzętów.

Jak wybrać urządzenia do przygotowywania domowych soków?
Na rynku można znaleźć wiele urządzeń, które służą do przygotowywania domowych soków. Poszczególne oferty kuszą nas swoimi możliwościami, wspaniałym smakiem przygotowywanego z ich wykorzystaniem napoju oraz łatwym czyszczeniem. Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
W pierwszej kolejności musimy się zastanowić, jakich składników będziemy używać. Łatwo przygotować sok z soczystej pomarańczy, jednak nie wszystkie owoce i warzywa posiadają go w takiej ilości. A może chcemy zrobić pyszny sok ze... szpinakiem? Przed zakupem warto się nad tym zastanowić, aby w pełni optymalnie wybrać interesujący nas sprzęt.
Sokowirówka
Jest to najpopularniejsze, a przy tym najprostsze w obsłudze urządzenie służące do przygotowywania domowych soków. Posiada ona wirujące sito wyposażone w ostrza, za pomocą których wyciska się sok z owoców. Po bokach sita umieszczone są dziurki, z których sok spływa do podstawionego naczynia.
Sok uzyskany z wykorzystaniem sokowirówki nie zawiera cząstek ani miąższu, przez co nie wszystkie składniki odżywcze są w nim obecne. Bardzo szybko traci również swoje cenne właściwości (szybko się napowietrza), przez co trzeba go wypić natychmiast po przyrządzeniu.
Sokowirówka nie poradzi sobie z przygotowaniem soku z warzyw liściastych (takich jak kapusta czy szpinak) oraz owoców jagodowych (jagody, maliny).
Jej plusem niewątpliwie jest niska cena oraz szybkość przygotowywania soku, jednak ma ona niska efektywność i trudno się ją czyści.
Wyciskarki do soków
Wyciskarki do soków pracują wolniej, ale dokładniej od sokowirówek. Są one wyposażone w wałki ślimakowe, które podczas obrotu wyciskają soki z całych owoców - żadna jego część nie zostaje zmarnowana.
Soki otrzymane z wykorzystaniem wyciskarek zawierają cząstki oraz miąższ, dzięki czemu zawierają całe bogactwo składników odżywczych. Można je przechowywać w lodówce, ponieważ nie ulegają one utlenieniu. Dzięki temu również soki przez dłuższy czas zachowują swoje zdrowotne właściwości.
Dzięki wyciskarce można stworzyć sok z wykorzystaniem rozmaitych składników - świetnie radzi sobie zarówno z soczystymi owocami jak i warzywami liściastymi. Bardzo łatwo się ją również czyści. Minus? Trzeba poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie soku niż w przypadku sokowirówki. Jednak jakość uzyskanego napoju jest zdecydowanie warta takiego poświęcenia.
Wyciskarki do cytrusów
Jest to urządzenie stworzone specjalnie do przygotowywania soków z owoców cytrusowych. Posiadają stożkowate sitko, w którym umieszcza się przekrojone na pół owoce. Wyciskacz do cytrusów umożliwia uzyskanie soku z całego owocu, a więc bogate we wszystkie składniki odżywcze. Urządzenie jest bardzo ciche, jednak nadaje się wyłącznie do przygotowywania soków z cytryn, mandarynek oraz pomarańczy.

Domowe soki - prosty sposób na dostarczenie niezbędnej porcji składników odżywczych
Dbanie o zdrowie i prawidłowe odżywianie nie jest trudne - wystarczy odrobina chęci i zaangażowania, aby dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych.
Warzywa i owoce dostarczane do organizmu w postaci soku są o wiele lepiej przyswajalne. Warto chociaż jedną z pięciu dziennych porcji spożywać właśnie w takiej formie.
Domowe soki to idealna alternatywa dla tych stojących na sklepowych półkach. Nie zawierają chemicznych konserwantów, a przy tym to my sami możemy je skomponować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi oraz potrzebami organizmu.
Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń służących do przygotowywania domowych soków. Warto poświęcić trochę czasu i z bogatej oferty wybrać ten sprzęt, które w pełni będzie odpowiadał naszym potrzebom i oczekiwaniom.