Domowe lody owocowe na upalne dni
W letnie upały marzymy o zimnych lodach, które ochłodzą nasz organizm. Niestety w lodach kupowanych w markecie znajdziemy mnóstwo cukru i sztucznych barwników. Jak przygotować domowe lody owocowe, na których punkcie oszaleją zarówno dorośli, jak i dzieci? Będą Ci potrzebne owoce oraz woreczek strunowy nadający się do kontaktu z żywnością. Gotowa na samodzielne wykonanie pierwszych w życiu lodów?
Lody nie muszą być pustymi kaloriami. Domowe lody owocowe będą źródłem witamin oraz wapnia, a do przygotowania ich potrzebujesz tylko czterech składników i kilkanaście minut!

Domowe lody owocowe
Przygotuj:
- sitko,
- malakser,
- miskę,
- woreczek strunowy przeznaczony do kontaktu z żywnością,
- łyżkę do lodów,
- pucharek.
Składniki:
- 2 szklanki świeżych malin,
- 1 szklanka jogurtu greckiego,
- 1 szklanka śmietany 30 lub 36%,
- 4 łyżki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
KROK1
W celu pozbycia się pestek przetrzyj maliny przez sitko lub zblenduj na gładki mus. Przełóż maliny do miski i dodaj do nich jogurt i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj.
KROK2
Do dużego woreczka strunowego przeznaczonego do kontaktu z żywnością przełóż owoce z jogurtem i rozprowadź je tak, żeby utworzyły bardzo cienką warstwę. Następnie włóż na kilka godzin do zamrażalnika.
KROK3
Wyciągnij zmrożoną masę, pokrusz i przełóż ją do malaksera. Dodaj śmietanę i mieszaj do momentu, kiedy uzyskasz gładki krem.

KROK4
Za pomocą łyżki do lodów formuj kule i przełóż je do pucharka lub miseczki do lodów. Całość możesz przyozdobić świeżymi owocami i miętą.
Domowe lody owocowe gotowe! Smacznego!