Domowe lody owocowe na upalne dni

W letnie upały marzymy o zimnych lodach, które ochłodzą nasz organizm. Niestety w lodach kupowanych w markecie znajdziemy mnóstwo cukru i sztucznych barwników. Jak przygotować domowe lody owocowe, na których punkcie oszaleją zarówno dorośli, jak i dzieci? Będą Ci potrzebne owoce oraz woreczek strunowy nadający się do kontaktu z żywnością. Gotowa na samodzielne wykonanie pierwszych w życiu lodów?

Lody nie muszą być pustymi kaloriami. Domowe lody owocowe będą źródłem witamin oraz wapnia, a do przygotowania ich potrzebujesz tylko czterech składników i kilkanaście minut!

Maliny w serduszku

Domowe lody owocowe

Przygotuj:

  • sitko,
  • malakser,
  • miskę,
  • woreczek strunowy przeznaczony do kontaktu z żywnością,
  • łyżkę do lodów,
  • pucharek.

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych malin,
  • 1 szklanka jogurtu greckiego,
  • 1 szklanka śmietany 30 lub 36%,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

KROK1

W celu pozbycia się pestek przetrzyj maliny przez sitko lub zblenduj na gładki mus. Przełóż maliny do miski i dodaj do nich jogurt i cukier puder. Całość dokładnie wymieszaj.

KROK2

Do dużego woreczka strunowego przeznaczonego do kontaktu z żywnością przełóż owoce z jogurtem i rozprowadź je tak, żeby utworzyły bardzo cienką warstwę. Następnie włóż na kilka godzin do zamrażalnika.

KROK3

Wyciągnij zmrożoną masę, pokrusz i przełóż ją do malaksera. Dodaj śmietanę i mieszaj do momentu, kiedy uzyskasz gładki krem.

Owocowe lody

KROK4

Za pomocą łyżki do lodów formuj kule i przełóż je do pucharka lub miseczki do lodów. Całość możesz przyozdobić świeżymi owocami i miętą.

Domowe lody owocowe gotowe! Smacznego!