Domowe przetwory z ogórków

Sezon ogórkowy to najlepsza pora na przygotowanie przetworów na zimę. Obiad smakuje lepiej, kiedy podamy go z domową sałatką. Ogórki gruntowe świetnie nadają się nie tylko do przygotowania małosolnych lub kiszenia. Możemy zrobić z nich również bardzo smaczne sałatki obiadowe do słoików.

Ogórki świetnie smakują z miodem na słodko, świetnie komponują się też z ostrymi przyprawami. Mamy dla Was dwa sprawdzone przepisy na prawdziwe skarby do spiżarni. Przetwory z ogórków przygotowane z tych przepisów będą gotowe do spożycia już po tygodniu od zawekowania.

Przygotowanie weków należy zacząć od przygotowania zapasu słoików i nakrętek. Każdy słoik dokładnie umyj i wytrzyj do sucha. Sprawdź czy nakrętki pasują i nie są uszkodzone. Od nich zależy czy Twoje przetwory dobrze się przechowają. Jeśli chodzi o pojemność słoików to wybieraj mniejsze – weki po otwarciu trzeba przechowywać w lodówce, ale niezbyt długo, więc im mniejsza porcja sałatki w słoiku tym będzie wygodniej.

Sałatki przygotowujemy z ogórków krojonych w cienkie plasterki – dlatego przyda się szatkownica do warzyw. Dzięki niej przygotujesz wszystko znacznie szybciej niż krojąc ręcznie.

Sałatka z ogórków z curry

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 łyżki gruboziarnistej soli do przetworów
  • 3 cebule
  • 2,5 szklanki octu spirytusowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki białej gorczycy
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki suszonego koperku

Przygotowanie:

Dokładnie umyj ogórki (możesz je pozostawić w zimnej wodzie przez kilka godzin). Posiekaj je w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w kosteczkę. Ogórki w plasterkach umieść w dużej misce, posól i porządnie wymieszaj. Pozostaw na godzinę – w tym czasie przygotuj zalewę. Ocet mieszamy z cukrem gorczycą i pozostałymi przyprawami i gotujemy.

Ogórki układamy w słoiku – ciasno wypełniamy całą powierzchnię. Zalewamy ciepłą zalewą tak, aby ogórki były nią przykryte. Zakręć słoiki szczelnie i pasteryzuj przez 7 minut. Słoiki wyciągnij z garnka i ustaw do góry dnem na ściereczce. Sałatka jest słodko – kwaśna o wyrazistym smaku.

Sałatka z ogórków w musztardzie

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych 9 wybieramy małe równe sztuki)
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 3 łyżki soli
  • 5 łyżek ulubionej musztardy

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj. Przygotuj zalewę: wlej wodę i ocet do średniej wielkości garnka. Dopraw solą i musztardą. Zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Ogórki pokrój wzdłuż w równe ćwiartki. Umieść ogórki w słoikach – do każdego z nich włóż jeden liść laurowy i dwa ziela angielskie.

Zalej ogórki zalewą i szczelnie zakręć. Pasteryzuj je przez 5 minut, następnie ustaw na ściereczce lub tacy do góry dnem, dzięki temu dowiesz się czy wszystkie słoiki dobrze się zawekowały i zakrętki nie przeciekają. Następnego dnia możesz przenieść przetwory z ogórków do spiżarni.