Domowe przetwory z ogórków
Sezon ogórkowy to najlepsza pora na przygotowanie przetworów na zimę. Obiad smakuje lepiej, kiedy podamy go z domową sałatką. Ogórki gruntowe świetnie nadają się nie tylko do przygotowania małosolnych lub kiszenia. Możemy zrobić z nich również bardzo smaczne sałatki obiadowe do słoików.
Ogórki świetnie smakują z miodem na słodko, świetnie komponują się też z ostrymi przyprawami. Mamy dla Was dwa sprawdzone przepisy na prawdziwe skarby do spiżarni. Przetwory z ogórków przygotowane z tych przepisów będą gotowe do spożycia już po tygodniu od zawekowania.
Przygotowanie weków należy zacząć od przygotowania zapasu słoików i nakrętek. Każdy słoik dokładnie umyj i wytrzyj do sucha. Sprawdź czy nakrętki pasują i nie są uszkodzone. Od nich zależy czy Twoje przetwory dobrze się przechowają. Jeśli chodzi o pojemność słoików to wybieraj mniejsze – weki po otwarciu trzeba przechowywać w lodówce, ale niezbyt długo, więc im mniejsza porcja sałatki w słoiku tym będzie wygodniej.
Sałatki przygotowujemy z ogórków krojonych w cienkie plasterki – dlatego przyda się szatkownica do warzyw. Dzięki niej przygotujesz wszystko znacznie szybciej niż krojąc ręcznie.
Sałatka z ogórków z curry
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 2 łyżki gruboziarnistej soli do przetworów
- 3 cebule
- 2,5 szklanki octu spirytusowego
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki pieprzu
- 2 łyżki białej gorczycy
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki suszonego koperku
Przygotowanie:
Dokładnie umyj ogórki (możesz je pozostawić w zimnej wodzie przez kilka godzin). Posiekaj je w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w kosteczkę. Ogórki w plasterkach umieść w dużej misce, posól i porządnie wymieszaj. Pozostaw na godzinę – w tym czasie przygotuj zalewę. Ocet mieszamy z cukrem gorczycą i pozostałymi przyprawami i gotujemy.
Ogórki układamy w słoiku – ciasno wypełniamy całą powierzchnię. Zalewamy ciepłą zalewą tak, aby ogórki były nią przykryte. Zakręć słoiki szczelnie i pasteryzuj przez 7 minut. Słoiki wyciągnij z garnka i ustaw do góry dnem na ściereczce. Sałatka jest słodko – kwaśna o wyrazistym smaku.
Sałatka z ogórków w musztardzie
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych 9 wybieramy małe równe sztuki)
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 3 łyżki soli
- 5 łyżek ulubionej musztardy
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie umyj. Przygotuj zalewę: wlej wodę i ocet do średniej wielkości garnka. Dopraw solą i musztardą. Zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Ogórki pokrój wzdłuż w równe ćwiartki. Umieść ogórki w słoikach – do każdego z nich włóż jeden liść laurowy i dwa ziela angielskie.
Zalej ogórki zalewą i szczelnie zakręć. Pasteryzuj je przez 5 minut, następnie ustaw na ściereczce lub tacy do góry dnem, dzięki temu dowiesz się czy wszystkie słoiki dobrze się zawekowały i zakrętki nie przeciekają. Następnego dnia możesz przenieść przetwory z ogórków do spiżarni.