Domowe samosy - kuchnia indyjska
Domowe samosy to wbrew pozorom całkiem proste do przygotowania danie. Przyprawione nadzienie ziemniaczane robi się szybko i łatwo, a ciasto w mgnieniu oka połączyć można z roztopionym ghee. Dlaczego samosy są tak pyszne? Otóż, na zewnątrz przyjemnie chrupią i są kruche, a nadzienie przyjemnie kontrastuje swoją miękkością. Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotować niezwykłe i smaczne danie podczas przyjęcia lub wyjątkowego spotkania, ten przepis z pewnością spełni Twoje wymagania. Polecamy podawać samosy z miętowym, domowym sosem chutneyem!
Przygotuj
Średni garnek
Duża miska
Szczypce/ łyżka cedzakowa
Składniki
Na farsz
1 duży ziemniak, obrany i pokrojony na duże kawałki
1 łyżka masła ghee
1 łyżeczka kminku
1 zielone chili, pokrojone w kostkę
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka kurkumy
1/2 szklanki mrożonego groszku (należy go rozmrozić)
¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry
Sól
Na ciasto
2 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki stopionego ghee
6 łyżek zimnej wody
Olej roślinny do smażenia
Sos chutney
Sposób przygotowania
Farsz
- Włóż ziemniaki do średniego garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, 8 do 10 minut. Następnie je odcedź.
- Za pomocą widelca rozbij ziemniaki na mniejsze kawałki, pozostawiając jeszcze kilka większych kawałków.
- Rozpuść masło ghee na patelni, na średnim ogniu. Dodaj kminek i gotuj przez około minutę, aż ściemnieje i zacznie mocno pachnieć. Dodaj zielone chili i imbir i gotuj jeszcze kolejną minutę, ciągle mieszając.
- Dodaj ziemniaki i przyprawy i dobrze wszystko wymieszaj.
- Dodaj groszek i kolendrę i dopraw solą do smaku.
- Zdejmij mieszankę z ognia i pozwól jej ostygnąć.
Ciasto
- W dużej misce wymieszaj mąkę, kmin rzymski i sól. Dodaj ghee i zimną wodę i wymieszaj, aż składniki na ciasto się połączą. W razie potrzeby dolej więcej wody, dodając po 1 łyżce stołowej, aż ciasto będzie się dobrze sklejać bez uczucia lepkości.
- Uformuj ciasto w krążek i przykryj folią.
- Odstaw je na 30 minut (w temperaturze pokojowej).
Samosy
- Podziel ciasto na 6 równych kawałków i każdy z nich uformuj w kulkę.
- Pracuj z jedną kulką ciasta na raz, a pozostałe ciasto przykryj folią, aby zapobiec wyschnięciu.
- Rozwałkuj każdy kawałek ciasta w owal, który będzie miał niecały 1 cm grubości, około 14 cm długości i 11 cm szerokości. Następnie przetnij tak rozwałkowany kawałek ciasta na pół. Zmocz przeciętą stronę niewielką ilością wody i złóż brzegi razem, aby uformować stożek, dociskając mocno jego krawędzie.
- Trzymaj tak uformowany stożek jedną ręką, a drugą napełnij go 1 dużą łyżką przygotowanego wcześniej farszu. Zwilż krawędzie wodą i dociśnij, aby dobrze zlepić ciasto. W ten sam sposób przygotuj kolejne samosy.
- Do dużego garnka z grubym dnem wlej około 2,5 cm oleju i załóż termometr do gotowania/przygotowywania frytek.
- Postaw garnek na średnim ogniu i poczekaj, aż olej osiągnie 180°.
- Mały kawałek ciasta wrzucony do oleju powinien po kilku sekundach zacząć bulgotać i wypłynąć na powierzchnię.
- Po kolei, nie wsadzając do garnka wszystkich na raz, wsadź samosy do oleju i smaż przez około 10 do 12 minut, od czasu do czasu obracając, aż do uzyskania głębokiego złotego koloru.
- Za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej przełóż gotowe samosy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Pozwól im ostygnąć przed podaniem.
- Podawaj na ciepło z chutneyem.