Domowe samosy - kuchnia indyjska

Domowe samosy to wbrew pozorom całkiem proste do przygotowania danie. Przyprawione nadzienie ziemniaczane robi się szybko i łatwo, a ciasto w mgnieniu oka połączyć można z roztopionym ghee. Dlaczego samosy są tak pyszne? Otóż, na zewnątrz przyjemnie chrupią i są kruche, a nadzienie przyjemnie kontrastuje swoją miękkością. Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotować niezwykłe i smaczne danie podczas przyjęcia lub wyjątkowego spotkania, ten przepis z pewnością spełni Twoje wymagania. Polecamy podawać samosy z miętowym, domowym sosem chutneyem!

Przygotuj

Średni garnek

Patelnia

Duża miska

Wałek do ciasta

Szczypce/ łyżka cedzakowa

Składniki

Na farsz

1 duży ziemniak, obrany i pokrojony na duże kawałki

1 łyżka masła ghee

1 łyżeczka kminku

1 zielone chili, pokrojone w kostkę

2 łyżeczki świeżo startego imbiru

1 łyżeczka przyprawy garam masala

1 łyżeczka kurkumy

1/2 szklanki mrożonego groszku (należy go rozmrozić)

¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry

Sól

Na ciasto

2 szklanki mąki uniwersalnej

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki soli

4 łyżki stopionego ghee

6 łyżek zimnej wody

Olej roślinny do smażenia

Sos chutney

Sposób przygotowania

Farsz

  1. Włóż ziemniaki do średniego garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, 8 do 10 minut. Następnie je odcedź.
  2. Za pomocą widelca rozbij ziemniaki na mniejsze kawałki, pozostawiając jeszcze kilka większych kawałków.
  3. Rozpuść masło ghee na patelni, na średnim ogniu. Dodaj kminek i gotuj przez około minutę, aż ściemnieje i zacznie mocno pachnieć. Dodaj zielone chili i imbir i gotuj jeszcze kolejną minutę, ciągle mieszając.
  4. Dodaj ziemniaki i przyprawy i dobrze wszystko wymieszaj.
  5. Dodaj groszek i kolendrę i dopraw solą do smaku.
  6. Zdejmij mieszankę z ognia i pozwól jej ostygnąć.

Ciasto

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, kmin rzymski i sól. Dodaj ghee i zimną wodę i wymieszaj, aż składniki na ciasto się połączą. W razie potrzeby dolej więcej wody, dodając po 1 łyżce stołowej, aż ciasto będzie się dobrze sklejać bez uczucia lepkości.
  2. Uformuj ciasto w krążek i przykryj folią.
  3. Odstaw je na 30 minut (w temperaturze pokojowej).

Samosy

  1. Podziel ciasto na 6 równych kawałków i każdy z nich uformuj w kulkę.
  2. Pracuj z jedną kulką ciasta na raz, a pozostałe ciasto przykryj folią, aby zapobiec wyschnięciu.
  3. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta w owal, który będzie miał niecały 1 cm grubości, około 14 cm długości i 11 cm szerokości. Następnie przetnij tak rozwałkowany kawałek ciasta na pół. Zmocz przeciętą stronę niewielką ilością wody i złóż brzegi razem, aby uformować stożek, dociskając mocno jego krawędzie.
  4. Trzymaj tak uformowany stożek jedną ręką, a drugą napełnij go 1 dużą łyżką przygotowanego wcześniej farszu. Zwilż krawędzie wodą i dociśnij, aby dobrze zlepić ciasto. W ten sam sposób przygotuj kolejne samosy.
  5. Do dużego garnka z grubym dnem wlej około 2,5 cm oleju i załóż termometr do gotowania/przygotowywania frytek.
  6. Postaw garnek na średnim ogniu i poczekaj, aż olej osiągnie 180°.
  7. Mały kawałek ciasta wrzucony do oleju powinien po kilku sekundach zacząć bulgotać i wypłynąć na powierzchnię.
  8. Po kolei, nie wsadzając do garnka wszystkich na raz, wsadź samosy do oleju i smaż przez około 10 do 12 minut, od czasu do czasu obracając, aż do uzyskania głębokiego złotego koloru.
  9. Za pomocą szczypiec lub łyżki cedzakowej przełóż gotowe samosy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  10. Pozwól im ostygnąć przed podaniem.
  11. Podawaj na ciepło z chutneyem.